Tiurana adquireix la denominació de municipi de zona de muntanya
El Govern ha aprovat avui incloure la població de Tiurana, a la comarca de la Noguera, com a zona de muntanya per tal que formi part del conjunt de municipis inclosos en aquesta tipologia i pugui beneficiar-se dels ajuts i la protecció corresponents. Tiurana és un petit municipi de 48 habitants i de 16 km2, una tercera part del seu terme, i l’antic poble de Tiurana, ha estat submergit pel Pantà de Rialb.
Els municipis inclosos en comarques i en zones de muntanya passen a ser catalogats com a “municipis de zones desafavorides i de muntanya” i a ser beneficiaris de diversos ajuts si compleixen determinats requisits i estan sotmesos a circumstàncies limitadores de l’activitat econòmica. Aquest és el cas, per exemple, dels agricultors, que poden cobrar les indemnitzacions compensatòries de muntanya i poden accedir a ordres d’ajuts específiques per a aquests municipis, especialment en matèria de vialitat i retirada de la neu.
Tiurana no havia sol·licitat fins ara ser considerat municipi de zona de muntanya per les especials circumstàncies que estava vivint, derivades de la construcció del pantà de Rialb i l’anegament de bona part del municipi.
NOMENAMENTS
El Govern ha aprovat avui el nomenament de Roser Clavell viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació.
El consell de Govern ha nomenat l’actual secretària d’Afers Exteriors, Roser Clavell, viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació, adscrita al Departament de la Vicepresidència. Tal com preveu la Llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern, l’executiu ha donat llum verda a la creació del Comissionat d’Afers Exteriors i Cooperació, que adopta el nom de viceconsellera. La llei atorga al Departament de la Presidència i al de Vicepresidència la possibilitat de nomenar viceconsellers. Clavell és la primera viceconsellera que nomena el Govern de la Generalitat.
La viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació adoptarà les competències i l’estructura en matèria d’acció exterior que fins ara ostentava la Secretaria d’Afers Exteriors. L’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya reconeix la capacitat de portar a terme una acció exterior. A més, el compromís d’incrementar l’ajut oficial a la cooperació al desenvolupament i la creació de quatre noves delegacions del Govern a l’Exterior ha suposat un increment considerable de competències, pressupost i actuacions en l’àmbit de l’acció exterior. Aquests factors han aconsellat l’adequació d’aquest òrgan al rang orgànic de Comissionat, amb la denominació de viceconsellera, d’acord amb el que estableix la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern.
Roser Clavell és secretària d’Afers Exteriors del Govern de la Generalitat de Catalunya des de juny de 2007, i des de juliol de 2008 compagina aquestes funcions amb les de secretària general del Patronat Catalunya Món. Anteriorment, havia estat cònsol britànica (2004-2007) al Consolat General Britànic de Barcelona, responsable dels serveis consulars per a Catalunya, Aragó i el Principat d’Andorra. Entre l’any 2001 i el 2003 havia ocupat el càrrec de vicecònsol.
A la Secretaria d’Afers Exteriors ha impulsat la creació de les delegacions del Govern a Alemanya, França, Regne Unit i Estats Units d’Amèrica, alhora que ha estat al capdavant de la intensificació de les relacions bilaterals amb estats com Andorra, Argentina, Xile i Uruguai; ha propiciat la signatura d’acords amb Flandes i Sarajevo i ha coordinat el desplegament dels acords ja existents amb governs subestatals com Escòcia, Gal·les o Quebec. Durant la seva etapa al capdavant de la secretaria d’Afers Exteriors s’ha aprovat el decret que regula, per primera vegada, la coordinació de l’acció exterior del Govern. Igualment, al llarg d’aquest període ha impulsat l’augment dels recursos destinats a Ajut Oficial al Desenvolupament i el percentatge que aquests representen sobre els tributs propis de la Generalitat, amb vistes a l’assoliment del compromís del 0,7%, alhora que s’ha seguit apostant per l’impuls a les aportacions als programes i organismes de Nacions Unides amb una trajectòria més sòlida en desenvolupament.
El Govern cessa al secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero i Mora
El Govern ha cessat a Emili Valdero com a Secretari de Comerç i Turisme, i ha assignat les funcions d’aquesta secretaria sectorial a la secretaria general del Departament.
El Govern nomena Ana Ripoll nova rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona
El Govern ha aprovat avui el nomenament d’Ana Ripoll com a nova rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), després que guanyés les eleccions del passat 15 de desembre. Ripoll serà la primera rectora en 40 anys d’història de la UAB.
Llicenciada en Ciències Físiques a la Universitat Complutense de Madrid i doctora per la UAB, Ana Ripoll exerceix com a catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors a la mateixa universitat des de 1992. Ha estat vicerectora de Professorat durant el segon mandat del rector Lluís Ferrer, becària d'investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i professora ajudant en el Departament d'Informàtica i Automàtica de la Universitat Complutense de Madrid.
Ha treballat en diferents línies d'investigació dins de l'Arquitectura de Computadors i el Processament Paral·lel. Ha impulsat activament la creació de grups d'investigació en els tòpics d'Assignació Estàtica de Programes, Balanceig Dinàmic de Càrrega, Models de Programes Paral·lels i Predicció del Rendiment i, més recentment, en Sistemes Distribuïts per a Aplicacions de Vídeo sota Demanda.