El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa distingeix avui amb els Guardons del Turisme de Catalunya 2008 la trajectòria dels empresaris i entitats del sector turístic. El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, acompanyat del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, presidirà aquest vespre al Palau de Pedralbes l’acte de lliurament de la vint-i-tresena edició dels Guardons del Turisme de Catalunya. A l’esdeveniment també hi assistiran el secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy; el secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero; el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta; i el director de Turisme de Catalunya, Ignasi de Delàs.
La Generalitat de Catalunya reconeix anualment amb els Guardons del Turisme professionals, empreses i entitats del sector que, amb el seu esforç, han contribuït al desenvolupament del turisme a Catalunya. En l’edició d’enguany, el Govern català ha concedit 22 guardons: 2 guardons d’Honor, 10 Medalles Turístiques i 10 Diplomes Turístics.
Medalla d'Honor per a Jaume Tàpies
Per categories honorífiques, la Generalitat de Catalunya atorga la Medalla d’Honor del Turisme a l’empresari Jaume Tàpies i Ibern per la seva exemplaritat professional i la seva cooperació als interessos turístics de Catalunya. Tàpies ha estat el primer president català de la prestigiosa xarxa d’establiments d’allotjaments Relais&Châteaux. A Catalunya l’activitat de Relais&Châteaux s’ha desenvolupat principalment a través de l’establiment de Jaume Tàpies, l’Hotel Castell de Ciutat de la Seu d’Urgell (Pirineus).
La xarxa Relais&Châteaux es va crear a França el 1954, amb la finalitat de difondre la cultura i l’art de viure a través de l’hoteleria i la restauració, tot posant en valor el patrimoni de cada país. Actualment agrupa 475 hotels i restaurants gastronòmics exclusius, distribuïts en 55 països dels cinc continents.
Placa d’Honor del Turisme
Pel que fa a la Placa d’Honor del Turisme, la Generalitat ha distingit amb aquest guardó a Lloret Turisme, per ser l’ens pioner a l’Estat espanyol en la promoció i gestió conjunta entre el sector públic i privat de la política turística de Lloret de Mar. El guardó també vol reconèixer l’aposta decidida per les noves tecnologies de la informació i comunicació que ha fet aquest organisme.
Entre altres, Lloret Turisme ha aconseguit que Lloret de Mar sigui un dels primers municipis turístics de Catalunya que ha rebut la Q del Sistema de Qualitat Turística Espanyola, i que les seves platges i cales hagin estat certificades amb la bandera blava de la UE. A més, Lloret de Mar ha obtingut la certificació de Destinació Turística Esportiva i està en procés d’aconseguir la certificació de Destinació de Turisme Familiar que atorga Turisme de Catalunya.
Medalles de Turisme de Catalunya
D’altra banda, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa reconeix amb les Medalles de Turisme de Catalunya 10 empresaris del sector, per la seva dedicació i esforç continuat a favor del turisme català:
A Barcelona: 2 Medalles de Turisme
· Jaume Soteras i Font, del grup Soteras, de Castelldefels. Amb més de vuitanta anys de professió al capdavant de les empreses del Grup Soteras, Jaume Soteras ha participat, al llarg de la seva carrera, activament en el món de l’associacionisme desenvolupant diversos càrrecs, entre els quals el de president del gremi de Restauració de Barcelona. Entre els anys 1975 i 1977 va ocupar la presidència de la Federación Española del Skal Club Internacional, del qual és actualment conseller. Jaume Soteras va ser guardonat amb la Medalla de Plata al Mérito Turístico, la Medalla de Oro de Santa Marta, i l’any 1983, va ser nomenat “Important del Turisme”.
· Joaquim Ruscalleda i Franch, del càmping Botànic Bonavista, de Calella. L’any 1966, va decidir donar a les seves terres un ús diferent i va abandonar el cultiu de la maduixa per endegar el negoci d’un càmping. En els terrenys del càmping ha plantat una gran varietat d’espècies de plantes i arbres fins a convertir-lo en un veritable parc botànic cosa que ha motivat el canvi del nom inicial “Càmping Bona-Vista” a l’actual “Càmping Botànic Bona-Vista”. El càmping, l’any 2007, va ser guardonat amb el diploma “Càmping de l’any 2007” per la reconeguda associació ANWB. Joaquim Ruscalleda té una cura especial a donar a conèixer la llengua i la cultura catalana als seus clients i, entre d’altres activitats, organitza la “Festa de Primavera”, on el punt central és la ballada de sardanes.
A la demarcació de Girona: 3 Medalles de Turisme
- Josep Campeny i Boadas, de Termes Orion, de Santa Coloma de Farners. Campeny destaca per tenir una llarga trajectòria de 22 anys en la professió turística adaptant-se a la demanda i reinvertint els beneficis en la millora de les instal·lacions i en l’expansió empresarial. La família Campeny va adquirir el Balneari Termes Orion i va aconseguir donar a l’establiment la notorietat que l’havia distingit en èpoques passades. L’any 2002 inauguraven el MAGMA, el primer gran centre lúdic termal de Catalunya, que ha assolit una xifra anual de 100.000 visitants. Enguany, la família Campeny ha inaugurat l’Hotel Balneari Font Vella, de 4 estrelles i 32 habitacions, que neix gràcies a la suma d’esforços de la família Campeny, l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i de la firma d’aigües minerals Font Vella, la qual va cedir la seva marca i les seves aigües a aquest projecte, totalment innovador.
- Dolors Rovirola i Coromí, de Turisme Rural Girona, de Girona. La tasca que ha desenvolupat al capdavant de l’Associació Turisme Rural Girona ha estat clau per organitzar i consolidar l’estructura actual de l’entitat i fer-la esdevenir marca de referència en el sector. Els eixos de la seva gestió s’han basat en tres aspectes fonamentals: ampliar i diversificar la carta de serveis als associats, impulsar la creació d’una guia dels establiments associats i promoure una normativa interna de qualitat per a les cases que pertanyen a l’Associació.
- Francesc Rovira i Canudas, de la Fonda Xesc, de Gombrèn. Amb una vintena d’anys de treball continuat, Francesc Rovira ha aconseguit una evolució des de la cuina més tradicional fins arribar a l’oferta gastronòmica actual, molt personal, molt respectuosa amb la tradició culinària de la zona i dels productes i, a la vegada, plena d’innovació. Francesc Rovira ha apostat per la qualitat en la cuina i en el seu establiment, amb una gran fidelitat al poble on ha nascut, Gombrén, i donant continuïtat al negoci familiar.
A la demarcació de Tarragona: 2 Medalles de Turisme
- Joan Vilà i Bosch, de TUI Travel PLC, de Salou. Com a gran professional dels serveis turístics, ha desenvolupat la seva carrera en empreses del sector de primer ordre, com Grup Barceló o First Choice Holidays. Actualment, és director gerent de l’Ods (servei de destí online) de l’empresa Tui Travel. És el responsable de l’expansió de plataformes de distribució en línea B2B i B2C, donant servei tant a agents, tour operadors o a consumidors, a través de productes com Hotelopia, Hotelbeds, Laterooms, o Tuihotels.
- Josep Martorell i Parés, del càmping Caravaning Park Playa Barà, de Roda de Barà. Des de la fundació del càmping Caravaning Park Playa Barà, l’any 1970, Josep Martorell ha dut a terme una brillant i innovadora gestió de l’establiment, amb una aposta decidida per la millora continua dels serveis i instal·lacions oferts als clients. L’ha convertit actualment en un dels parcs vacacionals mes moderns i complerts d’Europa i l’establiment ha estat reconegut amb diversos premis i distincions d’institucions i entitats nacionals i europees. Martorell és membre actiu de l’Associació de Càmping Costa Daurada, de la que és sots- president segon.
A Terres de l’Ebre: 2 Medalles de Turisme
- Joan Caballol i Angelats, de l’agència de viatges Dertotravel, de Tortosa.Compta amb una trajectòria professional de més de vint anys en el món de les agències de viatges, és director general de Viatges Dertotravel des de l’any 1995. Aquesta agència té sucursals a Tortosa, Amposta, Deltebre i La Ràpita. A més és membre actiu de l’Acav on, actualment, n’ocupa la vicepresidència, aportant i treballant desinteressadament en favor del sector turístic català.
