.La incorporació del Govern permetrà millorar la coordinació tècnica entre els membres del consorci i facilitarà l'aportació de recursos econòmics

.Enguany s'ha estudiat la població d'espècies en vies d'extinció com el gall fer, i d'altres com el mussol pirinenc, i l'estat de les molleres

El Govern s’integrarà com a membre del Consorci d’espais d’interès natural del Ripollès, segons ha aprovat avui el Consell de Govern. La incorporació permetrà millorar la coordinació tècnica entre els membres del consorci i facilitarà l’aportació de recursos econòmics per fer actuacions per a la preservació del patrimoni natural.
 
L’àmbit d’actuació del Consorci dels espais d'interès natural del Ripollès és una superfície de 21.356 hectàrees formada pels quatre espais del PEIN de la comarca: Les Capçaleres del Ter i del Freser, les Obagues de la Vall del Rigard, la Serra de Montgrony i la Serra Cavallera, i diversos boscos d’utilitat pública vinculats als quatre espais d’interès natural.
 
El Consorci es va constituir el març de l’any 2004 com a entitat pública consorciada entre els ajuntaments de Campdevànol, Gombrèn, Llanars, Ogassa, Planoles, Ripoll, Toses, Vallfogona del Ripollès, el Consell Comarcal del Ripollès i el Consorci Ripollès Desenvolupament. El seu principal objectiu és la preservació i la revalorització del patrimoni del massís de l’Alta Garrotxa i la promoció d’un desenvolupament sostenible.
 
Per la seva composició i trajectòria, el Consorci del Ripollès té un elevat coneixement del medi i de la seva realitat social, així com mecanismes de participació que poden garantir un desenvolupament sostenible i una acceptació social de la gestió que es porti a terme. Aquest Consorci es proposa dos grans reptes principals. Primer, dotar-se d’una oficina tècnica de gestió, amb personal propi i de dedicació exclusiva a la gestió dels espais; i, segon, fer actuacions en els àmbits de la conservació dels hàbitats, l’ordenació dels usos públics, la investigació i recerca aplicada i la difusió dels valors naturals.
 
L’aportació econòmica que enguany farà el Departament de Medi Ambient i Habitatge al Consorci és de136.448,00 euros que es destinaran a activitats com la conservació de molleres, zones humides on s’hi ha localitzat vegetació endèmica i que s’estudia com conservar-les, i activitats i estudis d’espècies com el gall fer, la població del qual s’ha rebaixat a la meitat en els darrers deu anys al Ripollès, i el mussol pirinenc. També es du a terme el seguiment de les poblacions de cabirols i porcs senglars, i es fan tasques de senyalització de camins i itineraris.