El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l'Ordre publicada avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), ha aprovat les bases reguladores de les subvencions per al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes, i ha convocat les corresponents a l'any 2007, per a les actuacions realitzades en aquest exercici. El termini de presentació de sol.licituds és d'un mes.

Aquestes subvencions tenen el caràcter de cofinançades amb la Unió Europea, d'acord amb el que preveu el Programa de Desenvolupament Rural, i aniran a càrrec del pressupost del Departament per a l'any vinent, per una quantia màxima de 240.000 euros corresponents a l'exercici 2008.

L'objecte de la subvenció és fomentar la participació de les persones agricultores i ramaderes en les Denominacions d'Origen Protegides (DOP), les les indicacions geogràfiques protegides (IGP), les denominacions d'origen víniques (DO), la producció agrària ecològica (PAE) i la marca de qualitat alimentària de Catalunya (Marca Q) mitjançant la realització d'actuacions subvencionables com: les quotes d'inscripció al consell regulador corresponent a les despeses de control i certificació del programa relatiu a la qualitat dels aliments; les quotes de manteniment al consell regulador corresponents a les despeses de control i certificació del programa relatiu a la qualitat dels aliments; i els costos de control i de certificació derivats de la contractació de l'entitat per part de l'agricultor o agricultora. No són subvencionables els programes de certificació i control executats i pagats en la seva totalitat abans de la data de publicació d'aquesta convocatòria.

Els beneficiaris poden ser els òrgans de gestió que representen als agricultors i agricultores i als ramaders i ramaderes inscrits a les DOP, IGP, DO o PAE, i les persones agricultores i ramaderes adjudicatàries de la Marca Q.

D'acord amb el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, la quantia màxima de les subvencions concedides per explotació és de 3.000 euros a l'any. Per als beneficiaris inscrits fa menys de cinc anys al registre administratiu corresponent, les subvencions s'atorgaran de manera regressiva durant cinc anys i la quantia serà com a màxim d'un 100%, 60%, 40%, 30%, i 30% cada any, respectivament. En el cas de beneficiaris inscrits fa més de cinc anys, les subvencions s'atorgaran com a màxim fins a un 30%, durant un màxim de cinc anys. Aquest ajut té el caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses derivades de les actuacions esmentades.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris, que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat, han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el DAR dóna suport als productes que segueixen un programa de qualitat, concretament els productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen vínica (DO), els productes ecològics (PAE), i també els que gaudeixen de la marca de qualitat alimentària (Marca Q). Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP, IGP, DO possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen principalment.

El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per al nou període de programació 2007-2013 (PDR) preveu, entre d'altres mesures, la de suport als agricultors i agricultores que participin en programes relatius a la qualitat dels aliments que té per objecte fer front als costos derivats de la participació de les persones agricultores i ramaderes en programes de qualitat, ja que aquesta suposa unes despeses addicionals per als productors i productores, a causa bàsicament dels costos relacionats amb la certificació del producte.

10 de desembre de 2007