El Govern destinarà més de 800.000 euros al Fons de Població de les Nacions Unides

query_builder   23 octubre 2007 14:48

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà més de 800.000 euros al Fons de Població de les Nacions Unides

. Es finançaran, entre d'altres, iniciatives en l'àmbit de la salut sexual i reproductiva especialment adreçades a reduir la mortalitat de les dones per complicacions del part en diversos països africans

El Govern concedirà, a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), una subvenció de 835.000 euros al Fons de Població de les Nacions Unides (FNUAP) per al finançament de diverses iniciatives en els àmbits de la salut sexual i reproductiva i la formació, entre d'altres. Aquesta col.laboració es fa efectiva mitjançant la signatura d'un conveni marc entre les dues entitats i s'executarà a partir d'addendes anuals que determinaran les accions a dur a terme en cada període.

Les actuacions de l'addenda d'enguany se centraran en garantir l'accés a serveis de salut reproductiva d'alta qualitat, la reducció de la mortalitat materna, la planificació familiar, la prevenció del VIH/sida, l'eliminació de fístula obstètrica, la formació de professionals, l'assistència tècnica, l'enfortiment de les capacitats institucionals, els microcrèdits, el treball amb joves i la formació i entrenament d'experts durant el 2007.

De forma detallada, les accions objecte de finançament són les següents:

1. Prevenció i tractament de la Fístula a la República Democràtica del Congo i a la República del Camerun (350.000€)
2. Programa global per a garantir la seguretat en la salut reproductiva 2007-2011 (34.000€)
3. Reducció de la Morbilitat Materna a Etiòpia i prevenció de males pràctiques que contribueixin a complicacions durant el part (135.000€)
4. Enfortiment del Ministeri de salut pública i assistència social per a reduir la demanda insatisfeta d'anticonceptius a Guatemala (195.000€)
5. Salut Sexual i reproductiva i reducció de la mortalitat materna a Inhambane, Moçambic (121.000€)

Lluita contra la mortalitat materna

El Fons de Nacions Unides per la Població (FNUAP) es va crear el 1969 amb l'objectiu de vetllar per l'accés universal als serveis de salut reproductiva i d'educació primària universal amb especial atenció a les nenes.

Una de les principals causes de mortalitat i discapacitat de les dones són els problemes de salut reproductiva, problemes en la seva majoria susceptibles de prevenció. Això és més acusat als països en vies de desenvolupament. Cada minut una dona perd la vida en el part o en complicacions del mateix i vint resten greument lesionades o impedides. Gairebé totes les morts derivades de la maternitat, un 99% per ser exactes, tenen lloc en els països en desenvolupament. Les vides de la majoria d'aquestes dones -i les dels seus neonats - es perden de forma innecessària ja que podrien salvar-se amb l'atenció adequada.

El 1994, en la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament (CIPD) d'El  Cairo, 179 governs van prometre accés universal als serveis de salut reproductiva, "tant aviat com sigui possible i no més tard del 2015". Gràcies a aquesta conferència va sorgir el consens mundial que els drets reproductius són fonamentals per als drets humans, el desenvolupament sostenible, la igualtat home-dona i l'ampliació de les capacitats de la dona. 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined