El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui la resolució d'obertura del concurs per atorgar la concessió de la gestió de l'aeròdrom de la Cerdanya per un període de 10 anys prorrogable. L'entrada d'un operador privat servirà per professionalitzar la gestió i potenciar les capacitats de l'aeròdrom, tot mantenint la seva activitat, centrada en l'aviació esportiva, i vetllant pel seu encaix al territori.
L’aeròdrom està situat a la comarca de la Cerdanya, a 9 quilòmetres al sud-est de Puigcerdà, entre els municipis de Das i Fontanals de Cerdanya. És propietat de la Generalitat i el Consell Comarcal de la Cerdanya al 50% i està gestionat per un consorci conjunt, que és qui ha convocat el concurs. Actualment, és un aeròdrom on es practica el vol a vela –-planejadors, ultralleugers--, si bé també es presten serveis com són vols per a la fumigació de boscos, de fotografia aèria i vols publicitaris.
 
Fins ara, la seva gestió ordinària corresponia també al consorci que ostenta la titularitat.
 
Gestió privada, titularitat pública
 
El Pla d’aeroports 2007-2012, en tramitació, estableix pels aeròdroms de nova creació un model de titularitat pública i gestió privada, que contribueixi a l’entrada d’operadors vinculats al territori que en dinamitzin l’economia i garanteixin la diversitat de serveis a les instal·lacions.
 
En el cas dels set aeròdroms existents, entre els quals es troba el de la Cerdanya, l’objectiu és acostar-se al model proposat per als aeròdroms de nova construcció, amb l’atorgament de la concessió a operadors privats. Aquesta adjudicació permetrà impulsar una gestió més professional que potenciï les capacitats de l’aeròdrom, tot vetllant pel seu encaix ambiental al territori.
 
Amb aquest objectiu, el consorci propietari de l’aeròdrom de la Cerdanya ha resolt obrir el concurs públic per atorgar la concessió per a la gestió de les instal·lacions per un període de 10 anys prorrogables a altres cinc. Es preveu adjudicar la gestió abans de l’estiu.
 
Entre els criteris que serviran per valorar les ofertes que es presentin es troben els següents:
  • Presentació d’un pla de negoci que justifiqui la viabilitat de la proposta.
  • Encaix del projecte de l’aeròdrom en el teixit econòmic de la zona i l’impuls al desenvolupament de la comarca.
  • Millores en l’explotació de l’aeròdrom pel que fa a l’adequació de l’àrea esportiva i la realització d’activitats lúdiques complementàries.
  • Execució d’actuacions de reducció de l’impacte visual de l’aeròdrom, com ara l’establiment de pantalles arbrades.
  • Propostes de minimització de l’impacte acústic, com la gestió de l’horari del vols o avantatges a les instal·lacions per les aeronaus més silencioses.
 El concessionari podrà posar en marxa nous serveis complementaris a l’activitat aeronàutica, sempre que el Consorci propietari ho autoritzi, i encomanar la seva gestió a tercers. L’adjudicatari serà també l’encarregat d’impulsar les actuacions promocionals de l’oferta aeroportuària que s’escaiguin.
 
Instal·lacions actuals
 
El Pla director de l’aeròdrom estableix que la seva Zona de servei és de 66,79 hectàrees. La instal·lació disposa d’una pista asfaltada de 1.150 metres de llargada i 23 d’amplada, així com d’un carrer de rodada que connecta la pista amb la plataforma d’estacionament d’aeronaus de 7.000 m2 i de servei de combustible. L’aeròdrom té una segona pista d’herba de 800 metres de longitud per 40 d’amplada que en aquest moment no és operativa.
 
El recinte compte amb una petita terminal per acollir passatgers, amb un bar i un restaurant que no estan en servei. Els hangars actuals donen cabuda a un bon nombred’aeronaus de vol a vela, que poden arribar fins als 30 en temporada alta, així com a uns 15 ultralleugers i 5 avions a motor.
 
Els últims cinc anys, la Generalitat ha realitzat inversions que han permès ampliar l’àrea d’estacionament i els hangars, amb quatre noves edificacions, incorporar una estació meteorològica i construir una estació de subministrament de combustible.
 
 
22 de febrer de 2008