- Els vocals permanents: Sindicats, patronals, ens locals, la CONFAVC, el Col·legi de Periodistes, el Consell de l’Advocacia, el CNJC, el Consell Nacional de Dones, el de Gent Gran, i el Consell Assessor de la Immigració, entre d’altres, han participat avui en la constitució del Consell
- Saura destaca que era una prioritat del departament d’Interior posar en marxa aquest Consell, “que no serà burocràtic”
- Durant la sessió constitutiva, s’ha informat sobre el Pla de Seguretat Viària 2008-2010, que d’aquí a unes setmanes aprovarà el govern de la Generalitat
- El Consell de Seguretat de Catalunya serà l’espai cívic de debat de les polítiques d’Interior i respon a la voluntat de corresponsabilitzar la societat en aquesta matèria i establir complicitats
- Aquest òrgan consultiu i de participació emetrà un informe anual sobre l’evolució de la seguretat a Catalunya
- El Consell de Seguretat crearà comissions d’estudi i grups de treball, les conclusions de les quals seran aprovades al Plenari
- Es tracta d’una experiència de participació pionera a l’Estat espanyol i no es coneixen iniciatives similars, en l’àmbit de la seguretat, a nivell d’Europa
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha presidit avui la primera reunió del Consell de Seguretat de Catalunya, el màxim òrgan de consulta i representació de les administracions i de la societat catalana, en matèria de seguretat.
“Era una prioritat per a nosaltres crear-lo i posar-lo en marxa”, ha assenyalat el conseller, que ha assegurat que no es tracta d’un consell “burocràtic” sinó que respon a la intenció de que tota la societat s’impliqui i tingui participació en els assumptes de seguretat pública, “comptar amb la complicitat i corresponsabilitat de la societat civil organitzada”.
Amb la creació del Consell, el govern de la Generalitat posa en marxa un espai cívic de debat de les polítiques d’Interior que té com a principal objectiu incorporar la ciutadania en l’elaboració d’aquestes polítiques, promovent la corresponsabilització de la societat i la seva complicitat.
Saura ha destacat que “avui és un dia molt important” i ha destacat que Catalunya és “pionera” en la constitució d’un organisme com aquest.
El conseller ha explicat que aquest òrgan consultiu és un instrument de participació que permetrà fer front als nous reptes, amb la participació directa de la ciutadania. “No es tracta d’una concessió testimonial sinó d’una necessitat, i implica l’establiment de diversos canals de comunicació, col·laboració i coordinació entre la ciutadania i els serveis i òrgans responsables de la seguretat pública”, ha dit Saura.
“Generar un sistema de seguretat pública més participatiu i eficient representa un pas significatiu per l’evolució i consolidació del sistema democràtic”, ha defensat el conseller, que ha anunciat que la intenció és que propera reunió del consell se celebri entre maig i juny. Saura ha afegit que “el nostre objectiu és que el Consell de Seguretat esdevingui un espai de trobada, d’informació, d’intercanvi i de deliberació”. El conseller ha afirmat que “les institucions i la societat civil organitzada hem d’articular en aquest espai els nostres interessos mitjançant els diferents rols que desenvolupem i l’exercici legal dels nostres drets i obligacions per tal de madurar consensos”.
Experiència de participació pionera
El Consell de Seguretat de Catalunya és un espai de democràcia participativa únic a Europa, en matèria de seguretat. Es tracta d’una experiència de participació avançada que asseurà en una mateixa taula als principals sectors de la societat relacionats amb les polítiques públiques de seguretat. Seran ells els que, a partir de d’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya, emetran un informe anual sobre l’estat de la seguretat a Catalunya.
D’altra banda, el Consell estructurarà la seva feina, a través de comissions d’estudi i grups de treball. Aquestes comissions podran ser permanents o temporals per tractar temes específics. També, quan hi ha hagi circumstàncies extraordinàries que ho justifiquin, es podran crear grups de treball amb caràcter d’urgència. Les conclusions de les comissions d’estudi i els grups de treball seran presentades al Plenari per la seva validació.
El Consell es reunirà de forma ordinària cada sis mesos i de forma extraordinària, quan la presidència ho consideri necessari, per iniciativa pròpia o a petició d’una tercera part de les vocalies.
Àmbits materials de participació
Els àmbits de participació en el Consell són els següents:
a) Seguretat Ciutadana
b) Protecció Civil
c) Prevenció i extinció d’incendis i salvaments
d) Trànsit
e) Seguretat Privada
f) Joc i Espectacles
Entre les funcions del nou Consell de Seguretat de Catalunya figuren:
1.- Analitzar, estudiar i avaluar la situació de la seguretat a Catalunya, a partir de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya i els estudis sobre la matèria que elabora periòdicament el departament d’Interior, així com les polítiques públiques de seguretat de la Generalitat i de les altres administracions públiques i institucions amb incidència en l’àmbit territorial de Catalunya. En aquest sentit, emetrà un informe anual sobre l’evolució de la seguretat.
2.- Promoure i proposar mesures generals i iniciatives de millora de la situació de la seguretat a Catalunya i dels serveis públics de les diverses administracions relacionats amb la seguretat pública a Catalunya.
3.- Conèixer i impulsar iniciatives adreçades a la millora dels serveis públics de les diverses administracions relacionats amb la seguretat pública a Catalunya, així com analitzar, avaluar i debatre sobre el funcionament d’aquests serveis i les actuacions de la Generalitat en política de seguretat.
4.- Acordar la constitució de comissions d’estudi i de grups de treball, fixar-ne l’àmbit i els criteris d’actuació.
5.- Conèixer i fer recomanacions al Pla General de Seguretat de Catalunya, així com analitzar i debatre els plans i programes de la Generalitat en matèria de seguretat.
6.- Conèixer tota aquella informació que pugui ser rellevant, en matèria de seguretat, del departament competent.
7.- Informar, amb caràcter previ, la proposta de nomenament del president i dels quatre vocals del Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya.
8.- Proposar la realització de processos de participació i jornades de debat.
9.- Informar sobre la Carta de serveis públics de seguretat.
Composició
El Consell de Seguretat de Catalunya té un plenari, que s’ha constituït avui, i s’estructura en comissions d’estudi i grups de treball, permanents o temporals, per tractar temes específics de forma especialitzada.
El Consell de Seguretat de Catalunya, presidit pel conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, es compon de representants del Govern, de l’administració de l’Estat, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de la Fiscalia i de les entitats ciutadanes.
Així mateix, el Consell ha de comptar amb la participació de representants específics de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, de la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius, del Consell Assessor d'Espectacles i Activitats Recreatives, del Consell de Coordinació de la Seguretat Privada i de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància.
Vocalies permanents
Tot i que el Consell de Seguretat de Catalunya està obert a la participació de totes les entitats ciutadanes més representatives, el reglament que el regula preveu que tinguin vocalies de caràcter permanent:
-Els sindicats que tinguin la consideració legal de més representatius a Catalunya: CCOO i UGT
-Les entitats empresarials més representatives: Foment del Treball i PIMEC
-Les entitats municipalistes: ACM i FMC
-El Consell de l’Advocacia de Catalunya.
-El Col·legi de Periodistes de Catalunya.
-El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.
-El Consell Nacional de Dones de Catalunya.
-El Consell de la Gent Gran de Catalunya.
-El Consell Assessor de la Immigració
-El Consell Nacional de lesbianes, gais i homes i dones bisexuals i transsexuals
-La Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya.
A la reunió constituent d’avui han assistit, entre d’altres, el secretari general del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada; el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort; la fiscal en Cap de Catalunya, Teresa Compte, el secretari general del Consell de Gremis de Comerç de Foment del Treball Nacional, Miquel Àngel Fraile; el president de PIMEC Comerç, Alejandro Goñi; el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve; el president de la comissió de prevenció i seguretat de la Federació de Municipis de Catalunya, Lluis Tejedor; el president del Consell del Col·legi d’Advocats de Catalunya, Josep M. Badia; el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius, i el secretari de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, Julio Molina.
També han assistit, representants del CNJC, representants dels sindicats CCOO i UGT, de la delegació del Govern a Catalunya, del Consell Nacional de Dones de Catalunya, del Consell de la Gent Gran de Catalunya, del Consell Assessor de la Immigració i del Consell Nacional de lesbianes, gais, i homes i dones bisexuals i transsexuals.