El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'església de Sant Vicenç, a la Torre de Cabdella (Pallars Jussà)

query_builder   29 juliol 2008 14:28

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'església de Sant Vicenç, a la Torre de Cabdella (Pallars Jussà)

  •  Amb l’església de Sant Vicenç ja són 1.120 els béns culturals d’interès nacional declarats a Catalunya
  •  El Govern també ha acordat delimitar l’entorn de protecció de la Porta i Tanca de la Finca Miralles de Barcelona, projectada per Antoni Gaudí
 
El Govern ha aprovat avui declarar l’església de Sant Vicenç, a la Torre de Cabdella (Pallars Jussà), bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric, i la delimitació del seu entorn de protecció.
 
La delimitació de l’entorn de protecció al voltant de l’església de Sant Vicenç té per objecte garantir la pervivència dels seus valors culturals i paisatgístics en les millors condicions possibles. A causa de la situació enlairada del monument, amb un gran protagonisme paisatgístic, s’ha fet arribar la delimitació de l’entorn de protecció fins a la carretera que transcorre per la base del turó.
 
L’església es troba al límit sud del poble de Cabdella, sobre un cingle des d’on es divisa tota la Vall Fosca i que es retalla sobre el fons dels Pirineus. La primera notícia toponímica que se’n té consta en un document de l’any 1010. L’església formava part del domini de la família Erill i pertany al Bisbat d’Urgell.
 
Construït amb notables carreus de granit, el monument té uns murs d’un gruix considerable. És de planta rectangular amb un absis adossat a la façana est on apareixen les invariants decoratives i constructives pròpies del romànic llombard construïdes amb pedra tosca. El campanar està ubicat a la façana sud sobre una capella. L’edifici va mantenir l’estructura original fins que es van construir les capelles laterals i la sagristia entre els segles XVI i XVII.
 
Amb la declaració de l’església de Sant Vicenç, a la Torre de Cabdella, ja són 1.120 els béns cultural d’interès nacional declarats a Catalunya.
 
S’augmenta l’entorn de protecció de la Porta de la Finca Miralles, de Gaudí
 
El Govern també ha acordat avui delimitar l’entorn de protecció de la Porta i Tanca de la Finca Miralles, projectada per Antoni Gaudí, i incloure com a objecte de protecció el subsòl del monument. La Porta i Tanca de la Finca Miralles, declarada monument historicoartístic, es troba al passeig Manuel Girona.
 
L’entorn de protecció és una figura legal que té per objecte garantir la pervivència dels valors culturals del monument en les millors condicions possibles. En aquest cas, l’entorn de protecció inclou les finques adjacents al monument i les que te al davant, a l’altra banda del passeig Manuel Girona.
 
La Porta i Tanca de la Finca Miralles va ser construïda entre els anys 1901 i 1902. Té forma ondulada, amb base de pedra i coberta a la part superior de petites peces de ceràmica blanca a la part superior.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined