Onze nous centres turístics promocionaran temàticament diferents punts d'interès cultural i paisatgístic de Catalunya

query_builder   16 desembre 2008 13:06

event_note Nota de premsa

Onze nous centres turístics promocionaran temàticament diferents punts d'interès cultural i paisatgístic de Catalunya

 
 
  • El Govern destinarà més de 9 milions d’euros a la xarxa de centres, que compta també amb l’ajut del Ministeri d'Indústria i Comerç i l'Associació d'Ens Locals de la Xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya
  • A principis de l’any vinent es posarà en marxa el primer centre, a Teià, dedicat a la romanització de Catalunya i a la llarga tradició de la cultura del vi al país
  • Aquesta xarxa de centres és una de les accions més destacades del Pla Estratègic de Turisme 2005-2010, l'objectiu del qual és millorar la competitivitat de Catalunya com a destinació turística de qualitat
  • Els Centres d’Acollida Turística són uns nous equipaments turístics destinats a orientar la demanda del visitant i millorar el coneixement i comprensió de Catalunya, també en l’àmbit internacional
 
 
Catalunya comptarà amb onze Centres d’Acollida Turística (CAT), uns equipaments turístics nous que promocionaran temàticament diferents àrees d’interès cultural i paisatgístic d’arreu del país. A principis de l’any vinent es posarà en marxa el primer equipament, a Teià (el Maresme), dedicat a la romanització de Catalunya i a la llarga tradició de la cultura del vi al país. La previsió és que progressivament i fins al 2011 entrin en funcionament la resta de centres, entre els quals es troben els de Ripoll (centrat en Guifré el Pilós), Montblanc (dedicat a la Corona d’Aragó) i Berga (dedicat a la Patum i a les festes populars catalanes).
 
El Govern destinarà als Centres d’Acollida Turística més de 9 milions d’euros, entre els 5 milions aprovats avui per l’Executiu i els 4,1 milions aportats el 2007 a parts iguals pel Govern, el Ministeri d'Indústria i Comerç i l'Associació d'Ens Locals de la Xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya.
 
El projecte de la de Xarxa de CAT —impulsat des del 2007 pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a través de la Direcció General de Turisme amb la col·laboració del Ministeri d'Indústria — és una de les accions més destacades del Pla Estratègic de Turisme 2005-2010, l'objectiu del qual és millorar la competitivitat de Catalunya com a destinació turística de qualitat.
 
Els CAT atendran les necessitats del viatger, orientaran la demanda del visitant i milloraran el coneixement i comprensió de Catalunya i dels seus principals actius turístics. D'una banda, proporcionaran informació turística i d'una altra, donaran a conèixer el bo i millor de l’oferta catalana de turisme cultural, des del patrimoni material fins l’immaterial, com les festes i tradicions populars catalanes.
 
La xarxa de Centres d’Acollida Turística
 
En una primera fase, Catalunya comptarà amb onze Centres d’Acollida Turística repartits per tot el territori. Cadascun dels CAT girarà al voltant de punts d’interès concrets de caràcter històric, paisatgístic o cultural, amb l'objectiu de millorar el coneixement i la comprensió de Catalunya, a través de la immersió en els seus elements identitaris més representatius.
 
Cada CAT disposarà de diferents àrees: Àrea de rebuda i benvinguda dels visitants; Punt d’informació de l’oferta turística de la zona i àrea d’influència del CAT; Espai de mostra i venda de productes del país i d’artesania catalana (Empremtes de Catalunya); Espai dedegustació dels productes agroalimentaris de la zona; Espai principal de projecció audiovisual que mostrarà, mitjançant suports audiovisuals de nova generació, la temàtica central del CAT la qual gira al voltant d’un personatge, episodi, fet rellevant de la història catalana o patrimoni tangible i intangible.
 
