L’Institut Català de la Dones (ICD), adscrit al departament d’Acció Social i Ciutadania, augmenta la seva oferta formativa adreçada a les associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (AMPA) amb el taller-conferència Ni prínceps blaus ni princeses promeses.
L’objectiu d’aquesta sessió és incentivar una posició activa de la família en l’educació no sexista i en la prevenció de les relacions abusives. En concret s’aprofundeix en:
- Sensibilitzar els referents familiars sobre la problemàtica de la violència masclista.
- Identificar les diferents manifestacions de la violència (estructural, simbòlica, interpersonal –psicològica, verbal, física i sexual-).
- Identificar les falses creences associades a les víctimes i als agressors, així com a la pròpia naturalesa d’aquesta violència.
- Promoure una vivència de les relacions interpersonals sana i satisfactòria, que situï el respecte i l’autonomia com a base de les relacions sentimentals.
- Fomentar la presa de consciència de les persones referents familiars sobre les causes, conseqüències i diferents manifestacions de la violència de gènere, així com donar eines per combatre-la.
Membres de l’Associació Candela, per a la investigació i Acció Comunitària, especialitzades en el treball de prevenció de la violència masclista, impartiran aquesta taller.
Ni prínceps blaus ni princeses promeses amplia el catàleg del programa d'actuacions formatives adreçades a les AMPA que desenvolupa l’ICD. Les sessions es desenvolupen com a conferències-debat, d'una hora i mitja de durada.
Els altres temes que l’ICD ofereix a les AMPA de Catalunya són les següents:
- Coeducació (introducció als conceptes d'educació segregada, mixta i cooeducativa; el paper de l'escola i la superació d'estereotips i d'actituds sexistes a l'escola i d'altres entitats de la comunitat educativa)
- Famílies migrades (el paper rellevant de les dones com a eix d'integració en l'àmbit escolar i familiar, el paper de les famílies autòctones en la creació d'un teixit receptiu i acollidor. Recursos de la comunitat en general i posada en comú d'experiències)
Aquestes conferències són gratuïtes i estan a disposició de totes les AMPA que ho sol·licitin. Per formalitzar una petició cal omplir una fitxa de sol·licitud que es troba al web de l’ICD www.gencat.net/icdones.