• El jaciment està considerat un dels millors de l’Europa occidental per conèixer el pas de l’home Neandertal a l’home modern 
  • Amb aquest ja són 111 els jaciments catalans que queden preservats gràcies a la declaració de bé cultural d’interès nacional
 El Govern ha aprovat avui declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, les coves prehistòriques de Serinyà, situades en aquest municipi del Pla de l’Estany. Les coves conformen el parc arqueològic de Serinyà, integrat per diversos abrics oberts en un talús de roca travertínica. Les restes arqueològiques que s’hi troben el converteixen en un dels millors jaciments de l’Europa occidental per conèixer el pas de l’home Neandertal a l’home modern.
 
El nucli inicial del parc va ser adquirit el 1974 per la Universitat de Girona a la família Genover. La Diputació va cedir una quarta part indivisa als ajuntaments de Serinyà i Banyoles. Més endavant, la part de la Diputació va ser traspassada al Consell Comarcal del Pla de l’Estany, institució que gestiona el parc en l’actualitat.

Amb les coves prehistòriques de Serinyà són ja 111 els jaciments catalans que han estat declarats, o es troben en procés de ser-ho, béns culturals d’interès nacional en la categoria de zona arqueològica.
 
A Catalunya hi ha actualment 1.978 elements patrimonials que han estat declarats bé cultural d’interès nacional i altres 235 que es troben en procés de ser declarats. Dels 1.978 béns, 1.820 són monuments històrics; 97, zones arqueològiques; 47, conjunts històrics; 6, jardins històrics; 5, zones paleontològiques, i 3, llocs històrics.