El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'església de Sant Julià, a l'Arboç

query_builder   23 octubre 2007 14:46

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'església de Sant Julià, a l'Arboç

. En l'actualitat, a Catalunya hi ha un total de 1.849 béns culturals d'interès nacional en l'àmbit del patrimoni arquitectònic

El Govern ha acordat avui declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, l'església de Sant Julià, a l'Arboç (el Baix Penedès). La declaració de bé cultural d'interès nacional inclou també el subsòl del monument i l'entorn de protecció.

L'església actual és un edifici renaixentista construït entre els anys 1631 i 1647. Té una sola nau, de 40 per 12 metres, amb sis capelles laterals per banda, amb arc de mig punt i volta de canó. L'absis és pentagonal i la volta principal és sostinguda per arcs semicirculars i composta per cinc voltes d'ogiva amb nervis i clau decorada. A la façana principal hi destaca la gran portada composta per quatre columnes que sostenen un fris.  Hi ha també un campanar adossat a la capella gòtica esquerra, compost de quatre cossos separats per cornises.

La primera notícia de l'existència de l'església de Sant Julià es remunta als anys 1136 i 1138.  La part més antiga conservada de l'església medieval és l'actual capella dels Dolors, en la qual es troba un conjunt de pintura mural francogòtica descobert durant la restauració de la capella duta a terme el 1968.

La delimitació de l'entorn de protecció del monument té per objecte controlar la relació entre el monument i els espais urbans que l'envolten per tal de mantenir els invariants que caracteritzen l'indret on es troba. L'església forma part d'una illa edificada situada a un extrem del nucli antic de l'Arboç, la qual cosa, juntament amb les seves dimensions, li atorga una gran preeminència en les vistes generals del poble.

1.849 béns arquitectònics

En l'actualitat, a Catalunya hi ha un total de 1.849 béns culturals d'interès nacional en l'àmbit del patrimoni arquitectònic, inclosa l'església de Sant Julià de l'Arboç. La majoria d'aquests béns, un total de 1.793, corresponen a monuments històrics. La resta són 47 conjunts històrics, 6 jardins històrics i 3 llocs històrics. A més, hi ha altres 5 expedients en fase avançada de declaració de bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined