El Govern aprova el nou pla estratègic d'Efiensa, que inclou inversions per valor de 15,5 milions d'euros

query_builder   26 gener 2010 14:03

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el nou pla estratègic d'Efiensa, que inclou inversions per valor de 15,5 milions d'euros

  • El document preveu la inversió de 10,7 milions d’euros en projectes empresarials relacionats amb l’estalvi i l’eficiència energètica, i mobilitzarà inversions per valor de 610 milions fins al 2015
  • La companyia pública, dependent de l’Institut Català d’Energia, esdevindrà el gestor energètic de la Generalitat
  • L’entitat posarà en marxa una línia de finançament per a consolidar el sector de les empreses de serveis energètics a Catalunya
 
El Govern ha aprovat el nou pla estratègic d’Eficiència Energètica, SA (Efiensa), la societat pública dedicada al foment de l’estalvi i l’eficiència energètica. L’objectiu del nou pla estratègic és adequar l’estructura, les funcions i els recursos d’Efiensa a les noves necessitats del sector energètic, de manera que actualitzi la seva activitat i contribueixi al compliment dels objectius que estableix la revisió del Pla de l’Energia 2006-2015. Efiensa està controlada al 100% per l’Institut Català d’Energia (ICAEN).
 
El nou pla estratègic d’Efiensa preveu una inversió total aproximada de 15,5 milions d’euros fins al 2015. L’activitat de la nova Efiensa generarà inversions per valor de 610 milions d’euros en el sector energètic català, 436 dels quals estaran relacionats amb la creació de noves empreses i l’execució de projectes singulars. 
 
Els objectius d’Efiensa fixats en el nou pla estratègic són l’impuls de les empreses i del mercat de serveis en l’àmbit de l’estalvi i l’eficiència energètica, la promoció de tecnologies emergents en l’àmbit de les energies renovables i el lideratge de projectes d’estalvi en el sector públic, de manera que es doni compliment a l’acord de Govern en matèria d’estalvi i eficiència energètica en els edificis públics. Així, l’activitat d’Efiensa es dividirà en tres grans línies estratègiques:
 
1)     Participacions institucionals
 
Efiensa reordenarà la seva cartera d’empreses participades, i participarà com a inversor institucional en projectes de tecnologies energètiques que ja hagin superat la fase de prova però no estiguin comercialment madurs, o en aquells projectes estratègics per al compliment de la revisió del Pla de l’Energia 2006-2015 que requereixin el suport del sector públic. L’entitat destinarà 8,7 milions d’euros a aquesta estratègia, cada participació oscil·larà entre el 5% i el 10% del capital de l’empresa participada i la seva permanència en l’accionariat d’aquestes societats serà limitada en el temps.
 
Per tal de fomentar la innovació i l’emprenedoria, Efiensa també podrà prendre participació en “start-ups”, és a dir, empreses de nova creació que no disposin d’accés a finançament i que desenvolupin productes d’interès tecnològic relacionats amb l’estalvi i l’eficiència energètica. Aquesta línia d’actuació, que disposarà d’un pressupost de 2 milions d’euros, només se centrarà en aquells projectes que ja hagin superat la fase d’R+D.
 
Finalment, i mitjançant acords amb l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro Energético (IDAE), Efiensa també participarà en projectes singulars que requereixin inversió pública per poder-se desenvolupar.
 
2)     Gestió energètica de la Generalitat
 
Efiensa es convertirà en el gestor energètic de la Generalitat de Catalunya, i assumirà el lideratge per al compliment de l’acord de Govern per a l’estalvi i l’eficiència energètica en els edificis públics aprovat l’abril del 2007. L’objectiu d’aquest acord era reduir 150 GWh anuals el consum d’energia de la Generalitat l’any 2015, és a dir, un 11% del total.
 
Per això, l’entitat esdevindrà l’interlocutor únic per a tots els departaments, centralitzarà la coordinació i la supervisió de totes les tasques associades a aquest acord de Govern, i licitarà tots els contractes de serveis energètics a llarg termini per aconseguir els estalvis previstos. Aquesta activitat ha de permetre activar, per la via de la demanda, el mercat de les empreses de serveis energètics.
 
3)     Finançament institucional d’empreses de serveis energètics
 
El mercat dels serveis energètics està encara poc desenvolupat al nostre país, fet que dificulta la consolidació de les empreses que es dediquen a gestionar l’energia de tercers mitjançant els anomenats ‘contractes per rendiment’ -és a dir, en funció dels estalvis energètics i econòmics que poden generar-. Aquests contractes solen requerir elevades inversions inicials que es recuperen al llarg dels anys, i per això Efiensa habilitarà una línia de finançament que serveixi per consolidar el model d’activitat d’aquestes companyies. Els recursos es captaran dels mercats financers, i Efiensa hi participarà mitjançant mecanismes per disminuir el cost financer d’aquestes inversions i efectuant el seguiment del projecte.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined