• La norma donarà resposta als nous reptes plantejats per la globalització, com el canvi climàtic, les pandèmies o l’obesitat
 
  • La Llei permetrà treballar contra les desigualtats en salut per raó de gènere, classe social i grup ètnic
 
  • Es tracta de la primera Llei de salut pública de l’Estat que incorpora les tendències internacionals més innovadores
 
  • Es crea l’Agència de Salut Pública de Catalunya
 
 
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de salut pública de Catalunya, la primera normativa d’aquestes característiques de tot l’Estat espanyol que incorpora les principals tendències internacionals en la vigilància de la salut pública, la promoció de la salut individual i col·lectiva, la prevenció de la malaltia i la protecció de la salut.
 
Amb aquesta llei, el Govern es compromet a fer de les accions i els serveis de salut pública, un dret dels ciutadans, alhora que situa la salut pública al capdavant de les prioritats de l’acció de govern, d’acord amb el Pla de Govern 2007-2010, per abordar la salut, no només des de l’atenció a la malaltia, sinó de manera integral incloent-hi la prevenció i la promoció de la salut.
 
La salut pública s’ocupa de protegir i millorar la salut de la població a través del control dels riscos per a la salut presents en el medi i en els aliments, de la promoció d’estils de vida saludables. Són exemples d’actuacions en salut pública les inspeccions que fan els veterinaris als escorxadors abans i després del sacrifici dels animals; les inspeccions perquè es compleixi la llei del tabac, o el programa de vacunes.
 
Prestacions i serveis reconeguts a la llei
 
La nova norma reconeix les prestacions i els serveis que, en matèria de salut pública ha de prestar el sistema sanitari públic a Catalunya, i incorpora dins del seu catàleg les prestacions adreçades a les persones de forma individual (com el suport per deixar de fumar) i els serveis adreçats a les col·lectivitats (com els plans de promoció de l’exercici físic i de l’alimentació saludable) i als riscos ambientals (promoció d’entorns saludables).
 
Entre les prestacions incloses a la cartera de serveis de salut pública reconeguts en aquesta Llei, hi destaquen –en l’àmbit de la protecció i la vigilància– la salut alimentària i ambiental, la gestió dels riscos sanitaris (vigilància i control dels establiments alimentaris, de les aigües de consum humà, del risc de legionel·losi, brots epidèmics i alertes sanitàries), els plans de prevenció a l’hivern –els de la grip, per exemple-, les actuacions davant l’onada de calor, etc.
 
Àmbit de prevenció i millora de la salut
 
Al catàleg de prestacions també s’han inclòs les actuacions adreçades a prevenir i millorar la salut. Entre aquestes actuacions tenen especial rellevància totes les destinades a prevenir el tabaquisme; a reduir l’impacte de la pobresa en la salut (programa Salut als barris, que entre altres actuacions facilita fàrmacs a persones amb pocs recursos); a millorar la salut en la població vulnerable (nens, gent gran, discapacitats, minories ètniques, etc.); a millorar la salut laboral; a promoure l’exercici físic i l’alimentació saludable, i a prevenir l’aparició de malalties com el càncer, la diabetis, les malalties cardiovasculars, etc.
 
Aquestes actuacions, a més de revertir en una millora de la salut individual i col·lectiva de la població i d’una millora de la qualitat de vida, també suposen un estalvi considerable a llarg termini. En efecte, diversos estudis internacionals demostren que cada euro invertit en accions de salut pública és cinquanta vegades més productiu en termes de salut que l’assistència sanitària a la malaltia, revertint en un major creixement econòmic i per tant en l’enfortiment de la sostenibilitat financera dels sistemes de salut i benestar.
 
Entre les novetats més destacades d’aquesta llei hi ha el fet de preveure la possibilitat que qualsevol administració de Catalunya, abans de dur a terme alguna actuació, tingui la possibilitat de demanar que s’elabori un informe d’avaluació dels riscos per a la salut.
 
Resposta contra la desigualtat i els efectes de la globalització en l’àmbit de la salut
 
La Llei permetrà treballar de forma eficient contra les desigualtats que es produeixin en matèria de salut per raó de gènere, classe social o grup ètnic. També permetrà donar respostes a aquestes situacions de desnivell, especialment en el cas de les dones, i d’aquelles poblacions més vulnerables o l’entorn de les quals es concentren els riscos per a la salut i els problemes associats.
 
La norma també ha estat pensada per donar resposta als nous reptes plantejats per la globalització, com el canvi climàtic o les diverses crisis de salut pública a nivell internacional que s’han produït en els darrers anys, com la malaltia de les vaques boges o el risc de pandèmia gripal.
 
En el seu àmbit d’actuació la Llei també inclou la salut laboral i la mediambiental, dos àmbits de gran impacte poblacional i que requereixen una visió de salut pública per garantir la plena efectivitat del sistema sanitari.
 
Creació de l’Agència Catalana de Salut Pública
 
La llei preveu la creació de l’Agència Catalana de Salut Pública, que entrarà en funcionament al voltant de l’any 2010, i que integrarà dins del seu àmbit d’actuació les actuals agències de Protecció de la Salut i de Seguretat Alimentària. Això suposa una reforma integral de la salut pública, completant el conjunt de reformes del sistema de salut.
 
L’Agència neix com una organització executiva interdepartamental amb una àmplia desconcentració que permetrà respondre a les necessitats en matèria de salut pública amb una atenció especial al territori i a l’àmbit local. Per això incorpora els elements de descentralització territorial, amb instruments que van des de la col·laboració amb els ens locals fins a la participació d’aquests en la titularitat de la pròpia Agència.
 
La llei també introdueix el concepte de finançament múltiple i clarifica el d’autoritat sanitària −que serà exercida, en l’àmbit de les seves competències, per la mateixa Agència de Salut Pública de Catalunya− per protegir la població dels riscos relacionats amb els problemes de salut que l’afecten de forma col·lectiva tot diferenciant-la de l’autoritat sobre el sistema de salut. L’autoritat sanitària s’ocuparà de gestionar les autoritzacions sanitàries, les mesures cautelars i els expedients sancionadors, facilitant un millor servei a ciutadans empreses i administracions.
 
A nivell territorial, l’Agència de Salut Pública de Catalunya es vincula, a través dels seus serveis regionals, als governs territorials de salut, contribuint a potenciar la cooperació amb els ens locals i supralocals.
 
Es crea també el Sistema d’Informació en Salut Pública, que estarà integrat en el Sistema d’Informació de Salut. Es tracta d’un sistema organitzat d’informació sanitària orientat a la vigilància i l’acció en salut pública, a la gestió del qual contribueix de manera decisiva l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
Estructura de la Llei
 
La llei s’estructura en cinc títols. En el títol primer s’enuncien les disposicions generals que tracten l’objecte de la llei. En el segon, es recull el conjunt de polítiques en matèria de salut pública, les prestacions, la formació, la recerca, la informació i la comunicació. El títol tercer tracta sobre el sistema organitzatiu de la salut pública i recull la creació de l’Agencia de Salut Pública de Catalunya. El títol quart es refereix a la intervenció administrativa. I el cinquè s’ocupa del règim sancionador i tracta de les infraccions i les sancions.
 
 
La salut pública en xifres
 
Al llarg de 2007, el Departament de Salut va realitzar moltes activitats de salut pública destinades a preservar la salut de la població davant dels agents físics, químics i biològics presents en el medi i també per promoure la salut de la població.
 
ACTUACIONS D’INSPECCIÓ
1.800
Professionals de la salut pública, cada any, garanteixen...
196.306
Inspeccions d’establiments alimentaris
59.039
Inspeccions ambientals
99.543
Determinacions analítiques
163.356
Visites a la indústria alimentària
30.950
Visites a menjadors col·lectius i a establiments de comerç minorista
239.319.253
Actuacions de control de sacrificis als escorxadors
59
Intervencions especials en toxiinfeccions alimentàries
 
 
ACTUACIONS EN VACUNACIÓ
1.800
Professionals de la salut pública, cada any, garanteixen...
1.200.000
Adults vacunats anualment
500.000
Infants vacunats anualment
4.300.000
Dosis de vacunes administrades
46.000.000 €
Cost de la inversió anual en vacunes, que evita 35.000 casos de malalties cada any.
215 €
Cost de cada infant vacunat per 11 malalties transmissibles
 
 
ACTUACIONS DE PROMOCIÓ DE LA SALUT
1.800
Professionals de la salut pública, cada any, garanteixen...
5.700
Persones grans participen en activitats de promoció de la salut (alimentació saludable i activitat física) desenvolupades en...
140
Centres de gent gran de tot Catalunya
31
Barris intervinguts en el programa de Salut als barris
810
Escoles en les quals es fan revisions de menús escolars
869
Escoles en les quals s’intervé en el programa salut i escola que cobreix a...
108.543
Alumnes., el 89% de la població diana.
75
Àrees Bàsiques de Salut que tenen un programa de promoció de l’activitat física
6.200
Escolars que participen en programes de prevenció del tabaquisme en 85 classes sense fum
 
ACTUACIONS CONTRA EL TABAC
1.800
Professionals de la salut pública, cada any, garanteixen...
326
Àrees Bàsiques de Salut que en el programa Atenció Primària sense fum han aconseguit que...
42.000
Persones hagin deixat de fumar
4.358
Tractaments farmacològic per deixar de fumar especialment adreçat a col·lectius exemplars i col·lectius vulnerables
23.652
Inspeccions de control a establiments en aplicació de la Llei del tabac amb...
294
Expedients incoats dels quals...
153
Han estat expedients amb sanció...
48
Hospitals (el 78%) són membres de la xarxa catalana d’hospitals sense fum
 
 
ACTUACIONS CONTRA EL CONSUM D’ALCOHOL I DROGUES ENTRE ELS JOVES
1.800
Professionals de la salut pública, cada any, garanteixen...
19.000
Alumnes participen en programes educatius front al consum d’alcohol i altres drogues en...
293
Centres escolars amb la implicació de...
888
Pares i mares, i...
997
Professors
6.000
Professionals de l’Atenció Primària de Salut s’han format en...
350
Cursos per detectar precoçment el consum de risc d’alcohol i el consell
 
 
ACTUACIONS CONTRA LA SIDA
1.800
Professionals de la salut pública, cada any, garanteixen...
1.574.000 €
Destinats a entitats sense afany de lucre per intervencions preventives sobre el VIH/sida
1.640.000 €
Per abordar les infeccions de transmissió sexual a Catalunya.
250.000
Tests diagnòstics del VIH realitzats a Catalunya
525
Màquines expenedores de preservatius instal·lades a Catalunya
2.100.000
Preservatius distribuïts anualment a Catalunya.
2.016.500
Exemplars de material de divulgació sobre el VIH/sida i infeccions de transmissió sexual editats anualment.