- Lluís García i Muñoz, del restaurant l’Estany, d’Amposta. Ja fa més de vint anys que va fundar a Amposta el Restaurant L’Estany, a través de qual ha donat a conèixer la cultura, la gastronomia i la tradició de la comarca. Lluís Garcia ha promogut la recuperació de la Barraca del Delta i de la “Rondalla del Teixidor” com a símbols d’identitat de la comarca del Montsià. A més d’organitzar festes gastronòmiques, ha creat un parc de vint hectàrees on es poden desenvolupar activitats agrícoles, de pesca tradicional, passejades en bicicleta i navegació amb barqueta de perxa o pontona. Lluís García ha participat activament en el món de l’associacionisme. És membre de la junta de govern i representant de l’Associació Provincial d’Hostaleria a la comarca del Montsià i membre fundador de l’Associació de Terres i Mar de l’Ebre. Va pertànyer durant cinc anys al Patronat de Turisme de la Diputació provincial.
A la demarcació de Lleida: 1 Medalla de Turisme
- Ramon Prats i Setó, de l’hotel La Finca Prats, de Lleida. Es va fer càrrec del negoci familiar, una pastisseria situada al centre històric de Lleida que va ser fundada l’any 1906. Amb els anys, la va traslladar a un local més gran del Pg. de Ronda per oferir serveis de càtering i organitzar petits banquets i recepcions. Va decidir ampliar el negoci i crear un nou espai de restauració, L’Hotel Finca Prats, un petit “palauet” envoltat de 30.000 m2 de jardins, marc idoni per a la celebració de banquets.
Diplomes Turístics de Catalunya
La Generalitat de Catalunya reconeix també avui amb els Diplomes Turístics de Catalunya, la trajectòria de 10 empreses i entitats del sector, per la seva tasca en favor del turisme:
- Singapore Airlines, de Singapur. Companyia asiàtica que ha apostat decididament per Barcelona com a punt de partida de vols directes de llarga distància que connecten Catalunya amb Àsia, continent emergent d’indubtable importància per a l’economia catalana.
A Barcelona: 2 Diplomes Turístics
- Restaurant La Cava Universal, de Barcelona. Petita empresa familiar fundada a Barcelona l’any 1858 per Josep Masana i Domènech. Actualment es troba al capdavant del negoci la cinquena generació, Josep Masana i Díaz. El negoci està format per un equip de vint persones de diverses nacionalitats i cultures però unides per un sol objectiu: donar servei al ciutadà i al turisme de la ciutat de Barcelona. Pertany a l’Associació d’Amics de les Rambles. Difon els elements culturals i d’identitat de Catalunya i promou l’aprenentatge de la llengua catalana entre el seu personal mitjançant el programa “PROFIT”.
- Museu AGBAR de les Aigües (Fundació Agbar), de Cornellà de Llobregat. Aquest museu va ser creat per la Fundació Agbar per donar compliment als seus objectius de promoure activitats de desenvolupament, investigació i difusió de qüestions relacionades amb l’aigua i el medi ambient. El museu s’ubica en bona part dels terreny on Aigües de Barcelona recull i tracta les aigües de les quals es nodreix la ciutat. Els espais expositius són els edificis modernistes de Josep Amargós i Samaranch que mostren una bona part del patrimoni industrial de la Societat així com la museïtzació dels diferents aspectes que tenen a veure amb l’aigua. El conjunt es complementa amb un jardí, un restaurant, una botiga i una zona adreçada a un ampli programa educatiu.
A la demarcació de Girona: 2 Diplomes Turístics
- Restaurant Can Rafa, de Cadaqués. Aquest restaurant es troba entre els grans de la costa catalana. Cuina de mercat, servei acurat i producte autòcton, mostren una manera de fer molt exemplar des dels anys 70. Són innovadors en la restauració, potenciant el producte local, com les anxoves de Cadaqués i la identitat catalana. Actualment, el Restaurant Can Rafa compta amb els vins d’elaboració pròpia del celler Martín Faixó a Perafita que, amb 7 anys, ja han donat excel·lents fruits. Aquesta és una aposta innovadora que posa en valor el territori.
- Fundació Caixa Girona, de Girona. La Fundació Caixa Girona organitza des de fa 18 anys, festivals de música com a oferta complementària i de qualitat a la Costa Brava, millorant any rere any l’organització i el servei. Tanmateix, ha contribuït a la difusió d’un espai emblemàtic de la Costa Brava, com ara són els Jardins de Cap Roig. El Festival Jardins de Cap Roig, neix amb l’objectiu d’oferir propostes musicals i escèniques de gran nivell dirigides a un ampli i heterogeni sector de públic i ha aconseguit convertir-se en un atractiu turístic i en un dels esdeveniments culturals més importants de l’estiu a la Costa Brava. Aquest any 2008 la Fundació Caixa Girona ha cedit l’auditori dels Jardins de Cap Roig i el seu entorn al Patronat de Turisme Costa Brava Girona per a celebrar l’acte inaugural del Centenari de la Costa Brava, que el passat 12 de setembre va aplegar a 2000 convidats.
A Tarragona: 1 Diploma Turístic
- Mallol Restauració SL (El Molí de Mallol), de Montblanc. Aquesta empresa va ser fundada l’any 1989 per Abdon Tarrats i Pagès. El primer establiment que va gestionar va ser La Braseria, una cafeteria que fou un referent a Montblanc durant quinze anys. El gran salt qualitatiu arribà a partir de la incorporació de la gestió del restaurant El Molí de Mallol que va significar una decidida aposta per la qualitat de producte i de servei. A més Mallol Restauració ha col·laborat estretament en la promoció turística de Montblanc, la Conca de Barberà i la Ruta del Císter. Tanmateix ha participat activament en totes les iniciatives destinades a promocionar turísticament el municipi i la comarca. El Molí de Mallol aposta pels productes agroalimentaris del territori, servint d’aparador de productes d’elaboració local.
A la demarcació de Terres de l’Ebre: 1 Diploma Turístic
- Parc Natural del Delta de l’Ebre, de Deltebre. L’any 1983 la Generalitat de Catalunya va crear per decret el Parc Natural del Delta de l’Ebre per tal d’assolir una harmonia entre els seus valors naturals i l’explotació per part de l’home. El Delta de l’Ebre, amb els seus 320 km2, constitueix l’hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga i és el segon a l’Estat Espanyol, després del Parc Nacional de Doñana. El turisme és una activitat relativament recent al Delta que s’ha anat consolidant com un nou sector econòmic, lligat principalment a l’interès que genera el Parc Natural. L’oferta de serveis i activitats s’ha anat configurant a partir d’un model ecoturístic que basa el seu principal atractiu en les possibilitats que ofereixen els recursos naturals i culturals de la zona. Per aquesta raó, el Parc va començar fa uns anys a treballar per afavorir el sector terciari i el turisme amb la realització de cursos, elaboració d’itineraris en bicicleta, millora dels miradors, etc. Aquesta tasca està essent primordial per al foment del turisme sostenible i de qualitat.
A la demarcació de Lleida: 1 Diploma Turístic
- Gris Exprés Viatges, de Tàrrega. Aquesta empresa familiar va obrir les seves portes l’any 1995 i enguany compta amb quatre oficines a Tàrrega, Agramunt, Guissona i Montblanc. El seu director, Ramón Casanellas, és membre actiu de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges i ha especialitzat la seva empresa a respondre les variades necessitats del públic de l’entorn geogràfic d’interior de Catalunya, on té ubicades les seves oficines. En deu anys ha multiplicat gairebé per vuit el seu volum de vendes.
A l’Alt Pirineu i Aran: 2 Diplomes Turístics
- La Xicoia, associació gastronòmica, de Sort. Aquesta associació neix l’any 2003 amb l’objectiu de difondre la cuina típica pallaresa. Representa un autèntic motor dinamitzador del turisme ja que contribueix a la recuperació culinària de la comarca. A dia d’avui, l’associació disposa de setze establiments que, cada any, organitzen un ral·li gastronòmic. A més aquesta entitat atorga “La Xicoia d’Or” a aquelles persones o entitats vinculades a la divulgació gastronòmica, la producció agroalimentària de qualitat o la trajectòria professional.
- Pedals de Foc (Consultoria del Prineu SL), de Vielha-Mijaran.Aquesta empresa ha organitzat un itinerari de 220 km en BTT al voltant del perímetre del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Abasta quatre comarques pirinenques: Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, aprofita les seves infraestructures de serveis turístics i turisme rural, així com els camins i pistes que les connecten. Aquest recorregut fomenta gaudir del patrimoni cultural i la gastronomia de la zona. Divulga el territori, alhora que impulsa el respecte al medi ambient, fent que el respecte a l’entorn sigui objectiu prioritari. Acredita sistemes de qualitat i comercialitza la seva oferta a través del seu lloc web.




