• L’Executiu ha realitzat inversions superiors als 700 milions d’euros que permetran incrementar la disponibilitat d’aigua
  • Les actuacions realitzades i les que estan en curs garanteixen que no es tornin a patir els efectes d’una sequera com la dels darrers dos anys
 
El Govern ha avaluat un informe que detalla totes les mesures que s’han desenvolupat en el darrer any per incrementar la disponibilitat d’aigua i per reduir el dèficit hídric de les conques internes. El conseller Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presentat aquest treball, que conclou que des de l’arribada dels vaixells, el maig de 2008, fins a l’actualitat, els embassaments han experimentat una important recuperació. Actualment, els pantans de les conques internes estan prop del 90% de la seva capacitat. Tot i això, el Govern continua amb les inversions previstes i amb els plans projectats.
 
L’informe fa referència, entre altres mesures, al Pla de Gestió de Sequera, una eina de previsió i avançament de les mesures que s’activa en cas d’un episodi de sequera, i que permet evitar els decrets i assegurar l’absoluta transparència i participació dels usuaris en les mesures. Aquest pla està a punt de ser exposat a informació pública i se’n preveu l’aprovació durant el darrer trimestre d’aquest any.
 
També s’ha informat del Programa de Reutilització, a punt de sortir a informació pública i que s’aprovarà a finals d’aquest any. Aquest programa considera l’aigua regenerada com un recurs que satisfarà les demandes industrials, agrícoles, lúdiques i ambientals. A finals de 2010 es preveu utilitzar uns 10 hm3 aigua regenerada per a les indústries del Camp de Tarragona (ampliables a 10 hm3 més en un futur proper), alliberant així aigua que es podrà destinar a l’abastament domèstic.
 
70 hectòmetres d’aigua de mar
 
L’informe també recull que, en els propers mesos, es disposarà de 70 hectòmetres cúbics d’aigua gràcies a l’entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Llobregat, que es va inaugurar ahir, i l’ampliació de la de la Tordera, que duplicarà la seva capacitat a principis de l’any vinent.
 
Tot i que la dessalinització és un dels eixos bàsics de la política hídrica del Govern, el treball destaca l’estalvi realitzat i consolidat per la ciutadania, que ha permès que en sis anys s’hagin estalviat fins a 345 hm3 d’aigua (la suma dels embassaments de Sau i Susqueda gairebé plens). A més, aquest estalvi ha suposat evitar l’emissió de 500.000 tones de CO2.
 
Inversió rècord en matèria d’aigua
 
L’informe presentat al Govern també subratlla que s’ha realitzat una inversió rècord en la història de l’administració de l’aigua durant l’any 2008, que ha estat de gairebé 700 milions d’euros. D’aquests, 507 milions corresponen a mesures pal·liatives i estructurals de la sequera. Cal tenir en compte que gairebé la totalitat de les obres desenvolupades durant aquest període són permanents, és a dir, que es podran utilitzar sempre.
 
Reducció d’extraccions al Ter
 
La reducció progressiva d’extraccions del riu Ter cap a l’àrea metropolitana és un dels compromisos del Govern durant aquesta legislatura, que es coneix com el compromís de Celrà (febrer de 2008). Per això, el Govern va exposar recentment al territori un calendari i unes quantitats que preveuen la reducció progressiva de cabals del Ter (es deixarà de captar, de mitjana, 40 hm3 el 2010, 60 hm3 el 2012 i 75 hm3 el 2015). Aquest és el primer Govern de la Generalitat que es compromet a aquesta reducció progressiva.
 
Actuacions futures
 
L’informe exposat al Govern també detalla les actuacions que estan en curs i que incrementaran la garantia i la disponibilitat d’aigua a Catalunya. Entre aquestes actuacions es troben la connexió de la dessalinitzadora de la Tordera amb la potabilitzadora del Ter, la connexió Fontsanta (Llobregat)- Trinitat (Ter), el desdoblament de l’artèria Cardedeu-Trinitat i l'ampliació de la barrera hidràulica contra la intrusió salina a l’aqüífer del Llobregat, entre altres.