El Govern estudiarà els efectes del canvi climàtic al Delta de l'Ebre

query_builder   16 octubre 2007 13:52

event_note Nota de premsa

El Govern estudiarà els efectes del canvi climàtic al Delta de l'Ebre

  • L'horitzó temporal d'aquest estudi se situa a l'any 2100
  • L'Agència Catalana de Residus impulsa també l'adequació del dipòsit controlat de Beuda i altres millores en les infraestructures de tractament de lixiviats

El Govern encarregarà un estudi per preveure els efectes del canvi climàtic al Delta de l'Ebre i analitzar quines mesures d'adaptació i de prevenció s'hi poden aplicar. Per la seva especial situació a la costa, les característiques geomorfològiques i els valors ambientals, socials i econòmics, la plana deltaica de l'Ebre és una de les àrees més vulnerables de Catalunya pel que fa als efectes de l'escalfament global. Per la pujada previsible del nivell del mar, es pot considerar el Delta de l'Ebre com una zona prioritària a Catalunya per a l'adaptació al canvi climàtic. L'horitzó temporal d'aquest estudi ha de ser l'any 2100.

L'estudi té un pressupost de 150.000 euros i s'adjudicarà per concurs públic. Amb aquest treball es pretén, d'una banda, dissenyar mesures d'adaptació i prevenció per al Delta de l'Ebre i, de l'altra, establir les bases analítiques i metodològiques per a d'altres àrees vulnerables i per a un futur pla d'adaptació i prevenció per a Catalunya.

L'estudi ha de dividir-se en cinc parts relacionades entre sí, però distingibles des d'un punt de vista metodològic:

o Catàleg d'episodis, estudis i projectes d'interès per a l'adaptació al canvi climàtic
o Anàlisi evolutiva de les variables climàtiques i els seus efectes
o Estudi de la vulnerabilitat del delta davant dels efectes del canvi climàtic
o Anàlisi del risc sobre béns econòmics, naturals i socials
o Definició de mesures d'adaptació i prevenció 

La primera part consistirà a inventariar la informació que ja hi ha disponible sobre el Delta de l'Ebre. Especialment, caldrà estructurar aquest catàleg en tres parts fonamentals: episodis climàtics, estudis i projectes. 

La segona part farà referència al treball de projecció de variables climàtiques, com ara temperatures, pluviometria, vents, règim d'onatge, nivell del mar, cabals del riu, humitat relativa i altres. A partir de totes aquestes dades es determinaran, mitjançant una projecció a l'any 2100, els escenaris de canvi climàtic més previsibles per a cadascuna de les variables esmentades o les que es puguin considerar significatives en aquest horitzó. 

La tercera part determinarà la predisposició dels sistemes físic, natural i humà del Delta de l'Ebre a patir danys causats pels fenòmens atribuïbles al canvi climàtic.

La quarta part analitzarà els danys o les pèrdues a causa del canvi climàtic i la darrera part definirà les mesures que s'han d'aplicar per minimitzar-ne el risc.

Subvenció al Consell Comarcal de la Garrotxa pel dipòsit de Beuda

L'Agència de Residus de Catalunya subvencionarà directament el Consell Comarcal de la Garrotxa per a l'adequació del dipòsit controlat de Beuda i millores en les infraestructures de tractament de lixiviats. La subvenció és de 2.384.797 euros.

Per a la millora de les infraestructures de tractament de lixiviats, es destinarà un import de 500.000 euros, i per a l'adequació del dipòsit controlat de Beuda, la quantitat d'1.884.797euros.

L'acord respon al conveni entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Consell Comarcal de la Garrotxa per millorar la gestió dels residus de la comarca i donar millor servei per a la preservació del medi ambient.

El dipòsit controlat ubicat al municipi de Beuda arriba al final de la seva vida útil i, per tant, cal l'adequació d'una nova cel.la per mantenir el servei de gestió del rebuig de la comarca. A més, cal millorar la gestió dels residus municipals dels lixiviats, que són els líquids resultants dels dipòsits controlats.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined