• El Consorci gestionarà de forma comuna el conjunt monumental i els recursos que s’hi destinen
  • Gràcies al nou ens, Govern i Ajuntament de Lleida sumaran forces per impulsar les actuacions de restauració o recerca científica i arqueològica que es facin a la Seu Vella
 
El Govern ha aprovat avui la creació del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida i també ha donat el vistiplau als estatuts de l’ens. El nou organisme, integrat pel Govern, a través del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, i per l’Ajuntament de Lleida, permetrà gestionar de forma comuna el conjunt monumental i optimitzar els recursos que s’hi destinen.
 
Fins ara, ambdues administracions gestionaven per separat els elements del Turó de la Seu Vella dels quals en són propietàries, i l’instrument de col·laboració que utilitzaven per treballar de forma conjunta eren els convenis. Gràcies al nou Consorci, tant l’edifici central de la Seu, propietat del Govern, com l’entorn de la Seu, les muralles i el Castell de la Suda, de titularitat municipal, seran gestionats conjuntament i les dues institucions, que hi participen a parts iguals, sumaran forces per impulsar, coordinar i dirigir les actuacions urbanístiques, de recerca científica, arqueològica, de restauració promoció i difusió que s’hi duguin a terme. Tant la Seu Vella com la Suda o Castell del Rei, la fortificació i el seu entorn de protecció han estat declarats béns cultural d’interès nacional.
 
Pressupost i òrgans de Govern
 
A banda de les inversions extraordinàries en obres, el pressupost del nou Consorci per al 2009 és de 773.219 euros, dels quals el Govern aporta 295.649 euros, la mateixa quantitat que l’Ajuntament. Els 181.920 euros restants corresponen a ingressos propis del monument. La previsió pressupostària per al 2010 i el 2011 és de 830.045 i 882.108 euros, respectivament.
 
El Consorci tindrà òrgans de govern, de gestió i d’assessorament. Els òrgans de govern són la presidència, la vicepresidència, el consell general i el comitè executiu. L’òrgan de gestió serà la direcció i el seu equip tècnic i els d’assessorament seran el consell científic i el consell cívic i social.
 
La presidència del Consorci correspondrà de manera rotatòria, per períodes de dos anys, al conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i a l’alcalde de Lleida. La presidència del Consorci té les atribucions següents: exercir l’alta representació del Consorci, proposar al consell general el nomenament del director i presidir els òrgans del Consorci que determinin els estatuts.
 
El consell general és l’òrgan rector del consorci, actua de manera col·legiada i està format per la presidència, la vicepresidència, quatre representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, quatre de l’Ajuntament de Lleida, un del consell científic i un altre del tècnic i el directora o directora. El consell general serà qui nomenarà la persona que ocupi la direcció.
 
Pel que fa al consell científic, el seu objectiu és assessorar la resta d’òrgans del Consorci sobre aspectes històrics, artístics, científics i tecnològics referents al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella. Per la seva banda, el consell cívic i social assumeix les funcions de representació que tenia el Patronat de la Seu Vella.