El Govern aprova el Projecte de llei de creació del municipi de la Canonja

query_builder   28 juliol 2009 13:41

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei de creació del municipi de la Canonja

  • Amb aquesta norma es dóna resposta a una reivindicació històrica dels habitants i institucions d’aquesta localitat, que va quedar annexionada a Tarragona amb un decret de la dictadura franquista de l’any 1964
 
El Consell de Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de creació del municipi de la Canonja, que permetrà segregar l’Entitat Municipal Descentralitzada de la Canonja del terme municipal de Tarragona. El nou terme municipal, ubicat dins la comarca del Tarragonès, comptarà amb 7,32 quilòmetres quadrats i limitarà al nord i l’oest amb Reus, a l’est i al sud amb Tarragona i al sud-oest amb Vila-seca. Un cop s’aprovi la norma al Parlament, la Canonja tindrà l’ajuntament 947 de Catalunya.
 
El Govern ha impulsat aquesta legislació específica per donar compliment a les aspiracions històriques de la Canonja d’esdevenir un municipi independent, una demanda que ha tingut un tractament excepcional perquè no es podia resoldre amb la normativa vigent. El Govern va haver de denegar la segregació el 7 de gener passat per qüestions legals, però va constatar que hi havia raons de pes que justificaven la voluntat de la Canonja d'esdevenir municipi independent.
 
Cal tenir en compte que la circumstància excepcional que ha facilitat el procés és el fet que la Canonja ja havia estat un municipi independent durant la República. A més, aquest procés ha estat un desig manifestat pels seus habitants, hi ha hagut una petició formulada pel municipi de Tarragona, així com per la mateixa Entitat Municipal Descentralitzada de la Canonja, i un acord unànime entre totes les forces polítiques.
 
Procés de segregació
 
La Canonja ha mantingut sempre un sentiment de comunitat diferenciada, identificada amb la vida pròpia d’un poble que amb el pas dels anys ha lluitat per recuperar la seva vida municipal de manera íntegra. L'Ajuntament de Tarragona, atenent la petició de la Canonja, va acordar iniciar els tràmits per tal que aquesta es constituís en municipi independent el 27 de maig de 2004. Els òrgans plenaris de Tarragona i la Canonja van acordar formalment la tramitació a la Generalitat de Catalunya de l’expedient de segregació el 16 d’abril de 2007.
 
Tanmateix, aquesta sol·licitud va haver de ser desestimada, d’acord amb la normativa vigent, perquè no complia el requisit que els nuclis de població es trobin a una distància de 3.000 metres.
 
Al mateix temps, la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya, que depèn del Departament de Governació i Administracions Públiques, va demanar que es tingués en compte l’especificitat del cas, ja que reconeixia les peculiaritats d’ordre social, geogràfic i sobretot històric de la Canonja. El Govern va adoptar el compromís d’impulsar el procés de segregació a través d’una normativa específica que ho fes possible.
 
L’antic municipi de la Canonja va existir com a tal fins a l’any 1964, quan va ser annexionat a Tarragona per un decret del govern espanyol i, parcialment, es va constituir en entitat local menor. En l’actualitat, i des del mes de març de 1983, ha estat reconegut com una Entitat Municipal Descentralitzada de Tarragona.
 
La llei entrarà en vigor en el termini de sis mesos després de la seva publicació, un cop aprovada pel Parlament. Es preveu també un període de tres mesos com a màxim per executar l’alteració en els termes, per tal de permetre el funcionament normal dels dos ens locals amb la major celeritat possible.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined