- Es posa en marxa el pla Terra de comtes i abats, viatge als orígens de Catalunya, que dóna a conèixer llocs emblemàtics a l’entorn de figures històriques o llegendàries com poden ser el comte Arnau o Guifré el Pelós
- El pla promou la diversificació econòmica del Ripollès envers el sector del turisme, especialment en municipis que han patit importants processos de reconversió industrial
- S’hi invertiran gairebé 4 milions d’euros finançats entre diverses administracions
El Ripollès comptarà amb un pla de dinamització turística que, amb el nom Terra de comtes i abats, viatge als orígens de Catalunya, contribuirà a la diversificació econòmica de la comarca mitjançant el desenvolupament del turisme i la posada en valor del seu patrimoni cultural material i immaterial. Per aquest motiu, el pla fa una incidència especial en els municipis que han registrat importants processos de reconversió industrial, com és el cas de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.
La mesura, que s’emmarca en el Pla Estratègic de Turisme a Catalunya 2005-2010, compta amb un pressupost de gairebé 4 milions d’euros, dels quals 1,3 milions els aportarà el Govern. La resta seran finançats pel Ministeri d’Indústria i Comerç, i el Consorci Ripollès Desenvolupament, conjuntament amb el ajuntaments de Ripoll, Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses.
Terra de comtes i abats: actuacions
Els punts forts d’interès turístic en què es basarà el pla Terra de comtes i abats seran el conjunt arqueològic del castell de Mataplana i el Santuari de Montgrony, a Gombrèn; el Palau de l’Abadia i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, i, evidentment, el conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll. Es tracta de convertir aquests llocs en renovats focus d’atracció cultural i turística, que situïn novament aquests escenaris ripollesos en el mapa mental dels catalans.
Amb aquest objectiu es dotarà tots aquests llocs amb l’equipament necessari per a fer un producte turístic d’alt nivell, com ara la creació de centres d’interpretació i espais museïtzats i l’adopció d’una senyalització específica. Es tracta d’aconseguir que el visitant s’endinsi i visqui en primera persona la història del territori.
S’actuarà especialment en els llocs següents:
- Escenaris de la llegenda del Comte Arnau: Es tracta de posar en valor indrets on la tradició situa els fets protagonitzats per Arnau, com el forat de Sant Ou o les escales de Montgrony.
- Conjunt del castell de Mataplana: Es volen destacar els elements principals de la història del Castell de Mataplana i la dels seus senyors com Hug de Mataplana, mort a la conquesta de Mallorca, Huguet, el trobador, i Ponç, objecte de les sàtires de Guillem de Berguedà (Ramon Vidal de Besalú va descriure la cort trobadoresca que hi havia al castell).
- Ripoll com a bressol de Catalunya i origen de la nació catalana: Es destacala figura del Comte Guifré; i el mite literari del Comte Arnau, vinculat a Mataplana i a Sant Joan de les Abadesses, i la Llegenda dels 9 barons de la Fama i l’Heroi Otger Cataló.
- Grans monestirs romànics: Inclou els dos grans conjunts monàstics de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. És el conjunt més ric des d’un punt de vista temàtic la qual cosa no ha d’estranyar, doncs, ambdós monestirs van ocupar un paper destacat i molt rellevant en els inicis de la història de Catalunya.
La inversió es realitzarà durant els propers tres anys i es preveu que tingui efectes multiplicadors per al conjunt de la comarca del Ripollès, en la mesura que Terra de Comtes i Abats ha d’esdevenir també un dels eixos vertebradors de la futura Ruta dels Orígens: senyors de la Muntanya, una ruta pirinenca que prepara actualment la Direcció General de Turisme amb l’objectiu de posar en valor turístic l’immens patrimoni, natural, monumental, gastronòmic i cultural del conjunt del Pirineu català.
A banda d’aquest pla turístic, el Govern també crearà un Centre d’Acollida Turística (CAT) a Ripoll. Aquest nou centre, un dels onze previstos a Catalunya, reivindicarà el municipi com a bressol de la Catalunya medieval, on van deixar la seva petja personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l’abat Oliba i Gerbert d’Orlhac, que esdevindria el Papa Silvestre II, erudit nascut a Occitània que es va formar a Ripoll.
Cadascun dels CATs girarà al voltant de punts d’interès concrets de caràcter històric, paisatgístic o cultural. El seu objectiu és millorar el coneixement i la comprensió de Catalunya a través de la immersió en els seus elements identitaris més representatius.