El Govern incrementa la inversió en obra pública per fer front a la crisi

query_builder   21 abril 2009 13:59

event_note Nota de premsa

El Govern incrementa la inversió en obra pública per fer front a la crisi

  • Aquest any s’hi invertiran 6.581 milions d’euros en obra pública i s’haurà incrementat en un 63% en els últims 5 anys
  • L’obra pública del Govern generarà el 2009 més de 78.980 llocs de treball i s’haurà augmentat en un 69% en els darrers 5 anys
  • El 2009 Estat i Generalitat invertiran 12.483 milions d’euros en obra, un 5,6% del PIB, xifra superior a la de qualsevol país de l’Europa dels 27
 
El Govern ha fet avui balanç de l’evolució de la inversió en obra pública que està duent a terme l’Administració de la Generalitat, un dels eixos principals de les mesures impulsades per fer front a la crisi i que actua com a element dinamitzador en l’actual context econòmic. El Consell Executiu ha analitzat durant la reunió d’avui les principals dades de licitació i execució en obra pública així com les línies d’actuació de futur previstes pel Govern en aquest àmbit.
 
El balanç dels darrers anys posa de relleu que el Govern ha fet un important esforç per incrementar de forma exponencial la inversió en obra pública, objectiu que manté com una de les prioritats bàsiques davant la situació actual i alhora, com a eina fonamental per consolidar i reactivar l’economia del país.
 
 
Més inversió en obra pública que mai
 
El Govern ha apostat per l’impuls de l’obra pública els darrers anys, fet que s’ha traduït en un creixement constant dels índexs d’inversió en obres i infraestructures públiques des de l’any 2004 fins avui. Així, la inversió prevista en els pressupostos de la Generalitat per a aquest mateix any és la més alta que hi ha hagut mai, i ha arribat als 6.581 milions d’euros.
Gràfic1
.
Igualment, la inversió de l’Administració Central ha augmentat ens els darrers anys a Catalunya. Per a l’any 2009 cal afegir-hi, a més, el Fons d’Inversió local, que situa la inversió de l’Estat en 5.902 milions d’euros, més del doble que l’any 2004. D’aquesta manera, el 2009 hi haurà 12.483 milions d’euros d’inversió de l’Estat i del Govern de la Generalitat a Catalunya, que representen un 5,6% del PIB, xifra superior a la de qualsevol país de l’Europa dels 27.
Gràfic2
.
8.773 milions d’euros d’obra en execució
 
Pel que fa a les obres en execució, l’empresa pública GISA té actualment obres iniciades o a punt de començar per valor de 8.773 milions d’euros. En total són 480 obres civils i d’edificació que s’estan executant arreu del territori de tot el país.
 
Així, l’empresa pública avança en la construcció de diferents obres posant al servei del ciutadà noves carreteres, escoles, centres d’atenció, equipaments o infraestructures per al transport públic. En aquest sentit, es preveu que GISA acabi obres l’any 2009 per un import de 1.820 milions d’euros, un 2,2% més que l’any passat. 
 
El Govern vol mantenir aquest ritme inversor. És per aquest motiu que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el seu grup d’empreses, preveu licitar 2.600 milions d’euros l’any 2009. GISA representa el 77% de la licitació prevista, la segueix FGC amb el 9% i l’Incasòl amb el 8%.
 
D’altra banda, la previsió és mantenir aquest nivell d’inversió en el futur. Per fer-ho GISA té projectes en redacció que comportaran una inversió per valor de 7.721 milions d’euros. D’aquests, el 37% correspon a inversions a la xarxa de transports i el 33%, a carreteres. El 30% restant correspon a equipaments.
  
Impuls a la creació de treball

Aquest esforç inversor impulsat pel Govern en els darrers anys es tradueix directament en la creació de llocs de treball en el sector de l’obra pública.
 
En aquest sentit, es preveu que aquest any 2009 la inversió pressupostada per la Generalitat generi 78.980 llocs de treball, un 69% més que el 2003. 
 
El 2003, la inversió de la Generalitat generava el 8% dels llocs de treball de la construcció, el 2008 el 19% i el 2009 generarà el 26% de llocs de treball de la construcció i el 2,5% del total.
Gràfic3
.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined