El Govern crea el Catàleg de Flora amenaçada de Catalunya

query_builder   26 agost 2008 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern crea el Catàleg de Flora amenaçada de Catalunya

  • Aquest catàleg protegeix 183 espècies a tot el territori català, mentre que l’anterior legislació només protegia 5 espècies
 
 
El Govern ha aprovat avui el Decret pel qual es crea el Catàleg de Flora amenaçada de Catalunya. Es tracta d’una eina de gestió de la flora de tot el territori català on es recullen les espècies i subespècies amenaçades i es classifiquen en les categories de “en perill d’extinció” o de “vulnerables”, en funció del seu estatus de conservació i grau d’amenaça. El Decret estableix que la Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha d’elaborar i aprovar plans de recuperació per a les espècies “en perill d’extinció” i dur a terme actuacions de conservació per a les espècies “vulnerables”.
 
El catàleg inclou 59 espècies “en perill” i 124 espècies “vulnerables”, un fet destacat ja que amb l’anterior legislació només hi havia protegides a tot el territori català 5 espècies. El catàleg inclou, entre altres, espècies pertanyents al grup de les orquídees, de les falgueres, espècies com la flor de neu (Leontopodium alpinum), l’estàquia marítima (Stachys maritima), algunes espècies de lliris i de la família de les gencianes.
 
La catalogació com a espècie o subespècie amenaçada comporta la prohibició de dur a terme diverses actuacions. Amb les espècies catalogades està prohibida qualsevol actuació no autoritzada amb el propòsit o resultat de destruir-les, mutilar-les, tallar-les o arrancar-les, així com la recol·lecció de les seves llavors, pol·len o espores. Tampoc no es permet posseir-les, transportar-les, comercialitzar-les, exposar-les a la venda o importar-les, tant si es tracta d’exemplars vius o morts, així com els seus propàguls o restes. Així mateix, no està permès alterar-ne l’hàbitat afectant negativament les seves poblacions.
 
Les espècies catalogades també s’han de tenir en compte en els tràmits d'avaluació d'impacte ambiental de qualsevol infraestructura o procés de transformació del territori que pugui tenir incidència en la conservació de l’espècie. S'ha de tenir en consideració l'impacte sobre les espècies o subspècies del catàleg i adoptar mesures correctores. Quan aquestes no siguin possibles, cal adoptar actuacions de compensació que siguin adients, de forma que l’estat de conservació de l’espècie o subspècie sigui igual o superior a la situació inicial.
 
Les infraccions contra aquestes espècies es sancionaran d’acord amb el que estableix la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, sense perjudici de l’obligació de rescabalament dels danys i perjudicis a càrrec de qui en sigui responsable.
 
En el termini de sis mesos a comptar des de l’entrada en vigor d’aquest Decret, els productors o particulars que tinguin material vegetal viu de les espècies o subespècies catalogades ho han de notificar a la Direcció General del Medi Natural. D’aquesta manera, la Direcció podrà autoritzar la seva tinença sempre i quan no afecti la conservació de l’espècie.
 
Les col·leccions científiques adscrites a museus, centres de recerca o universitats, que incloguin material viu o exemplars d’herbari de les espècies incloses als annexos del present Decret també ho han de notificar a la Direcció General del Medi Natural en el termini d’un any per tal que pugui autoritzar-ne la seva tinença.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined