Al voltant de 150.000 persones en atur es beneficiaran dels serveis oferts pels orientadors laborals a les oficines de Treball

query_builder   7 octubre 2008 13:46

event_note Nota de premsa

Al voltant de 150.000 persones en atur es beneficiaran dels serveis oferts pels orientadors laborals a les oficines de Treball

  • La consellera Mar Serna ha informat el Govern del desplegament de les mesures de reforç de les Oficines de Treball
 
  • Aquesta setmana s’han incorporat els primers 150 orientadors laborals repartits en la xarxa d’oficines d’arreu de Catalunya
 
  •  150.000 persones en atur es podran beneficiar dels serveis oferts pels orientadors amb l’objectiu de trobar una feina al més aviat possible
 
El Govern ha posat en marxa aquesta setmana una de les principals mesures destinades a reforçar els serveis d’atenció a les persones desocupades amb la incorporació de 184 tècnics experts en orientació laboral, els quals atendran les persones en situació d’atur a les 70 oficines de Treball del Servei d’Ocupació de Catalunya.
 
La consellera de Treball, Mar Serna, ha informat avui el Govern del desplegament d’aquesta i d’altres mesures que des d’ahir, ha suposat la incorporació dels primers 150 orientadors a les diferents oficines de tot Catalunya. Així mateix, Serna també ha explicat en el marc de la reunió de Govern quines han estat les darreres xifres d’evolució de l’atur.
 
Després d’un rigorós procés de selecció, els 150 orientadors van començar a prestar els serveis d’atenció personalitzada als treballadors desocupats demandants de feina que necessiten el seu assessorament per aconseguir un nou lloc de treball. Amb la incorporació d’aquests tècnics, les oficines de Treball estan en disposició d’atendre 150.000 persones en atur cada any, que alhora es podran beneficiar dels serveis oferts pels orientadors laborals amb l’objectiu d’orientar-los professionalment i acompanyar-los de manera individualitzada en la recerca d’ocupació.
 
Aquesta actuació s’emmarca dins del conjunt de mesures que el Govern de la Generalitat impulsa per a l’atenció a les persones en atur i a les empreses que busquen personal, i reforça els serveis que s’ofereixen a les oficines de Treball del Servei d’Ocupació de Catalunya.
 
Així, els eixos bàsics passen per oferir informació, assessorament i acompanyament a les persones en el seu procés de recerca de feina, i aconsellar i orientar sobre quines són les oportunitats de formació prioritàries per cobrir les necessitats de demanda de diferents sectors amb activitats emergents i tradicionals que creen llocs de treball.
 
L’atenció individualitzada a les persones que acudeixen a les oficines de Treball és una prioritat del Departament de Treball, per la qual cosa, des del començament de la legislatura, s’ha reduït al màxim el nombre de gestions administratives executades pel personal de les oficines i s’ha facilitat a persones desocupades i empreses la gestió telemàtica i telefònica d’una gran quantitat d’operacions.
 
Persones orientadores: expertes en competències personals i laborals
 
Les 184 persones tècniques orientadores reuneixen una formació especialitzada que els permetrà assessorar i orientar directament a les persones en situació d’atur d’una manera efectiva des del primer dia que acudeixen a les oficines de Treball del Servei d’Ocupació de Catalunya amb l’objectiu que les persones demandants d’una feina tornin a aconseguir-la al més aviat possible en funció de les competències personals i de les necessitats de les empreses que creen ocupació.
 
Les persones orientadores de les 70 Oficines de Treball estan preparades per ajudar a les persones demandants de feina amb l’aplicació de diverses tècniques d’orientació en l’acompanyament a la inserció, la facilitació d’informació sobre la millora de la formació i l’ocupabilitat de les persones, l’ajuda en el disseny dels projectes professionals i en l’ús de diferents tècniques de recerca de feina.
 
La realització d’un projecte professional de la persona desocupada forma part de la feina d’acompanyament que farà la persona tècnica orientadora. La persona en situació d’atur serà assessorada per dissenyar i executar un projecte professional que tingui sentit per a ella i respongui a la seva realitat perquè tingui eficàcia de cara a l’assoliment d’una feina.
 
L’orientació en l’acompanyament a la inserció laboral es basa en el model de competències, identificant i desenvolupant les aptituds millorables dels treballadors i treballadores en atur per incrementar la seva ocupabilitat i, per tant, assolir el seu objectiu laboral.
 
Utilitzaran la metodologia de l’orientació per competències, que implica poder analitzar coneixements, actituds i recursos que les persones poden haver adquirit al llarg de la seva vida, en qualsevol àmbit d’acció i no només en els processos educatius formals o en les tasques desenvolupades en els llocs de treball anteriors. Això permetrà poder ampliar els camps d’inserció laboral de les persones en atur.
 
L’acció orientadora de les persones tècniques vetllarà perquè la persona desocupada sàpiga identificar les seves necessitats, contrastar les situacions, fer balanç entre oportunitats, desigs i possibilitats, decidir alternatives i avaluar els resultats que li permeten prendre decisions en funció del context on es mou.
 
Des de les Oficines de Treball s’ajudarà a les persones desocupades a conèixer i utilitzar les tècniques de recerca de feina més adients i els recursos d’ocupació, orientació i formació del seu territori.
 
Aposta per a la formació
 
Les Oficines de Treball disposen de tota la informació de cursos que es poden realitzar de forma gratuïta a Catalunya. Els orientadors, a més d’ajudar a buscar les ofertes de treball que més s’adeqüin al seu perfil, també donaran a conèixer l’oferta pública de cursos que posa a la seva disposició, de forma gratuïta, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
 
L’objectiu és propiciar que els treballadors que es trobin sense feina aprofitin per participar en activitats de formació, de manera que les seves capacitats professionals s’adaptin millor a les necessitats del mercat laboral i, en particular, a les d’aquells sectors amb potencial per crear llocs de treball. Els 184 tècnics laborals informaran dels cursos gratuïts de formació, orientaran sobre els sectors i empreses que necessiten treballadors i treballadores formats i acompanyaran en el procés de recol·locació.
 
En aquest sentit, l’any 2007, 534.895 persones van participar en alguna activitat formativa. Això representa que més de mig milió de persones han realitzat alguna mena de formació subvencionada i/o bonificada durant l’any passat, ja sigui prenent part en accions de formació ocupacional -adreçada a les persones en atur- o contínua -per a les persones que estan treballant-. 
 
Aquest any, per primer cop, el Govern facilita a les persones en atur ocupar places en cursos de formació contínua que no quedin cobertes, fins a un 40% de les places. La intenció és oferir més oportunitats de formació a les persones en atur. A més, el 100% de l’oferta pública formativa es vincula a sectors amb capacitat de crear llocs de treball.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined