El Govern actualitza la delimitació de l'entorn de protecció del conjunt històric de Peratallada, a Forallac

query_builder   16 desembre 2008 13:09

event_note Nota de premsa

El Govern actualitza la delimitació de l'entorn de protecció del conjunt històric de Peratallada, a Forallac

 
  • El conjunt històric de Peratallada és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a l’arquitectura medieval
  • La primera declaració de Bé Cultural datava del 1975, i no concretava prou els límits de l’àrea protegida
 
 
El Govern ha aprovat avui revisar la delimitació de l’entorn de protecció del conjunt històric de Peratallada, a Forallac (el Baix Empordà), un dels nuclis més destacats de Catalunya pel que fa a l’arquitectura medieval. L’acord també inclou la protecció del subsòl del conjunt històric. La declaració de Bé Cultural data del 1975, però el nivell de concreció del text original era molt baix, amb la qual cosa no permetia una identificació clara dels límits físics de l’àrea protegida. Per aquest motiu, avui el Govern ha concretat, de forma detallada i de fàcil identificació visual, els límits físics del conjunt i de l’entorn de protecció.
 
Així doncs, es protegeixen els edificis que formen el nucli del conjunt, i que bàsicament segueixen les traces de les antigues muralles. A més, fora de l’àmbit esmentat, s’ha inclòs l’església de Sant Esteve, situada a la part nord, i les edificacions formades per aquesta església, els masos adjacents i els espais oberts i públics (turó situat al nord-oest del Portal de la Verge i aparcament de davant l’església) que formen part consubstancial de la imatge d’aquest espai. Aquest conjunt d’espais estan històricament i visualment integrats i són reconeguts per tothom com una de les imatges identificatives de Peratallada.
 
La revisió de la delimitació segueix el límit de les parcel·les edificades, de manera que queda inclòs en el seu àmbit l’antic fossat de les muralles. Les vessants est i sud del conjunt segueixen el mateix criteri i arriben fins la Riera Grossa (límit natural, històric i físic del nucli) i els horts de Peratallada, consolidat com a límit tradicional del poble. Al nord, el conjunt està limitat per la carretera GI-651, de Peratallada a Canapost, i a ponent, pel pla i els turons de les Serres (Puig d’en Torró). La torre de l’Homenatge és l’element més singular del conjunt que es fa visible des d’arreu.
 
El conjunt històric de Peratallada
 
El conjunt històric de Peratallada és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a l’arquitectura medieval. Es troba justament en el punt de contacte de la zona de turons de les Gavarres i les terres de la plana baixempordanesa.
 
Conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'Homenatge i el palau, les muralles i l'església de Sant Esteve. Destaca també el gran fossat que envolta la població, excavat a la roca viva.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined