El Govern facilita que les empreses s'adaptin a la normativa sobre substàncies i preparats químics

query_builder   10 novembre 2009 13:52

event_note Nota de premsa

El Govern facilita que les empreses s'adaptin a la normativa sobre substàncies i preparats químics

 
 
  • L’objectiu és augmentar la seguretat i la protecció de la salut i el medi ambient davant dels riscos de les substàncies químiques
  • Catalunya és l’única autonomia que disposa d’una estratègia transversal per aplicar la normativa sobre preparats químics
  • 770 empreses de Catalunya fabriquen o importen substàncies químiques
 
El Govern ha aprovat una estratègia que vol facilitar a les empreses l’adopció de la normativa europea sobre el registre, l’avaluació i la restricció de les substàncies i preparats químics (Reglament REACH). L’objectiu és augmentar la seguretat i la protecció de la salut de les persones i del medi ambient davant els riscos associats a la fabricació, importació, distribució i utilització de substàncies i preparats químics.
 
L’estratègia és un instrument per impulsar accions que puguin suposar una millora de la competitivitat de les empreses catalanes per millorar la seva posició en els mercats internacionals i per garantir el compliment del Reglament a Catalunya.
 
L’estratègia es basa en quatre eixos directors:
 
  • Donar suport a les empreses catalanes per facilitar la seva adaptació al Reglament.
  • Potenciar que les empreses i indústries disposin d’una infraestructura de serveis avançats, eficient i competitiva que permeti l’adaptació a la normativa.
  • Millorar la competitivitat de la indústria catalana en el procés d’adaptació al Reglament.
  • Assegurar que els productes que es comercialitzin a Catalunya s’adeqüin a la normativa.
 
Per poder aconseguir aquests propòsits, l’estratègia preveu accions de difusió i informació, de formació, de promoció i incentius públics a les empreses i d’accions de vigilància del mercat. També es portaran a terme accions dirigides a altres entitats o organismes que treballen amb preparats químics com ara els laboratoris d’assaig i serveis de consultoria, centres de recerca i desenvolupament
 
Catalunya és l’única comunitat autònoma de l’Estat que ha aprovat una estratègia transversal d’aquestes característiques per ajudar als sectors afectats en l’aplicació de la normativa sobre l’ús de substàncies i preparats químics en l’àmbit empresarial.
 
El Reglament REACH
 
La manca de resposta adequada a les preocupacions dels ciutadans amb relació a les repercussions de les substàncies químiques sobre la salut humana i el medi ambient va donar lloc a la creació del Reglament REACH. L’any 2006, el Parlament europeu va aprovar aquesta norma que es va començar a aplicar, juntament amb la creació de l’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics, l’1 de juny de 2008.
 
Aquesta normativa estableix la creació d’un únic registre de substàncies químiques i dels seus usos, que inclou informació relativa a la seva perillositat i les mesures per minimitzar el seu risc sobre les persones i el medi ambient. Aquesta informació ha de ser facilitada per les mateixes empreses i ha de permetre un ús més segur d’aquestes substàncies. L’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics, amb la col·laboració dels estats membres de la Unió Europea, avalua aquesta informació i aquelles substàncies que generen una especial preocupació se sotmeten a un procés d’autorització i, en alguns casos, se’n limita o prohibeix el seu ús.
Segons les dades facilitades per l’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics, 770 empreses fabriquen o importen substàncies químiques a Catalunya. Aquestes indústries han preregistrat cadascuna a l’agència entre 1 i 2.695 substàncies químiques.
Una estratègia integradora
 
Catalunya és una de les regions químiques d’Europa més importants. El sector químic català representa quasi la meitat de tota la producció de l’Estat, amb unes 1.500 empreses amb centres de producció a Catalunya, que ocupen uns 60.000 treballadors directes i amb una facturació de 20.000 milions d’euros anuals. D’altra banda, el Reglament no només afecta els productors d’aquestes substàncies químiques sinó també altres sectors que utilitzen aquests productes per a la seva activitat com per exemple el metal·lúrgic, el tèxtil, el de components elèctrics i/o electrònics o el de l’automoció.
 
Aquest important pes del sector químic va fer que el Govern aprovés la creació d’una Comissió Interdepartamental amb l’objectiu d’elaborar una estratègia integrada i coordinador per a l’aplicació del Reglament REACH, que és la que avui el Consell de Govern ha aprovat. Aquesta Comissió es troba integrada per representants dels departaments d’Innovació, Universitats i Empresa; de Medi Ambient i Habitatge; de Salut; de Treball; d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural; d’Economia i Finances; d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i de Presidència.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined