La Comissió Europea (CE) ha aprovat avui la inclusió de l’oli d’oliva de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Baix Ebre-Montsiá entre els aliments amb indicacions de qualitat, protegits por la Unió Europea (UE). Així, aquest producte s’afegirà al llista de 800 productes agroalimentaris amb DOP, Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitats Tradicionals Garantides (ETG), que compten amb l’empara de la UE. Més d’un centenar d’aquests corresponen a aliments produïts a l’Estat espanyol.
Aquest reconeixement europeu està en la línia de la voluntat del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de donar suport a les produccions agroalimentàries catalanes de qualitat, les quals han de contribuir a l’obertura de nous canals comercials per a les empreses i les cooperatives del sector agroalimentari de Catalunya.
Les DOP emparen productes que tenen una reputació lligada al seu origen i que presenten unes característiques de qualitat diferencials, que es deuen essencialment al medi geogràfic on es produeixen i s’elaboren, tenint en compte els factors naturals i humans. La producció de les matèries primeres i la seva transformació fins al producte acabat ha de tenir lloc a la zona geogràfica que dóna nom al producte.
La zona de producció de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià abasta els municipis de l'Aldea, Alcover, Alfara de Carles, l'Ametlla de Mar, Ampolla, Benifallet, Camarles, Deltebre, Paüls, el Perelló, Roquetes, Tivenys, Tortosa i Xerta, a la comarca del Baix Ebre; i a la del Montsià els d’Alcanar, Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, La Sénia, i Ulldecona.
Les varietats admeses són: Morruda o Morrut, Sevillenca (ambdues originàries de la zona) i Farga. La varietat predominant és, però, la Morruda o Morrut, que ocupa aproximadament el cinquanta per cent de la superfície de l'olivera de les dues comarques. La varietat Sevillenca representa entre un trenta i un 35 per cent de la superfície i la Farga entre un deu i un vint per cent.
Aquestes varietats d'olives donen lloc a uns olis d'oliva verge extra, límpids, transparents, sense vels ni turbidesa, d'un color que varia segons l'època de recol·lecció i de la situació geogràfica dins de la zona de producció des del groc-verdós al groc-daurat. Es tracta d’olis molt agradables al paladar, molt gustosos i aromàtics, de sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolços quan avança aquesta. Presenta una acidesa màxima de 0,8º i un índex de peròxids màxim de 18.
Quant a la comercialització, els envasos han de ser no metàl·lics, de capacitat no superior a 5 litres, i han de dur una etiqueta numerada expedida pel Consell Regulador, en la qual figurarà, a més de les mencions que són obligatòries en la legislació vigent, el nom Denominació d'Origen Protegida del Baix Ebre - Montsià, el logotip de la DOP, i el símbol comunitari. El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per la DOP compleixen els requisits establerts en el reglament. El nombre d’empreses inscrites és d’una quinzena.
06 de febrer de 2008