El Govern inverteix 13,4 milions d'euros en actuacions en àrees de muntanya

query_builder   15 abril 2008 13:48

event_note Nota de premsa

El Govern inverteix 13,4 milions d'euros en actuacions en àrees de muntanya

 
 
  • Obre convocatòries d’ajuts per dinamitzar l’economia i millorar els camins rurals en comarques i zones de muntanya 
  • Destinarà 2,8 milions d’euros a la signatura d’un conveni específic amb el Conselh Generau d’Aran per subvencionar actuacions de millora de la seva xarxa de camins
 
El Govern ha aprovat avui obrir diverses convocatòries d’ajuts per un valor total de 13,4 milions d’euros per realitzar actuacions en àrees de muntanya i per subvencionar actuacions de millora de la xarxa de camins mitjançant la signatura d’un conveni específic amb el Conselh Generau d’Aran.
 
Del total de 13,4 milions d’euros destinats a actuacions en àrees de muntanya, 5,3 milions d’euros permetran subvencionar actuacions de dinamització territorial a les comarques de muntanya; 3,4 milions d’euros a millores sobre la xarxa veïnal i rural de camins en aquestes mateixes comarques, i 1,3 milions d’euros per a renovació de la xarxa de camins situats en zones considerades de muntanya. En tots tres casos, els destinataris dels ajuts seran els consells comarcals de les zones de muntanya o aquells que incloguin algun municipi d’aquestes característiques.
 
D’altra banda, el Govern també preveu destinar 2,8 milions d’euros a la signatura d’un conveni específic amb el Conselh Generau d’Aran per subvencionar actuacions de millora de la seva xarxa de camins. Finalment, el Govern també subvencionarà amb 551.000 euros actuacions pilot per al desenvolupament local a zones i comarques de muntanya.
 
Impuls al desenvolupament econòmic
 
Els 5,3 milions d’euros d’ajuts destinats a actuacions de dinamització territorial a les comarques de muntanya pretenen promoure el desenvolupament econòmic i la millora de la qualitat de vida de la població de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d’Aran.
 
Es podran acollir a les subvencions actuacions com ara el condicionament d’equipaments lligats a l’economia productiva, de suport al sector turístic o de caràcter social; la millora integral de nuclis; l’ordenació i valorització del paisatge i medi natural, i la consolidació d’infraestructures d’electrificació i abastament d’aigua. L’ajut no podrà superar el 80% del cost total del projecte i, per al seu atorgament, es tindran en compte criteris com el grau d’incidència territorial, la generació de llocs de treball, la contribució a fixar població en els petits nuclis rurals i la inclusió de mesures de correcció de l’impacte paisatgístic.
 
Millora de la xarxa de camins
 
D’altra banda, el Govern atorgarà 3,4 milions d’euros a subvencions per actuacions a la xarxa veïnal i rural de camins de les comarques de muntanya, com la millora d’accessos a nuclis, habitatges disseminats i explotacions agràries; l’accés a punts d’interès turístic o paisatgístic; la creació i senyalització d’itineraris turístics, i el manteniment d’urgència d’aquests camins.
A aquests ajuts s’hi podran acollir els consells comarcals de les comarques de muntanya els municipis de les quals siguin titulars d’aquesta xarxa de camins.
 
Aquesta convocatòria de subvencions es complementa amb una altra, dotada amb 1,3 milions d’euros, que també es destinarà a la millora de camins, adreçada en aquest cas als consells comarcals que tinguin municipis inclosos en alguna zona considerada de muntanya. Es consideren zones de muntanya els Altiplans Centrals, el Montsec, el Montseny-Guilleries-Lluçanès, els ports de Beseit i l’àrea de Prades-Montsant, així com 11 municipis individualment.
 
 
Conveni amb la Val d’Aran
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat una despesa 2,8 milions d’euros que permetrà signar un conveni específic amb el Conselh Generau d’Aran per impulsar una primera fase del seu propi pla de millora de la xarxa de camins rurals. El conveni permetrà concretar totes les actuacions, que es desenvoluparan entre 2008 i 2011.
 
Es tracta d’una línia de col·laboració específica que ja es va encetar amb el Consell Comarcal del Solsonès, amb la signatura d’un conveni adreçat també a millorar la seva xarxa de camins rurals. Per aquest motiu tant la Val d’Aran com el Solsonès estan excloses de la convocatòria general d’ajuts que s’obrirà per finançar millores en camins de comarques muntanyenques.
 
Actuacions innovadores
 
Entre les despeses aprovades avui pel Govern figura una partida de 551.000 euros destinada a sufragar actuacions pilot per impulsar el desenvolupament local de les comarques i les zones de muntanya.
 
En aquest cas, els ajuts van destinats tant als ajuntaments com als consells comarcals i té la particularitat que no s’obre una convocatòria sinó que la subvenció s’atorga partint de la concertació entre el sector públic i el privat a projectes que tinguin un punt innovador.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined