El Govern destina 50 milions d'euros a pagar les indemnitzacions dels veïns del barri de l'Estació de Sallent

query_builder   10 març 2009 13:48

event_note Nota de premsa

El Govern destina 50 milions d'euros a pagar les indemnitzacions dels veïns del barri de l'Estació de Sallent

  • El 28 de febrer els veïns van donar el vistiplau a la proposta de compensacions del Govern, després de mesos de negociacions
  • 140 famílies rebran indemnitzacions, 46 de les quals van ser reallotjades el gener pel risc d’esfondrament del barri construït sobre una antiga mina
 
El Govern ha aprovat avui destinar 50 milions d’euros a pagar les indemnitzacions dels veïns del barri de l’Estació de Sallent, a la comarca del Bages, construït sobre una antiga explotació minera i afectat per l’esfondrament del sòl. Després de mesos de negociacions, el Govern ha arribat a un acord amb els residents, aconseguint així una solució definitiva a una problemàtica de fa 12 anys. Aquests 50 milions d’euros es destinaran a les indemnitzacions de les 140 famílies propietàries d’un habitatge unifamiliar.
 
El Nadal passat es va activar l’alerta del Pla de protecció civil de Catalunya (Procicat) pel risc d’enfonsaments a una part del barri, fet que va obligar l’evacuació preventiva, programada i pactada de 46 famílies. Actualment, hi ha 94 famílies que encara viuen al barri -a la zona on no s’han detectat tants moviments de sòl- i que estan pendents de reallotjament.
 
Aquest nou acord amplia les compensacions previstes en l’acord de Govern del 24 de desembre de 2007, que preveia una despesa en concepte de compensació a les persones propietàries afectades per un valor global d’uns 36 milions d’euros.
 
El Govern també ha aprovat els mecanismes d’adjudicació de les indemnitzacions per als habitatges unifamiliars, locals, garatges i solars, d’acord amb el que s’ha negociat entre la Generalitat, l’Ajuntament de Sallent i l’Associació de Veïns del Barri de l’Estació:
 
  • Per habitatge: 1.670 euros per cada metre quadrat construït, per als veïns que no vulguin parcel·la en el futur; i 1.520 euros per cada metre quadrat construït, per als que sí que la vulguin.
  • Per local i garatges annexos: 753,98 euros per cada metre quadrat construït.
  • Per solar entre les propietats (mitgeres): 300 euros per cada metre quadratde sòl.
  • Per solar cantoner: 400 euros per cada metre quadrat de sòl.
  • Per locals en solars sense habitatge: 753,98 euros per cada metre quadrat construït d’edificació, més 200 euros per cada metre quadrat de solar sense edificació.
 
L’acord va ser acceptat pels veïns en assemblea el passat 28 de febrer i és previst que el signin de forma imminent la Generalitat, l’ajuntament i l’Associació de Veïns.
 
D’altra banda, el Govern també ha acordat autoritzar a l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i a Adigsa a realitzar les actuacions necessàries per reallotjar la totalitat dels veïns del barri. En el cas de reallotjaments transitoris, el Govern ha autoritzat dur a terme les actuacions següents:
 
  • L’activitat de gestió i cerca d’habitatges de lloguer transitori en el parc privat de Sallent o dels municipis de l’entorn.
  • L’adequació dels habitatges, pel que fa a serveis i subministraments.
  • El pagament dels lloguers transitoris fins que es facilitin als veïns afectats habitatges de promoció pública en propietat.
  • Els serveis de mudances i de guardamobles, si s’escau.
  • La contractació de serveis d’administració de finques.
  • El trasllat d’activitats econòmiques del sector.
  • La dedicació expressa de personal operatiu i executiu laboral a aquestes tasques.
  • El tancament de la zona, el tapiat dels habitatges buits, entre altres actuacions relacionades amb el compliment del compromís d’evacuació preventiva per minimitzar els riscs de la zona d’alerta.
 
El barri de l’Estació
 
El barri de l’Estació de Sallent està situat sobre els límits d’explotació de l’antiga mina Enrique, que es va començar a explotar l’any 1932 i que es va abandonar entre el 1976 i el 1977.
 
L’any 1997, es van detectar unes esquerdes als edificis del barri, per la qual cosa es van començar a fer treballs per esbrinar les causes dels moviments de terra i per avaluar-ne l’extensió i la possible evolució. Els treballs van detectar un enfonsament progressiu del sòl amb la consegüent afectació als habitatges. Davant d’aquesta situació de risc, es van prendre mesures de vigilància dels moviments del terreny i dels habitatges, i es va elaborar un pla d’emergències.
 
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sallent van redactar el Pla d’actuació d’emergències per risc d’enfonsaments en el barri de l’Estació, a Sallent, el qual s’emmarca dins del Pla de protecció civil de Catalunya, per fer front a aquesta situació de risc. El pla va ser aprovat pel ple de l’Ajuntament de Sallent el 9 de desembre de 2005 i homologat per la Comissió de Protecció Civil el 16 de febrer de 2006. Paral·lelament, es va dur a terme una campanya d’informació a la població per donar a conèixer el Pla als veïns que es podien veure afectats i informar-los de les mesures de protecció més adients en cas d’activació del Pla. La campanya informativa també es va estendre als responsables del Pla i a tots els grups operatius actuants, així com als mitjans de comunicació de la zona.
 
D’altra banda, l’Institut Geològic i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per encàrrec del Govern de la Generalitat, han anat fent medicions i controls exhaustius dels diversos sistemes de control i seguiment del barri, tant des del punt de vista del subsòl com de l’afectació dels habitatges. Darrerament, s’havien incrementat el seguiment i el control de la zona. Durant el passat mes de gener, es va activar la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya a una zona del barri on l’evolució dels danys dels habitats havia augmentat de forma més ràpida. Això va provocar el reallotjament de 46 famílies que vivien en habitatges unifamiliars.
 
Reallotjament de tot el barri
 
Segons el Cens de l’any 2005, al barri hi residien 312 famílies (aproximadament 800 persones), 140, en habitatges unifamiliars, i 172, en pisos. Entre els anys 2004 i 2005, es va efectuar el reallotjament de les primeres 141 famílies del barri de l’Estació que vivien en pisos, per la qual cosa, d’aquesta modalitat de propietaris, en queden pendents d’ubicar una trentena, que aniran a viure en dues promocions que l’Institut Català del Sòl està impulsant al municipi i que estaran acabades l’any 2010. Les indemnitzacions econòmiques d’aquestes famílies van ser aprovades pel Govern el desembre de l’any 2005.
 
El segon reallotjament s’ha produït aquest mes de gener a conseqüència de l’activació de la fase d’alerta del Pla de protecció civil. Aquest segon reallotjament ha afectat 41 famílies, residents en habitatges unifamiliars, que ja estan vivint en pisos de lloguer, pagats per Adigsa, al mateix municipi, majoritàriament. També es van acollir a aquest reallotjament transitori 5 famílies no incloses en l’àrea delimitada com d’alerta, però que ho van sol·licitar. Així doncs, resten al barri 94 famílies en habitatges unifamiliars pendents de reallotjament.
 
Famílies residents al barri l'any 2005
312
Famílies en pisos
172
  • Ja reallotjades
141
  • Pendents de reallotjar
31
Famílies en habitatges unifamiliars
140
  • Ja reallotjades de forma transitòria
46
  • Pendents de reallotjar
94
 
Tant aquestes 94 famílies restants com les 46 famílies que es van reallotjar el mes de gener són les que tindran dret a rebre les indemnitzacions econòmiques que avui ha aprovat el Govern.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined