• Els 10 guardons, dotats amb 20.000 euros cadascun, distingeixen cinc professors i cinc grups de treball d’universitats catalanes
 
El Govern ha aprovat la concessió dels premis Jaume Vicens Vives, guardons que tenen la finalitat de promoure l’excel·lència en la docència universitària. Les 10 distincions, cadascuna de les quals està dotada amb 20.000 euros, s’atorguen tant a professors universitaris com a grups de treball. L’import de les distincions, que es van establir el 1996, s’ha de destinar a projectes d’innovació o de millora docent.
 
Aquest any es concedeixen cinc premis individuals i cinc de col·lectius. Són els següents:
 
En l’apartat individual:
 
  • Joan Estruch i Gibert, de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per la seva trajectòria docent i investigadora en el camp de la sociologia. Estruch és pioner en múltiples projectes en sociologia de la religió.
  • Luis Castañer Muñoz, del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en reconeixement a la introducció continuada de nous ensenyaments i mètodes a l’Enginyeria Electrònica i de Telecomunicació, i especialment en l’àmbit de l’energia solar fotovoltaica.
  • Josep Maria Nadal i Farreras, del Departament de Filologia i Filosofia de la Universitat de Girona. L’exrector de la UdG s’ha dedicat a la gestió universitària, a la formació del professorat i a la docència. Ha estat un dels principals responsables de la concreció i consolidació de la disciplina acadèmica relativa a la història de la llengua catalana.
  • Azael Fabregat Llangostera, del Departament d’Enginyeria Química de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i actual director del campus de l’Ebre de la URV, en reconeixement a la seva tasca docent i d’innovació, especialment per impartir l’assignatura extracurricular “Estratègies de resolució de problemes: elemental Dr. Watson”, dirigida als estudiants de titulacions de caràcter tècnic.
  • Lluís Victori i Companys, de la Universitat Ramon Llull (URL), per la pedagogia aplicada a les classes magistrals i pràctiques per a l’ensenyament de la química superior, en la qual destaca l’experimentació al laboratori, l’estreta relació entre el professorat i els estudiants i el foment de l’esperit crític i la reflexió.
 
En l’apartat col·lectiu:
 
  • Grup d’Innovació Docent COMBELL (COMpetència BELLvitge) del Departament de Ciències Clíniques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), per les seves aportacions continuades en la introducció de les avaluacions clíniques estructurades i estandarditzades de l’alumnat de Medicina.
  • Grup d’Innovació Docent GIBAF (Grup d'Innovació Docent en Botànica Aplicada a les Ciències Farmacèutiques) (2004-2009) de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB), per la seva contribució a la millora de la qualitat en la docència de botànica aplicada a les ciències farmacèutiques.
  • Equip de professors del Departament d’Organització d’Empreses de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), pel desenvolupament del projecte Video streaming: integració de vídeos docents de baix cost a ATENEA com a nova eina d’ensenyament i aprenentatge per als estudiants d’enginyeria.
  • Equip de professors de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per l’ús del cinema comercial com a eina de col·laboració i d’innovació docent entre distintes matèries dels estudis de biologia.
  • Equip de professors de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, per l’elaboració del projecte El portafoli com a eina per a tutoritzar els treballs de fi de carrera i millorar les competències de l’alumnat.
 
Aquest guardons es lliuraran el proper 18 de setembre a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en el transcurs de l’acte d’inauguració oficial del curs acadèmic del sistema universitari català.