El Govern impulsa l'elaboració d'un atles d'ocells que passen l'hivern a Catalunya

query_builder   4 desembre 2007 14:39

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa l'elaboració d'un atles d'ocells que passen l'hivern a Catalunya

.Estudiarà unes 150 espècies procedents de Rússia, Escandinàvia i el centre d'Europa

.Més de 500 voluntaris recolliran informació durant tres anys per elaborar l'estudi

.El Govern subvencionarà amb 141.334 euros el treball, que és el primer de les seves característiques a Catalunya

El Govern ha aprovat atorgar una subvenció de 141.338 euros, a través del  Departament de Medi Ambient i Habitatge, per elaborar el primer atles de totes les espècies d'ocells que passen l'hivern o part de l'estació hivernal a Catalunya.

El Servei de Protecció de Fauna i Flora i Animals de Companyia recollirà el material durant tres anys i elaborarà l'atles amb la col.laboració de l'Associació Institut Català d'Ornitologia.

Per recopilar tota la informació necessària per fer l'atles, es necessita un important conjunt d'observadors. Concretament, unes 500 persones es dediquen a recopilar dades sobre les espècies d'ocells que durant els mesos d'hivern fan estades a Catalunya, coordinades a través de l'Associació Institut Català d'Ornitologia. Es calcula que actualment hi ha unes 150 espècies d'aquestes característiques, la majoria procedents de Rússia, el centre d'Europa o fins i tot Escandinàvia, que durant els mesos de fred busquen indrets més càlids, principalment per trobar-hi aliment.

Disposar d'un atles dels ocells que passen l'hivern a Catalunya permet, a més de conèixer el nombre d'espècies que empren el nostre país per hivernar i saber quins són els seus moviments, conèixer el grau d'amenaça de les diferents espècies i les seves tendències poblacionals i de distribució. L'atles és una eina útil per a la planificació de la caça o de la gestió dels espais naturals protegits i dels impactes ambientals, i, en definitiva, ajuda a efectuar una gestió més eficaç de la protecció de les espècies i de la natura en general.

La subvenció aprovada pel Govern es distribuirà en diferents anualitats fins a l'any 2010 i el treball de camp es farà durant tres hiverns per diverses raons. En primer lloc, per obtenir dades significatives que permetin preveure un ventall de temps suficient per disposar de tots els escenaris possibles, atès que la biologia dels ocells hivernants depèn d'aquestes condicions.

I en segon lloc, per realitzar un projecte a mig termini amb el qual es puguin fer les prospeccions amb garanties de prou observadors i amb la visió de la variabilitat climatològica que pugui produir-se. En aquest sentit, Catalunya és un país prou gran i el període hivernal, a diferència del de la nidificació, és tan curt que no hi ha prou temps, ni prou observadors per cobrir tot el territori en un sol any.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined