El Govern aprova la creació de la Delegació del Govern a Mèxic

query_builder   9 juny 2009 15:22

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació de la Delegació del Govern a Mèxic

  • La nova delegació té l’objectiu d’enfortir les relacions bilaterals amb les autoritats de Mèxic, dels països de l’Amèrica Central i del Carib
  • Amb la nova seu, Catalunya tindrà ja sis delegacions exteriors repartides entre Europa i Amèrica
 
El Govern ha aprovat avui la creació de la Delegació del Govern a Mèxic amb l’objectiu d’enfortir la presència de Catalunya als Estats Units de Mèxic i als països de l’Amèrica Central i del Carib. La nova seu del Govern a Mèxic facilitarà les relacions bilaterals amb les autoritats dels països de la zona en l’àmbit de les competències de la Generalitat i farà les funcions de suport institucional. La delegació catalana tindrà la seu a Mèxic DF, on també hi ha una oficina de l’agència ACC1Ó (CIDEM i COPCA) que des de l’any 1989 dóna suport estratègic a les empreses catalanes i amb la qual col·laborarà.
 
La creació de la delegació respon també a la necessitat d’enfortir els lligams de Catalunya amb Mèxic, un país amb el que Catalunya ha mantingut unes especials relacions polítiques ja que ha estat refugi de nombrosos exiliats i que encara avui dia acull a més de 6.000 ciutadans catalans. Al mateix temps, els Estats Units de Mèxic són una federació amb nombrosos estats que mantenen relacions fluïdes amb la Generalitat. Un exemple d’aquestes relacions és l’acord de cooperació bilateral signat l’any passat entre Catalunya i l’estat de Nuevo León per impulsar iniciatives conjuntes en àmbits com la investigació i el desenvolupament de les indústries emergents (biotecnologia i aeronàutica) i la cooperació empresarial i universitària, entre altres.
 
D’altra banda, la delegació obrirà una nova porta econòmica per Catalunya, ja que hi ha una presència creixent d’empreses catalanes al país, que és una via d’entrada principal a tota l’Amèrica Central i el Carib. Actualment, a Mèxic hi ha sis entitats reconegudes com a comunitats catalanes a l’exterior, la més important de les quals és l’Orfeó Català de Mèxic, fundada l’any 1906. A més, la delegació del Govern també donarà suport a les altres sis comunitats catalanes del seu àmbit d’influència: El Salvador, Guatemala, Costa Rica, Cuba, República Dominicana i Honduras.
 
Sis delegacions a l’exterior
 
Aquesta és la sisena delegació que el Govern crea aquesta legislatura. Al 2008 es van crear i obrir les delegacions de França, el Regne Unit i Alemanya a París, Londres i Berlín respectivament. El mateix any es va aprovar l’obertura de la Delegació dels Estats Units, que es va posar en marxa el gener passat a Nova York, i pocs dies després l’executiu va aprovar la creació d’una nova delegació a l’Argentina que és previst que s’inauguri el setembre d’enguany. D’aquesta manera, el Govern vol augmentar la seva presència a l’exterior desenvolupant el nou marc estatutari que regula la presència de la Generalitat a l’estranger per defensar els interessos empresarials i culturals de Catalunya.

Les delegacions del Govern a l’exterior depenen orgànicament del Departament de la Vicepresidència, a través del qual la viceconselleria d’Afers Exteriors i Cooperació ha impulsat aquesta legislatura una redefinició del model d’oficines amb un triple objectiu: establir mecanismes de coordinació i cooperació entre els diversos organismes a l’exterior; ampliar la xarxa de delegacions i oficines per convertir-les en òrgans de representació institucional i política a l’exterior, i reorganitzar la representació a l’exterior d’acord amb els criteris d’eficàcia, eficiència i optimització de recursos.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined