El Govern fomenta l'atenció natural al part normal en els hospitals públics catalans

query_builder   4 novembre 2008 14:57

event_note Nota de premsa

El Govern fomenta l'atenció natural al part normal en els hospitals públics catalans

  • Vol garantir una assistència al part normal amb la mínima intervenció mèdica possible a aquelles dones que ho demanin
 
  • L’any passat es van atendre 1.148 parts normals no medicalitzats arreu de Catalunya
 
 
El Govern signarà un conveni amb el Ministerio de Sanidad y Consumo amb l’objectiu d’estendre de manera progressiva a tot Catalunya l’atenció natural al part normal als hospitals que depenen del Departament de Salut, i també d’humanitzar tot el procés del part i fomentar la lactància materna. El part natural és aquell que rep la mínima intervenció mèdica, de forma que només s'hi intervé en cas de complicacions.
 
Els objectius d’aquest conveni són assegurar l'atenció natural al part normal com una de les prestacions dels serveis sanitaris públics, i garantir la igualtat en l’accés a aquest tipus de part i la qualitat de l'atenció. També es vol augmentar el paper i la participació activa de les dones, garantir la formació adequada de professionals, fomentar el vincle afectiu entre mare i la criatura, i potenciar la corresponsabilitat paterna.
 
D’altra banda el conveni permetrà analitzar els resultats entre els centres sanitaris que realitzen assistència natural al part normal, conèixer el grau d'acceptació i satisfacció de les dones i les seves famílies i avaluar l'atenció al procés assistencial de l'embaràs, part i postpart.
 
Per aconseguir aquests objectius el Departament de Salut impulsarà accions adreçades a adequar els espais físics en els hospitals i els recursos humans per afavorir aquest tipus d’assistència, i crearà un registre català d’assistència natural al part normal.
 
Aquestes accions es desenvoluparan en els següents centres sanitaris: Hospital Clínic-Maternitat, Hospital Santa Caterina de Salt, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital de Puigcerdà, Hospital de Mataró, Hospital General de Vic, Hospital de Sabadell, Hospital St. Jaume d'Olot, Centre Hospitalari de Manresa i Hospital del Vendrell. Properament s’incorporaran també els hospitals de Terres de l’Ebre i de Lleida.
 
En aquests centres sanitaris s'oferirà a les gestants sense factors de risc una assistència al part de forma natural, no medicalitzat, amb la mínima intervenció possible, garantint la vigilància materno-fetal necessària per evitar riscos no desitjats i respectant a tota hora el dret a l'autonomia, informació i intimitat de la dona, així com el dret a estar acompanyada per la persona que ella desitgi durant tot el procés d'atenció a l'embaràs, durant el part i després d’aquest.
 
Aquest conveni desenvolupa les recomanacions establertes en l’Estratègia d’Atenció al Part Normal del Sistema Nacional de Salut que es va acordar en el Consell Interterritorial el passat mes d’octubre. Pel que fa al finançament d’aquest projecte, el Ministeri assumeix el 70% del total que suposa 683.987,99€ i la Generalitat de Catalunya, el 30% restant: 293.137,71€.
 
 
Una pràctica amb demanda creixent entre les dones i les seves parelles
 
Cada cop més dones prefereixen disposar d’una opció de part el més fisiològica i el menys medicalitzada i intervencionista possible i que, al mateix temps, els permeti participar més activament en tot el procés del part. A Catalunya l’any passat unes 1.386 dones van escollir una atenció no medicalitzada per tenir els seus fills en els 10 hospitals pilot per l’assistència natural al part normal. D’aquestes, un 82% (1.148 dones) finalment van poder rebre aquest tipus d’atenció. L’’any 2006 ho van fer unes 600.
 
El Govern va aprovar l’any 2007 un protocol d’actuació que garanteix l’equilibri entre la demanda d’assistència al part normal, la seguretat i el benestar tant de la mare com del nadó. El document regula les condicions bàsiques que han de reunir els centres que ofereixen assistència no medicalitzada al part normal: han de garantir la presència d'una llevadora que assisteixi de forma individualitzada la dona; han de disposar també de l'equip obstètric de guàrdia del mateix hospital i han de comptar amb personal sensibilitzat, amb formació específica i pràctica en l'assistència al part natural.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined