• L’assistent ofereix suport a persones amb un alt nivell de dependència per a fer les tasques de la vida diària
  • La iniciativa forma part d’una prova pilot que porta a terme des del 2007 la Federació ECOM que agrupa les principals associacions de les persones amb discapacitat física a Catalunya
 
 
El Govern subvencionarà aquest any amb 760.037 euros la Federació ECOM, entitat de referència que agrupa les principals associacions de les persones amb discapacitat física a Catalunya, perquè pugui oferir el servei d’assistent personal a 52 persones amb discapacitat física. Els beneficiaris formen part d’un programa pilot que es va posar en marxa el 2007 impulsat per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament d’Acció Social i Ciutadania en col·laboració amb ECOM i la Fundació Autònoma Solidària. Aquesta darrera entitat també rebrà 103.877 euros per oferir el servei d’assistent a 7 persones més.
 
El programa pilot serveix per recollir informació sobre el perfil i les necessitats de les persones beneficiàries de l’assistent personal. També permet determinar les funcions a realitzar, el perfil i la formació necessària dels professionals que s’encarreguin de prestar l’assistència. Tot plegat permetrà al Departament d’Acció Social i Ciutadania desenvolupar les prestacions de servei d’assistència personal que s’implantaran a Catalunya tal i com recull la cartera de serveis de la Llei de Serveis Socials.
 
El Govern ja va regular el més de juliol de l’any passat la prestació econòmica d’assistent personal, en aquest cas, recollida a la Llei de la dependència, per tal de fer arribar els ajuts d’aquesta nova llei a les persones amb un alt grau de dependència. Catalunya es va convertir, així, en la comunitat pionera en aquesta matèria. Ara, la prova pilot impulsada permetrà regular l’assistència personal com a prestació de servei dins el sistema de salut català.
 
Els ciutadans beneficiaris del servei d’assistent personal són persones amb un alt nivell de dependència que requereixen de l’ajut d’una tercera persona per a desenvolupar les tasques habituals de la vida diària (cura personal, suport a la llar, activitat formativa i laboral, vida familiar i relacions personal, oci, participació social, etc.). La figura de l’assistent personal ha de permetre a aquestes persones fer totes aquelles activitats que farien sense limitacions funcionals.
 
 
Cal recordar que pel que fa als ajuts establerts per la Llei estatal de la dependència (LAPAD) en la prestació de l’assistent personal, hi ha regulades dues modalitats:
 
  • Prestació d’acompanyament a activitats laborals i/o educatives,destinada a facilitar l’accés a la realització de les activitats educatives o laborals regulars. En aquest cas l’assistència personal es prestarà per un període de temps d’entre 60 i 80 hores mensuals.
  • Prestació de suport personal i integració laboral i/o educativa,que inclou accions d’acompanyament i suport a gestions exteriors al domicili així com d’acompanyament i suport a l’accessibilitat laboral, educativa i de promoció de la participació social. També inclou accions d’atenció personal (higiene, alimentació, cura de la salut, entre d’altres) i de suport a l’organització, la neteja i l’ordre de la llar. En aquesta modalitat, l’assistència es prestarà en règim horari de dedicació completa.