El Govern impulsa cinc obres d'emergència per garantir el subministrament d'aigua de l'entorn de Barcelona

query_builder   15 gener 2008 13:32

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa cinc obres d'emergència per garantir el subministrament d'aigua de l'entorn de Barcelona

·  
·        Les actuacions permetran la recuperació de diversos pous al Baix Llobregat, i l’aprofitament del reg Comtal i dels recursos subterranis de l’àmbit Penedès-Garraf
 
·        Les mesures comporten una inversió de 23 milions d’euros i permetran incrementar la disponibilitat en 3,7 hm3 mensuals a l’àmbit metropolità en els propers mesos
 
El Govern ha acordat adjudicar diverses obres per recuperar fonts alternatives de subministrament d’aigua ubicades a l’entorn de la ciutat de Barcelona per tal de garantir l’abastiment i la qualitat de l’aigua a la zona. Les obres, impulsades pel procediment d’emergència, donen resposta a la situació d’extrema sequera que viu actualment Catalunya, tal com ja es va anunciar el passat mes de novembre arran de la pròrroga del Decret de sequera.
 
Les mesures que ara s’activen comporten una inversió de 23 milions d’euros i permetran incrementar la disponibilitat d’aigua en 3,7 hm3 mensuals a l’àmbit metropolità en els propers mesos. Aquestes actuacions se centren en la recuperació dels recursos subterranis d’antics pous, que es van deixar d’utilitzar i ara es tornaran a fer servir per incrementar els recursos disponibles. Es tracta d’actuacions als pous de Sant Feliu de Llobregat, Gavà i el Papiol, tots ells ubicats al Baix Llobregat, de recuperació dels recursos del reg Comtal i dels recursos subterranis a l’àmbit Penedès-Garraf. La majoria d’aquestes obres estaran en servei des d’ara fins el mes de maig, tret dels pous de Gavà, que ja estan en funcionament.
 
Les actuacions infraestructurals s’inclouen dins el grup d’obres i actuacions prioritàries que consten en el Decret d’adopció de mesures excepcionals i d’emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics, del 3 d’abril de 2007, prorrogat pel Decret de 27 de novembre de 2007.
 
Situació d’excepcionalitat a tot el territori
 
Aquestes obres s’afegeixen a les que s’estan desenvolupant des de l’estiu passat per pal·liar els efectes de la sequera, destinades a millorar els recursos disponibles i a intensificar-ne l’aprofitament, i que han suposat ja una inversió de 83 milions d’euros. Es tracta de 24 actuacions, que beneficiaran a més de 150 municipis amb una població total de 4,7 milions d’habitants. Gran part d’aquestes actuacions ja estan executades o a punt de posar-se en servei, i ja evidencien la seva efectivitat en territoris de l’interior de Catalunya.
 
A data d’avui, totes les conques catalanes estan en escenari d’excepcionalitat, i la Muga és la conca que es troba en una situació més intensa de sequera, amb un escenari d'excepcionalitat 2, segons els llindars que estableix el Decret de sequera. Malgrat l'existència de reserves de neu a les conques catalanes de l'Ebre, la situació dels embassaments a inicis d’aquest any és l'esperada segons les previsions més pessimistes realitzades els darrers dos mesos i, per tant, continuen en excepcionalitat els sistemes regulats (sistemes amb embassaments) del Ter, el Llobregat i la Muga. També ho estan la resta de les conques, per dèficit de pluviometria.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined