El Govern aprova la creació de l'Observatori del Porcí com a eina d'impuls del principal sector agroeconòmic català

query_builder   2 desembre 2008 14:28

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació de l'Observatori del Porcí com a eina d'impuls del principal sector agroeconòmic català

  • Aquest instrument ha de permetre obtenir informació útil sobre la situació estructural del sector
  • El porcí és el primer sector agroeconòmic de Catalunya
 
El Govern ha aprovat avui el Decret de creació de l’Observatori del Porcí. Aquest ens de nova creació és un òrgan de caràcter tècnic que té com a principal funció recollir i difondre informació sobre la situació del sector porcí per adoptar les decisions i actuacions més adients en l’àmbit de les polítiques públiques. L’Observatori comptarà amb la participació de l’Administració i del sector privat.
 
L’interès de la seva creació rau en el fet que el sector porcí és el primer sector agroeconòmic de Catalunya, amb un pes molt important tant en el sector primari català com en el sector transformador, i per tant, de gran importància estratègica per l’economia catalana.
 
Les funcions de l’Observatori del Porcí són:
 
  • Recollir dades tècniques i econòmiques de les explotacions de porcí
  • Analitzar la situació del sector i les diferents problemàtiques que l'afecten
  • Orientar l'assessorament públic i privat vers el sector
  • Elaborar un sistema d'informació directe de les explotacions i empreses del sector
  • Subministrar a la Taula sectorial del porcí informació sobre la situació estructural i la conjuntura del sector
  • Col·laborar amb la Taula sectorial del porcí i amb els diversos serveis del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el desenvolupament de les funcions que tenen atribuïdes en l'àmbit de la producció agrària
  • Elaborar un informe anual sobre l'evolució del sector
  • Elaborar publicacions i estudis de la matèria
 
El sector porcí és un sector molt dinàmic que, tanmateix, està sotmès a fortes tensions conjunturals. D’una bona gestió d’aquesta dinàmica en depèn la competitivitat del sector al seus diferents nivells. D’aquí la necessitat de disposar d’una bona i actual informació de preus, costos i altres paràmetres que influeixen en la realitat econòmica del sector, a més de la necessitat de conèixer l’entorn d’influència i d’establir mesures de referència i comparació.
 
L’Observatori pretén ser un instrument útil per aquests objectius i en especial de cara al futur on es preveu que la situació actual de volatilitat dels preus i inestabilitat dels mercats agraris sigui més acusada.
 
Aquest observatori es reunirà un mínim de dues vegades l’any, en sessió ordinària, i amb caràcter extraordinari, sempre que el seu president ho consideri oportú, i pot crear grups de treball per a l’estudi de temes concrets del seu interès.
 
Participació de les organitzacions professionals agràries més representatives del sector
 
L’Observatori del Porcí estarà integrat, en representació del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), pel director general de Planificació i Relacions Agràries, que en serà el president; el cap del Gabinet Tècnic i fins a cinc persones tècniques representants del DAR, especialitzades en les diverses matèries competència de l’Observatori, nomenades pel conseller.
 
Per part dels productors l’integraran un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries més representatives a Catalunya, un de l’Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT), un representant de l’Asociación Nacional de Productores y Ganaderos de Porcino (ANPROGAPOR) i un de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FECAC). En representació dels escorxadors hi haurà un representat de l’Associació Nacional de Magatzems de Carns i Sales d’Especejament (GREMSA-ANAFRIC), per part del sector transformador un representant de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC), i per part de les llotges un representant de Mercolleida.
 
Aquest Observatori s’afegeix als altres tres observatoris ja creats, com són els de la llet, la fruita i la vinya, el vi i el cava.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined