El Govern aprova el reglament del cos d'Agents Rurals

query_builder   4 desembre 2007 14:26

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el reglament del cos d'Agents Rurals

.El reglament vol dotar el cos d' una estructura que li permeti desenvolupar de forma eficaç i eficient les seves competències d'acord amb la llei i amb el nou Estatut d'Autonomia de Catalunya

.El cos té competències en matèria de vigilància, control, protecció, prevenció integral i col.laboració en la gestió del medi ambient

.Es creen quatre noves categories, es formalitzen quatre àrees d'especialització - prevenció d'incendis forestals; fauna protegida, de la caça i de la pesca; espais naturals protegits i de la biodiversitat; i recursos forestals- i es creen diferents nivells de coordinació a nivell nacional i regional

El Govern ha aprovat avui el Projecte de decret del reglament del Cos d'Agents Rurals (CAR). Aquest reglament és el que determina l'organització territorial i funcional del cos, així com el contingut, les funcions que té assignades i l'organització interna de cada àrea especialitzada en què s'estructura el CAR. A grans trets, el reglament preveu la creació de quatre noves categories, es formalitzen quatre àrees d'especialització - prevenció d'incendis forestals; fauna protegida, de la caça i de la pesca; espais naturals protegits i de la biodiversitat; i recursos forestals- i es creen diferents nivells de coordinació: a nivell nacional i regional.

Aquest reglament ha de permetre dotar al cos d'agents rurals d' una estructura que li permeti desenvolupar de forma eficaç i eficient les competències que li son pròpies d'acord amb la llei i amb el nou Estatut d'Autonomia de Catalunya en matèria de vigilància, control, protecció, prevenció integral i la col·laboració en la gestió del medi ambient.

Amb aquest reglament també es vol regular el Cos d'Agents Rurals, depenent del Departament de Medi Ambient i Habitatge, pel que fa l'ordenació de les seves activitats d'inspecció administrativa i de determinades activitats de col·laboració en la gestió que es porten a terme en el medi natural en l'àmbit de les competències de la Generalitat.

 

Estructura del cos d'agents rurals

D'acord amb el reglament, es formalitza el desenvolupament de l'estructura del CAR en una línia jeràrquica ascendent, segons les escales i categories que mostra el quadre. Actualment només estan desplegades les categories d'agent auxiliar i d'agent.

 

ESCALA

CATEGORIA

Auxiliar

Agent auxiliar

Bàsica

Agent, agent major i oficial/a

Executiva

Sotsinspector/a

Superior

Inspector/a

 

El reglament també formalitza les àrees d'especialització següents:

  • Àrea de Prevenció d'Incendis Forestals
  • Àrea de la Fauna Protegida, de la Caça i de la Pesca
  • Àrea d'Espais Naturals Protegits i de la Biodiversitat
  • Àrea dels Recursos Forestals

A més, es creen diferents nivells de coordinació funcional tant a nivell d'especialització com de territori. A nivell nacional, amb un inspector com a titular, es creen les àrees de coordinació d'especialitat següents: 

  • Àrea de Coordinació de Prevenció d'Incendis Forestals
  • Àrea de Coordinació de la Fauna Protegida, de la Caça i de la Pesca
  • Àrea de Coordinació dels Espais Naturals Protegits i de la Biodiversitat
  • Àrea de Coordinació dels Recursos Forestals

A nivell territorial, en aquest cas amb un sotsinspector com a titular, es creen les àrees de coordinació d'especialitats següents: 

  • Àrea de Coordinació d'Especialitats a Barcelona
  • Àrea de Coordinació d'Especialitats a Girona
  • Àrea de Coordinació d'Especialitats a Tarragona
  • Àrea de Coordinació d'Especialitats a Lleida
  • Àrea de Coordinació d'Especialitats a Terres de l'Ebre

 

Història del cos

El cos d'Agents Rurals va ser creat per l'any 1986 amb les funcions de policia i guarda de béns forestals, cinegètics i piscícoles, de vies pecuàries, d'espais naturals protegits i les tasques de col·laboració en les funcions específiques d'aquest àmbit, amb la voluntat de configurar una estructura administrativa que permetés assolir d'una manera adequada el repte que planteja als poders públics la necessitat de garantir una adequada protecció de la natura.

El juliol de 2003 es va aprovar una nova Llei amb la necessitat d'aprofundir en l'experiència assolida, en un marc d'augment de la conscienciació ciutadana nacional i internacional i la dels diversos sectors pel que fa a la protecció del medi ambient, i per tal de dotar el cos d'Agents Rurals d'una nova regulació que configurés un règim de vigilància i control, de protecció i prevenció integrals del medi ambient fonamentat en els principis de coresponsabilització, sostenibilitat i educació ambiental de tots els ciutadans. Aquesta Llei fixa uns principis que comporten el compromís davant la societat perquè l'actuació del cos d'Agents Rurals es dugui a terme sota el criteri d'assolir el màxim grau de qualitat i eficiència en l'exercici de les funcions que té encomanades. Aquesta Llei també va dotar el cos d'Agents Rurals d'una estructura administrativa i va garantir la possibilitat de l'existència d'àrees d'especialització i de carrera professional. Amb aquesta regulació es pretenia aplicar al cos d'Agents Rurals les noves tendències en matèria de funció pública per tal d'aconseguir un grau més elevat de professionalització i de satisfacció de les persones que hi pertanyen, en exercici de llur funció.

.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined