El Govern aprova la incorporació de les Illes Balears a l'Institut Ramon Llull

query_builder   9 setembre 2008 14:33

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la incorporació de les Illes Balears a l'Institut Ramon Llull

·        El consell de Govern ha aprovat els nous Estatuts del Consorci de l’Institut Ramon Llull (IRL) i el conveni de col·laboració, que aquesta tarda signaran els dos governs a Palma per fer efectiva l’entrada de les Balears
 
·        També s’ha designat els representants de la Generalitat als òrgans de direcció de l’organisme
 
·        S’assoleix així el mandat de refundar l’IRL i garantir-ne la màxima representativitat, agrupant els territoris que comparteixen la llengua i la cultura catalana
 
 
El Govern ha donat llum verda a l’entrada del Govern de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull (IRL). L’Executiu ha aprovat avui els nous estatuts de l’organisme, així com el conveni de col·laboració a través del qual es farà efectiva la reincorporació de les Balears a l’IRL. El consell de Govern també ha designat els seus representants als òrgans de direcció de l’organisme. Aquesta tarda a Palma, el president de la Generalitat, acompanyat del vicepresident del Govern, signarà amb el president del Govern balear el conveni de col·laboració, mitjançant el qual s’assolirà el mandat de refundar l'IRL per tal de garantir-ne la màxima representativitat, agrupant-hi els territoris que comparteixen la llengua i la cultura catalana.
 
L’IRL el van crear el 5 d’abril de 2002 els governs de Catalunya i les Illes Balears, però 2 anys després (el 25 de juny de 2004) l’Executiu balear va acordar sortir de l’organisme. L’any passat els dos governs van impulsar-ne la reincorporació, amb la signatura d’una declaració conjunta a Palma, a través de la qual es comprometien a modificar els estatuts del Consorci de l’IRL. El passat 3 de setembre el Patronat de l’IRL va aprovar per majoria absoluta l’entrada de les Illes Balears, després que el 25 de juliol el consell de direcció donés el vistiplau als nous estatuts. El 5 de setembre el Consell de Govern de les Illes Balears els va ratificar i avui ho ha fet el Consell de Govern de la Generalitat, que en la reunió d’aquest matí també ha aprovat el conveni de col·laboració que els dos governs signaran aquesta tarda a Palma i a través del qual es farà efectiva l’entrada de les Balears a l’IRL. El Govern haurà d’informar ara de l’acord al Parlament de Catalunya i a les Corts Generals.
 
Els nous estatuts
 
Amb l’aprovació dels nous estatuts el Consorci de l’IRL passa a tenir dues entitats consorciades, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears. L’organisme tindrà tres òrgans de direcció: la junta rectora (que substituirà l’actual patronat), el consell de direcció i la direcció de l’organisme. La presidència de la junta rectora correspondrà de forma rotatòria i durant un any als dos presidents, període durant el qual un membre de l’altre govern ostentarà la presidència del consell de direcció. El Consell de Govern ha acordat avui que en el cas de Catalunya sigui el vicepresident del Govern.
 
L’executiu ha designat tots els seus representants als òrgans de direcció de l’IRL, on hi haurà una representació política paritària dels dos governs. Així, a la junta rectora hi haurà el secretari general adjunt del Departament de Presidència; el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i la secretària d’Afers Exteriors. També hi haurà quatre membres o alts càrrecs del Govern balear, tres representants de l’Institut d’Estudis Catalans, tres de la Xarxa d’Universitats Joan Lluís Vives, el degà de la Institució de les Lletres Catalanes, el president de l’Institut d’Estudis Baleàrics i el director de l’IRL.
 
Al consell de direcció, mentrestant, els representants de la Generalitat seran el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació; la secretària d’Afers Exteriors i el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals. També hi haurà tres membres o alts càrrecs del Govern balear, dos de l’Institut d’Estudis Catalans, dos de la Xarxa Vives d’Universitats, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, el director de l’IRL i els directors adjunts. Els nous estatuts també preveuen que hi hagi un director adjunt per cada territori consorciat. La seu de l’IRL serà compartida entre les ciutats de Barcelona i Palma, per bé que els òrgans de govern es podran reunir en qualsevol localitat dels dos territoris.
 
Les finalitats de l’Institut són la projecció exterior de la llengua i la cultura catalana, així com la seva difusió i ensenyament a fora del domini lingüístic català. Entre d’altres, l’IRL podrà crear delegacions a l’exterior; elaborar i organitzar proves per a l’avaluació i la certificació oficial del català fora del domini lingüístic català, o impulsar la creació de places docents de llengua i cultura catalana, així com càtedres i centres d’estudi i investigació universitàries. D’altra banda, i segons fixen els estatuts, l’IRL mantindrà relacions de cooperació i col·laboració amb la Fundació Ramon Llull, amb seu a Andorra, de la qual n’és patró fundador.
 
Màxima representativitat
 
Amb la reincorporació de les Illes Balears s’assoleix el mandat de garantir la màxima representativitat de l’Institut Ramon Llull. De fet, els nous estatuts esmenten en diversos apartats la possibilitat d’incorporar territoris on la llengua catalana hi tingui consideració d’oficial o hi sigui reconeguda en tot el seu territori o en una part.
 
D’altra banda, amb l’entrada al Consorci de l’IRL, les Illes Balears passen a incorporar-se de forma efectiva a la Fundació Ramon Llull, un ens que els governs de Catalunya, Andorra i les Illes Balears van constituir el passat 31 de març i que treballa per la projecció internacional de la llengua i la cultura catalana. Properament està previst que s’hi incorporin nous territoris, com són el Consell General dels Pirineus Orientals i l’Ajuntament de l’Alguer.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined