El Govern aprova un pla per millorar la seguretat en l'ús de les noves tecnologies

query_builder   17 març 2009 15:01

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un pla per millorar la seguretat en l'ús de les noves tecnologies

 
  • El Pla de Seguretat de la Informació marca les línies de les polítiques públiques per construir una Societat de la Informació més segura per tothom
  • En un context de creixement de l’ús de les TIC es fa necessari reforçar la seguretat de xarxes i continguts
El Govern ha aprovat avui el Pla de Seguretat de la Informació a Catalunya, una eina que fixa les línies de les polítiques públiques per millorar les condicions de seguretat en l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, tant de les xarxes i infraestructures com dels continguts. El Pla neix amb la voluntat de garantir una Societat de la Informació segura per a ciutadans, empreses i administracions, en un context de fort creixement de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
 
Donada la seva importància, aquesta nova eina implica el Govern -que és qui té les competències en telecomunicacions, modernització de l’administració, consum i comerç electrònic-, però també les administracions locals, la xarxa d’universitats i el sector privat, a través de cambres de comerç i empreses.
 
El Pla de seguretat de la informació a Catalunya s’estructura en quatre grans objectius estratègics:
 
  • Establir una estratègia nacional de seguretat en les tecnologies de la informació i la comunicació, centrada en les eines de conscienciació del públic pel que fa a les amenaces i vulnerabilitats de la seguretat en línia.
  • El suport a la protecció de les infraestructures crítiques de telecomunicacions, com les xarxes de comunicacions electròniques, els centres de procés de dades de les administracions públiques i altres, mitjançant actuacions d’anàlisi, suport i actuació adreçats als serveis TIC públics, les xarxes dels serveis d’emergències i de protecció civil i els serveis privats que hi donen suport.
  • La promoció d’un teixit empresarial català sòlid en seguretat en les noves tecnologies, que complementi l’actuació pública en aquesta matèria i potenciï el sector TIC català. Es vol crear una xarxa de Petites i Mitjanes Empreses (PIMES) per a la prestació de serveis de seguretat i resposta a incidents.
  • L’increment de la confiança i protecció de la ciutadania en la societat de la informació, amb una atenció especial als col·lectius amb més riscos, com els infants i els joves. La voluntat és participar activament en suport de la lluita contra totes les formes de delinqüència informàtica de forma coordinada amb els agents competents, reforçant les capacitats de detecció i denúncia.
 
En una primera fase, el Pla s’orientarà cap a la divulgació, conscienciació i formació de tots els agents afectats en la seva execució, tant del sector públic com del sector privat. En paral·lel, es formarà la capacitat de resposta de la Generalitat, que permetrà atendre a incidents informàtics, i es desplegaran serveis preventius i de detecció de problemàtiques de seguretat.
 
En un segon moment, i de forma coordinada amb les línies anteriors, es treballarà en el desplegament de la xarxa catalana de PIME especialitzades en seguretat que pugui oferir serveis a la ciutadania i a les pròpies empreses, de forma equilibrada per tot el territori.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined