Els governs català i balear crearan comissions tècniques que intercanviaran documents i balanços sobre el ritme del desplegament, les transferències i la negociació del finançament
El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació s'ha reunit avui amb el president de les Illes i el conseller de la Presidència, responsable del desplegament de l'Estatut
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el president de les Illes Balears, Francesc Antich, han acordat avui treballar conjuntament per defensar el desplegament dels respectius Estatuts. Tots dos han acordat constituir equips tècnico-jurídics que mantindran reunions periòdiques per valorar el ritme de desplegament dels respectius Estatuts, avaluar el ritme de transferències, els conflictes competencials i la negociació del nou finançament i analitzar les dificultats que troben els dos governs en aquest procés. La col·laboració entre les dues administracions ha de servir per establir criteris comuns sobre alguns aspectes problemàtics de la negociació i la distribució de competències.
Després de reunir-se a Palma amb el president Antich i el conseller de la Presidència, Albert Moragues, Saura ha assegurat que les dues comunitats “comparteixen reptes i problemes comuns com la negociació del finançament, el mateix desplegament estatutari, les transferències o la cogestió aeroportuària”. El conseller també ha advertit que Catalunya i les Balears “som dues de les comunitats autònomes més injustament tractades des del punt de vista fiscal”. En el mateix sentit, el conseller balear de la Presidència, Albert Moragues, ha recordat que “el paràmetre de la població–a l’hora de calcular el finançament de l’Estat corresponent- ens perjudica a tots dos i és molt injust per a les comunitats autònomes que ho patim”. Els dos consellers han recordat que tant Balears com Catalunya reben fons estatals segons càlculs poblacions que no tenen en compte augments demogràfics recents.
Sobre el futur de l’EAC, pendent de la sentència del Tribunal Constitucional, el conseller Joan Saura s’ha mostrat optimista i ha dit que li fa poca por “que el TC pugui tocar aspectes essencials de l’Estatut o pugui desnaturalitzar els seus continguts”. També ha afegit que “els Estatuts impugnats pel PP estan demostrant que no només no trenquen Espanya sinó que reforcen la relació entre les diferents comunitats autònomes i el govern central”. Per a Saura, “si aquesta ha estat la legislatura de la creació de nous Estatuts, la pròxima serà la del desplegament dels Estatuts, la dels ja aprovats i la dels que estan en procés” i ha afegit que això “ens farà fer un salt qualitat molt important”.
A preguntes dels periodistes, el conseller Saura també ha valorat la crida de l’expresident Pasqual Maragall al vot en blanc i ha dit que “la millor solució per a Catalunya no és votar en blanc, sinó per als partits que defensen l’Estatut”. Saura ha dit que “hem de recórrer els camins de l’EAC, perquè recull les principals necessitats de Catalunya. En democràcia, i amb el respecte que em mereix el president Maragall, que va ser el de l’Estatut, s’ha de votar pel desplegament”.
La reunió d’avui, que ha tractat del desplegament dels Estatuts i de qüestions que se’n deriven, com la negociació d’un nou sistema de finançament o la reclamació de la cogestió dels aeroports d’interès general, té com a precedent les trobades que el conseller Saura ha mantingut els darrers mesos amb el govern andalús. L’objectiu és el mateix: establir reunions periòdiques sobre el desplegament dels respectius Estatuts, intercanviar informes i opinions sobre el procés i buscar fórmules per agilitzar-lo. Amb aquestes trobades, el govern català vol establir una política d’aliances de cara al desplegament estatutari i millorar les relacions i la coordinació horitzontal entre comunitats autònomes.
L’Estatut de les Illes Balears va entrar en vigor el 2 de març de 2007. La principal novetat és un finançament addicional de 2.800 M€ durant 7 anys. Es reconeix les Balears com a “nacionalitat històrica”, es preveu la creació d’una Agència Tributària, la possibilitat d’establir mecanismes de gestió compartida de ports i aeroports d’interès general, de crear una policia pròpia i de gestionar els permisos de treball.
Pel que fa al desplegament, el passat setembre el govern balear i el de l’Estat van constituir la Comissió Mixta que ha d’analitzar les inversions extraordinàries previstes a l’Estatut. A més, a principis de gener, el govern de les Illes ha aprovat el projecte de llei de creació de l’Agència Tributària.
Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el gabinet de comunicació del DIREP:
93 552 61 08