Els CAT són els següents:
 
Teià/ La romanització de Catalunya:Es tracta de la prova pilot del projecte, impulsat pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa amb la col·laboració dels Ajuntaments d'Alella, El Masnou i Teià. Aquest CAT s'endinsa en la temàtica de la romanització del territori que avui conforma Catalunya. El CAT s’emplaça al costat d’un antic celler romà -una Cella Vinaria- totalment restaurada i subratlla la llarga tradició de la cultura del vi a Catalunya.
 
Pallars Jussà/ Arnau Mir de Tost: A partir d’aquest personatge històric, cavaller medieval i membre destacat de la noblesa pallaresa, s’aprofundirà en l’important paper que va jugar en la formació de Catalunya a l’Alta Edat Mitjana.
 
Tortosa/ Les tres cultures: Tortosa se situa en una cruïlla de camins i de cultures. La ciutat de l’Ebre ha acollit, al llarg de la seva història, a jueus, musulmans i cristians. Aquestes cultures han anat deixant la seva influència tant a la ciutat de Tortosa, com al conjunt de les terres de l'Ebre i a tot Catalunya. La convivència entre jueus, musulmans i cristians, les 3 cultures, és el que se’ns explica al CAT de Tortosa.
 
Ripoll/ Guifré el Pilós: Aquest CAT reivindica Ripoll com a bressol de la Catalunya medieval, on deixaren la seva petja personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l’abat Oliba i Gerbert d’Orlhac, que esdevindria el Papa Silvestre II, erudit nascut a Occitània que es va formar a Ripoll.
 
Les/ L’ Occitània i la llengua d’Oc: Aquest CAT s’ubica a la Vall d’Aran, una de les portes de Catalunya. Estarà tematitzat al voltant d’Occitània i la llengua d’Oc, pròpia de la Vall d’Aran, i mostrarà també la relació entre Catalunya i Occitània, un dels territoris més cultes d’Europa a l’Edat Mitjana.
 
Montblanc/ La Corona d’Aragó : Montblanc, vila reial, esdevé el centre neuràlgic d’un territori que concentra grans monuments reials vinculats a la Corona d’Aragó com ara els monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, a més de la pròpia vila de Montblanc. El CAT estarà tematitzat al voltant de la Corona catalano-aragonesa.
 
Cervera/ La Generalitat de Catalunya: Aquest CAT se situarà a la ciutat de Cervera -que va jugar un paper important en la història de Catalunya- acollint diverses Corts Generals de la Corona d’Aragó, en una de les quals es va crear la Generalitat de Catalunya, principal institució del país.
 
Berga/ La Patum i les festes populars catalanes: El CAT de Berga és dedicat ala Patum i a les festes populars catalanes La Patum és una representació sacra, històrica i popular, derivada de les antigues escenificacions medievals. L'any 2005, va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, en la categoria de Patrimoni Immaterial. El foc, la música, les comparses, el públic, els sentiments i l'emoció de la festa se sumen per donar lloc a una de les tradicions catalanes més emblemàtiques: La Patum i a partir d’ella el turista pot endinsar-se en el ric imaginari de les festes populars catalanes.
 
Puigcerdà/ El Tractat dels Pirineus: El centre CAT de Puigcerdà explica les conseqüències del Tractat dels Pirineus, signat l'any 1659 a l’illa dels Faisans, situada a l’estuari del riu Bidasoa al País Basc. El tractat va posar fi a una llarga guerra entre Espanya i França però va comportar l’adscripció del conjunt de la Catalunya Nord a l’estat francès i la divisió política de la pròpia comarca la Cerdanya.
 
Sallent/ La industrialització i l’obrerisme: El CAT reivindicarà la vall del Llobregat, com un dels centres pioners de la industrialització catalana. La seva temàtica girarà al voltant de la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer en un espai tan significatiu com la vall del Llobregat.
 
Vilajuïga/ Els Camins Sagrats: Aquest CAT recollirà la important i antiga tradició dels pelegrinatges medievals, tot prenent com a referent geogràfic el poble de Vilajuïga, per la seva proximitat a Sant Pere de Rodes, lloc històric de pelegrinatge i un dels punts de sortida del Camí de Sant Jaume a Catalunya.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined