Entre les causes més comunes del DCA figuren els traumatismes cranioencefàlics i els ictus o accidents cerebrovasculars, a més dels tumors cerebrals i altres causes d'origen infecciós.
A Catalunya, aquests tipus de problemes de salut s'aborden de manera específica a través del Pla director sociosanitari i del Pla director de malalties de l'aparell circulatori, que han impulsat accions per tal de prevenir, en la mesura del possible, aquests DCA, per prestar la millor assistència i per minimitzar les seqüeles i reintegrar a la persona en la vida social i laboral en la mesura de les seves capacitats.
El Dia del Dany Cerebral Adquirit, que se celebra per primera vegada al nostre país, vol cridar l'atenció social respecte el col·lectiu de persones que a Espanya representen unes 300.000 i a Catalunya unes 50.000, de les quals un alt percentatge sofrirà seqüeles al llarg de la seva vida.
Dins dels actes que tindran lloc per la commemoració d'aquest primer any del DCA, la Fundació Institut Guttmann, amb el suport del Departament de Salut i de l'Associació TRACE, va organitzar el dimecres 24 d'octubre, a l' Auditori AXA Winterthur la sessió científica: "El cervell com a objectiu: Estratègies per a potenciar, mantenir i restablir les seves funcions".
A aquesta sessió, que va ser conduïda pel periodista Joaquim Elcacho, van intervenir Elkhohom Goldberg, catedràtic de Neurologia de la Universitat de Nova York i Àlvaro Pascual-Leone, professor de Neurologia de la Universitat de Harvard.