El Govern destinarà mig milió d'euros a estudis sobre malalties rares o minoritàries i sobre l'ús de medicaments

query_builder   4 desembre 2007 13:37

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà mig milió d'euros a estudis sobre malalties rares o minoritàries i sobre l'ús de medicaments

.Un dels estudis detectarà les necessitats de formació sobre malalties rares o minoritàries, que a Catalunya afecten 300.000 persones

.També s'analitzarà l'ús racional dels medicaments

El Govern, a través del Departament de Salut, signarà dos convenis per a l'elaboració de dos estudis que tenen un gran impacte sobre la salut dels ciutadans: el primer vol identificar quines són les necessitats de formació dels professionals de la sanitat sobre malalties rares i els medicaments destinats al seu tractament, i el segon analitzarà l'ús racional dels medicaments. El Govern destinarà més de 500.000 euros per finançar aquests dos projectes.

El primer estudi-projecte, fruit del conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i la Fundació Doctor Robert, Centre de Formació Avançada i Desenvolupament Professional en Ciències de la Salut i de la Vida, vol detectar quines són les necessitats formatives dels professionals sanitaris sobre malalties rares o minoritàries per a dissenyar i desenvolupar-ne un pla formatiu sobre medicaments orfes a Catalunya.

Les malalties rares formen un conjunt heterogeni de diferents patologies que afecten de manera aguda i crònica a persones de totes les edats, i han estat reconegudes com una prioritat en Salut Pública per part de la Unió Europea. Els medicaments orfes, destinats al seu tractament, gaudeixen d'un marc específic de recerca i investigació per tal d'equiparar els drets i l'assistència dels afectats per una malaltia rara respecte als de la resta de ciutadans.

Les malalties rares afecten un 5 % de la població del país -més de 3 milions a Espanya- i 300.000 persones a tot Catalunya. Actualment existeixen unes 7.000 malalties diferents d'aquest tipus i es considera que més de 4.000 són d'origen genètic i afecten de forma específica infants i nadons.

El segon estudi, fruit de la col.laboració entre el Departament de Salut i la Fundació Privada d'Educació Mèdica i Ciències de la Salut, analitzarà els models d'aplicació dels fons derivats del programa de formació continuada en ús racional del medicament per a metges del Sistema Nacional de Salut, per tal d'obtenir propostes de salut, analitzar l'impacte de les accions d'aquest programa i identificar les necessitats dels professionals i definir línies de futur.

Els objectius específics d'aquest estudi seran conèixer els mecanismes utilitzats per efectuar la despesa, així com també els procediments administratius emprats; també fer una relació de les activitats desenvolupades i valorar el grau de satisfacció percebuda amb les accions dels diferents actors implicats i interessats, les millores a introduir i les estratègies a desenvolupar.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined