El Pla Anual de Cooperació 2009 reforça la qualitat i el seguiment dels ajuts

query_builder   24 febrer 2009 13:17

event_note Nota de premsa

El Pla Anual de Cooperació 2009 reforça la qualitat i el seguiment dels ajuts

  • La inversió d’enguany en cooperació és de 65,2 milions d’euros i representa un 74% del pressupost d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern
  • El Govern ha refermat avui els objectius per a aquest any, amb actuacions destinades a garantir el dret a la salut, a l’aigua i a l’educació
  • L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament segueix prioritzant els programes de desenvolupament alMarroc, Palestina, Equador, Bolívia, Colòmbia, Nicaragua, el Salvador, Guatemala, Moçambic i Senegal
 
 
El Govern ha aprovat avui el Pla Anual de Cooperació 2009, que té un pressupost de 65,2 milions d’euros i representa un 74% del pressupost d’Afers Exteriors i Cooperació. Es tracta d’un Pla que persegueix millorar l’eficàcia i la qualitat de la cooperació catalana amb instruments de planificació, seguiment i avaluació de les diferents actuacions arreu del món.
 
Aquesta anualitat està inclosa dins el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2007-2010 que té l’objectiu estratègic de promocionar el desenvolupament humà sostenible, eradicar la pobresa i lluitar contra les desigualtats a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), que és l’entitat encarregada de gestionar la política de cooperació al desenvolupament, construcció de la pau i acció humanitària del Govern per contribuir a modificar les relacions nord-sud.
 
El Pla d’enguany preveu destinar la majoria de recursos als països i territoris considerats d’actuació prioritària o preferent i que són el Marroc, Palestina, Equador, Bolívia, Colòmbia, Nicaragua, el Salvador, Guatemala, Moçambic i Senegal. Entres les accions previstes hi ha l’elaboració d’estratègies de treball per conèixer millor les necessitats de cada zona, com és el cas del que es va fer l’any passat a Nicaragua, que servirà per posar en marxa els programes d’enguany. Enguany es preveu fer el mateix a Colòmbia, el Marroc i Moçambic.
 
Entre les actuacions de l’ACCD cal destacar les accions pel dret a l’aigua i a la salut, amb programes com poden ser el suport al sistema de salut a Moçambic, al Fons Mundial de lluita contra la SIDA, la malària i la tuberculosi, o programes de seguretat alimentària que es desenvolupen a l’Amèrica Central i a l’Àfrica subsahariana. També hi ha plans de millora del dret a l’educació, amb els quals s’ha previst estendre el suport a l’educació intercultural bilingüe a Bolívia i Guatemala i diferents polítiques per promoure el paper de les dones i lluitar contra la violència de gènere que pateixen països com Nicaragua. D’altres línies d’actuació són la sostenibilitat ambiental, amb noves actuacions al Perú o el Senegal i la prevenció de la violència a Etiòpia, en relació amb la cultura de la pau.
 
El Pla 2009 desplega els principis d’eficàcia de l’ajut que s’inclouen en la Declaració de País i al Pla d’Acció Accra com són l’alineament de la cooperació catalana amb les necessitats dels països prioritaris, la planificació estratègica, l’enfortiment de les capacitats i sistemes públics d’aquests països, els esforços de coordinació en situacions d’emergència, les respostes a les grans crisis humanitàries de l’Àfrica subsahariana i fomentar la cooperació dels catalans en els conflictes oblidats.
 
Altres objectius són la formació de voluntaris i d’agents de cooperació a través d’un programa d’Educació per al Desenvolupament i enfortir la coordinació entre els actors de l’àmbit del comerç just, entre d’altres. El Pla també persegueix millorar la coordinació de l’acció de govern a través de diversos acords i accions conjuntes entre la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat (DGCDAH), l’ACCD i els departaments i organismes del Govern.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined