Segons ha explicat el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, encara hi ha poques dones al capdavant de les explotacions agrícoles i ramaderes, tot i que cada vegada n'hi ha més a determinats àmbits com el turisme rural. "La realitat ens permet afirmar que encara estem molt lluny d'una situació de normalitat" i que en molt casos, "la dona malauradament encara continua a l'ombra", per la qual cosa "acords com el que signem avui són de vital importància", ha dit Llena.
La Consellera de Treball, Mar Serna, ha explicat que "fins ara les dones han estat invisibles en el món rural ja que no estan formalment incorporades a l'activitat econòmica". En aquest sentit, la consellera ha destacat que "segons dades de l'Enquesta de Població Activa del tercer trimestre de l'any la taxa d'homes actius en el món rural és del 60% mentre que les dones actives en aquest sector és del 40%, per tant hi ha una diferència de 20 punts que és força important".
L'objectiu del projecte Rudona és afavorir la inserció laboral de les dones en les activitats agràries, potenciar la participació de les dones en la gestió d'empreses rurals i promoure nous jaciments d'ocupació com el turisme rural, els serveis de suport a les persones o l'agricultura de conservació, entre d'altres. Així mateix, també es treballarà per fomentar l'autoocupació i la creació d'empreses per part de les dones que viuen en l'àmbit rural i es donarà formació per a l'ocupació i l'autoocupació.
Aquestes mesures es destinen principalment a dones de més de 45 anys i dones joves, ja que són les que tenen més dificultats per accedir o mantenir-se en el mercat de treball en l'àmbit rural.
El projecte té una primera fase d'anàlisi i diagnosi de la situació de la dona en el medi rural. Per fer aquesta radiografia s'han triat les següents 8 comarques: l'Alt Urgell, l'Alt Empordà, el Solsonès, el Pla d'Urgell, el Ripollès, la Conca de Barberà, el Vallès Oriental i la Terra Alta. En aquesta fase inicial es constituirà un grup de treball que es reunirà trimestralment per fer l'anàlisi, el seguiment i l'elaboració de propostes.
D'altra banda s'organitzaran jornades anuals d'intercanvi d'experiències amb representants d'altres comunitats autònomes (País Basc, Galícia i Andalusia). Els seminaris duraran 2 dies i tindran lloc a principis de 2008.
A més, a finals del proper mes de novembre es llançarà una web que recollirà informació sobre gestió i direcció de petites empreses, creació d'empreses, noves demandes i nous jaciments d'ocupació, serveis de suport a les persones, i legislació.
En l'àmbit de la formació s'oferiran cursos de formació de caire laboral, empresarial i de conciliació i organització dels temps tant presencials com a distància. Noves tecnologies aplicades a la gestió d'empreses i serveis en l'àmbit rural, elaboració d'un Pla d'Empresa rural, gestió i direcció financera de pimes, i serveis de cura de les persones, són algunes de les matèries que està previst que s'imparteixin.
A partir de l'anàlisi i diagnosi sobre la situació de les dones rurals en el mercat de treball es detectaran les possibles noves necessitats en sectors específics que puguin generar nous jaciments d'ocupació per a dones en l'àmbit rural.
Situació de la dona al sector agrari
Actualment, 46.000 dones treballen en activitats agroalimentàries a Catalunya, segons s'extreu de les dades d'afiliació a la Seguretat Social. Més de la meitat estan vinculades a les indústries de productes alimentaris (30.852) i en segon lloc se situen aquelles dones que treballen en l'agricultura i la ramaderia (14.680). Cal tenir present que, des de l'any 2000, el nombre de dones que treballen en aquest àmbit ha registrat un augment progressiu, passant de 40.307 l'any 2000 a 45.949 l'any 2007.
Si ens centrem en el sector agrari, la mitjana d'edat de les dones afiliades a la Seguretat Social és d'uns 45 anys. Tot i amb això, l'evolució dels últims 7 anys permet veure que hi ha un progressiu rejoveniment del sector femení i que cada any es van incorporant lentament més joves a aquesta activitat econòmica.