- Es destinen 61.953 euros per realitzar un estudi que també reculli els processos que afavoreixen o dificulten l’ús del català entre el sector juvenil
- Impulsen la iniciativa el Departament de la Vicepresidència i l’Agència Catalana de la Joventut
El Consell de Govern ha aprovat una despesa de 61.953 euros per elaborar l’estudi Llengua i Joves per, entre d’altres, apuntar estratègies i accions per implantar politiques lingüístiques que afavoreixin l’augment de l’ús social del català entre les persones joves. L’acord estipula un conveni de col·laboració entre el Departament de la Vicepresidència, a través de la Secretària Política Lingüística, i l’Agència Catalana de la Joventut – que a parts iguals finançaran l’estudi- i la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, que serà l’encarregada de fer aquest treball. El Departament d’Educació també hi col·laborarà en l’àmbit de la població escolar.
L’estudi persegueix comprendre els processos que afavoreixen o dificulten l’ús del català entre els joves com a llengua vehicular, i també analitzar els discursos sociolingüístics dels joves. S’estudiaran les possibles estratègies i les accions més eficaces per implementar polítiques lingüístiques que afavoreixin l’augment de l’ús social del català entre la joventut. En aquest sentit, el treball preveu estudiar possibles orientacions estratègiques i actuacions de planificació lingüística que es puguin impulsar des de l’administració, les entitats i altres col·lectius juvenils.
De forma específica el treball persegueix descriure l’evolució del coneixement i l’ús de les llengües (català, castellà i altres) entre els joves en diferents contextos, analitzar la composició sociodemogràfica dels diversos grups lingüístics i la variació lingüística segons els contextos i els moments vitals. També es volen estudiar els discursos sociolingüístics dels diferents grups per tal de comprendre el paper de la llengua en la configuració d’identitats i detectar les barreres lingüístiques. En aquesta línia, també es vol detallar els factors que faciliten l’ús del català per part de la població jove castellanoparlant i per la població jove d’origen immigrat i analitzar la influència de les TIC en els usos lingüístics del jovent.