La trobada s'ha celebrat avui a Món Sant Benet i l'ha presidida el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. El Grup dels 4 Motors, constituït fa 20 anys, està integrat per Catalunya, la Llombardia, Baden Wütemberg i Rhône-Alps amb l'objectiu de col·laborar en els àmbits econòmic, cultural, d'ordenació del territori i d'educació i tecnologia. Des de fa uns anys, Flandes i Gal·les participen en vàries de les iniciatives impulsades pel grup. Durant la inauguració, el conseller Huguet ha destacat la importància de "treballar plegats per tal de reeixir en l'aplicació de polítiques comunes", i ha encoratjat a continuar treballant per "esdevenir veritables motors d'Europa".
Dimecres, 27 de febrer de 2007.— Catalunya  liderarà una missió del Grup dels 4 Motors Econòmics més Flandes i Gal·les a Rússia amb empreses del sector agroalimentari. Aquesta ha estat una de les iniciatives presentades per Catalunya en el marc de la reunió del Grup dels 4 Motors —Catalunya, Llombardia, Rhône-Alps i Baden Wüttemberg— més Flandes i Gal·les, que s’ha celebrat avui a Món Sant Benet, al Bages, i que ha presidit el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.
 
El Grup dels 4 Motors, constituït fa 20 anys, està integrat per Catalunya, Llombardia, Baden Wütemberg i Rhône-Alps, amb l’objectiu de col·laborar en els àmbits econòmic, cultural, d’ordenació del territori i d’educació i tecnologia. Des de fa uns anys, les regions de Flandes i de Gal·les s’han sumat a moltes de les iniciatives dels 4 Motors. La trobada de Sant Benet de Bages, s’emmarca en la presidència de Catalunya de la comissió d’economia del grup.
 
Durant la inauguració, el conseller Huguet ha destacat la importància de “treballar plegats per tal de reeixir en l’aplicació de polítiques comunes”, i ha encoratjat a continuar treballant per “esdevenir veritables motors d’Europa”.
 
El conseller Huguet ha incidit en la “intensificació de la globalització”, caracteritzada pels avenços tecnològics i augment de la competitivitat, l’augment de la competència, la diversificació de la demanda , la mobilitat de recursos, persones i capitals i la difusió de les fronteres i barreres dels mercats. Davant aquest escenari internacional, ha assenyat que cal “cooperar per competir” sense oblidar les “dinàmiques i especificitats pròpies de cada regió”.
 
En aquest sentit, el conseller Huguet ha apuntat que  “els 4 Motors és un bon exemple” d’aquesta cooperació, i ha anunciat la voluntat de Catalunya, —que actualment presideix el grup d’economia— de “convocar una reunió de ministres responsables d’economia productiva dels 4 Motors + 2 i revisar els progressos fets en els darrers anys i fixar els objectius a mig termini per a les actuacions del Grup de Treball d’Economia”. Així mateix, el conseller ha demanat “oficialitzar” la participació del País de Gal·les i de Flandes com a membres de ple dret del Grup d’economia.
 
Propostes impulsades per Catalunya
 
En el marc de la trobada, Catalunya com a presidenta del Grup de Treball d’Economia, ha proposat diverses iniciatives:
 
              1.- La realització d’una missió empresarial al mes d’abril a Ekaterinburg (Rússia) amb representants institucionals de les sis regions i empresaris del sector agroalimentari en el sector més ampli (producte, maquinària, tecnologia per a l’embassat i embalatge, logística...). La voluntat és que cadascuna de les regions participi amb 4 empreses i un expert.
              2.- La celebració de la segona trobada Diàleg sobre Clústers durant el primer semestre de 2008, com a continuació del 1r que va tenir lloc a Stuttgart al novembre de 2007, per tal d’aprofundir en els clústers com a instrument de canvi industrial, de política tecnològica i com a plataforma per a la internacionalització, aportant casos d’èxit existents a Catalunya.
              3.- La participació en accions de promoció de la creativitat i la innovació dins la mateixa xarxa dels 4 Motors, així com el World Creativity Fòrum (WCF) de la xarxa dels Districtes de Creativitat (DC), al novembre de 2008.
           4.- Participació a la Missió Inversa, organitzada per la regió de Baden Wüttemberg, també el 2008, dins la mateixa xarxa dels Districtes de Creativitat,  que permetrà als membres de la xarxa, conèixer de prop els principals Pols de Desenvolupament d’aquella regió
 
El Grup dels Quatre Motors
 
El grup dels 4 Motors, creat al 1988, pels presidents de Baden Wüttemberg, Catalunya, Llombardia i Rhône Alps, consta de 4 grups de coordinació, vinculats a les respectiva presidències, i a les 4 comissions sobre les següents temàtiques: cultura, economia, ordenació del territori, educació i tecnologia .
 
La màxima representació dels 4 Motors és la Reunió dels Presidents, que se celebra un cop l’any. El grup d’economia es reuneix des de 1990, normalment dos cops l’any. A proposta de Baden Wütemberg, al 1998, es va acceptar la participació de Gal·les, i a proposta de Catalunya, al 2004, es va incorporar Flandes.