El Govern adquireix una finca d'alt valor ecològic que és l'únic ambient d'aigua dolça del Parc Natural del Delta de l'Ebre

query_builder   16 desembre 2008 13:08

event_note Nota de premsa

El Govern adquireix una finca d'alt valor ecològic que és l'únic ambient d'aigua dolça del Parc Natural del Delta de l'Ebre

 
 
  • La finca dels Ullals de Baltasar concentra uns 40 llacs petits formats per surgències d’aigua dolça subterrània procedent de la pluja de les serres del Montsià i dels Ports de Beseit
  • La seva compra garantirà la conservació de l’espai i suposarà una millora del Parc des del punt de vista biològic, paisatgístic i de lleure
 
El Govern ha aprovat avui l’adquisició de la finca anomenada els Ullals de Baltasar, un espai d’alt valor ecològic per ser l'únic ambient d'aigua dolça del Parc Natural del Delta de l’Ebre. La finca, situada entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita, ocupa unes 17 hectàrees de superfície i té unes característiques molt específiques ja que concentra diverses espècies d'amfibis no molt habituals de la resta del Delta.
 
Està constituïda per un grup d’uns 40 petits llacs formats per surgències d’aigua dolça subterrània procedent de la pluja que arriba de les serres del Montsià i dels Ports de Beseit i és per aquest motiu que té característiques pròpies a nivell botànic i zoològic. El Govern l’adquirirà per un import de 449.925 euros.
 
El fet de que aquesta finca, fins ara a mans privades, passi a ser propietat de la Generalitat possibilitarà una gestió encaminada a la regulació adequada del règim hídric i a mitigar els factors negatius que l’afecten directament com la contaminació agrícola, expansió d’espècies no autòctones, alteració hidrològica, eliminació de la vegetació pròpia dels pantans, etc. A més, la compra d’aquesta finca suposarà una oportunitat per aprofundir en el coneixement i gestió d’aquestes formacions hidrogeomorfològiques.
 
D’altra banda, fins ara, els Ullals de Baltasar només eren visitables en una petita porció. La compra i la posterior restauració permetrà millorar les condicions de la zona per donar-la a conèixer als visitants i a la població local. La seva singularitat, totalment diferent a la resta del Delta, complementarà l’oferta d’ús públic al Parc Natural del Delta de l’Ebre, afegint un atractiu més des del punt de vista biològic, paisatgístic i de lleure en aquest espai.
 
L’espai dels Ullals de Baltasar es va reduir molt durant el segle XX per posar-hi conreus d’horta. Els estanys estan envoltats de terra fosca i rica en matèria orgànica i amb nenúfars a les seves aigües. Els ullals són punts de sortida a l’exterior de l’aqüífer de diàmetres compresos entre els 5 i els 50 metres. Són generalment de forma circular i la seva fondària oscil·la entre 2.5 i 6 metres.
 
Aquest aqüífer flueix des de la zona de recàrrega càrstica dels Ports de Beseit, la serra del Montsià i la de Cardó en direcció al mar. Aquest flux, en les zones en les quals entra en contacte amb el Delta, es veu obligat a emergir a la superfície a causa dels materials ja saturats i impermeables deltaics. S’assenten sobre una zona de torbes vegetals d’uns 7 m, originada pel creixement vegetal secular al voltant de les surgències.
 
Per la naturalesa hidrològica i la del sòl, als Ullals s’han produït un conjunt d’ambients singulars al delta de l’Ebre i no gaire freqüents a la mediterrània occidental. A la finca en qüestió hi trobem hàbitats i espècies de gran valor reconeguts a nivell internacional.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined