El Govern aprova la creació de les delegacions de la Generalitat a França, el Regne Unit i Alemanya

query_builder   11 març 2008 13:16

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació de les delegacions de la Generalitat a França, el Regne Unit i Alemanya

  • Les delegacions internacionals fomentaran les relacions bilaterals amb les autoritats dels tres països i coordinaran els òrgans i entitats dependents de la Generalitat
 
El Govern ha aprovat avui la creació de les delegacions del Govern de la Generalitat a França, el Regne Unit i Alemanya amb l’objectiu de fomentar les relacions bilaterals amb les autoritats dels tres països i de coordinar els òrgans i entitats dependents de la Generalitat en cada territori. El Govern vol augmentar la seva presència a l’exterior obrint noves delegacions, desenvolupant el nou marc estatutari que regula la presència de la Generalitat a l’exterior.
 
Les delegacions depenen orgànicament del Departament de la Vicepresidència, que és l’òrgan competent per dotar Catalunya de representació a l’exterior. Així, des de la Secretaria d’Afers Exteriors s’ha abordat la redefinició de l’actual model d’oficines amb el triple objectiu d’establir mecanismes de coordinació i cooperació entre els diversos organismes presents a l’exterior que permetin una millor projecció; abordar una ampliació de la xarxa de delegacions i oficines per tal que esdevinguin veritables òrgans de representació institucional i política a l’exterior; i reorganitzar la representació a l’exterior d’acord amb els criteris d’eficàcia en la gestió dels recursos públics, aprofitament d’economies d’escala i cooperació per a l’assoliment d’objectius comuns.
 
Precisament per això, s’ha apostat per la centralització en un mateix espai de totes les oficines a cada ciutat, una mesura d’estalvi econòmic que facilitarà aprofitar sinergies entre tots els organismes, potenciar-ne la coordinació i millorar la visibilitat de la Generalitat als respectius estats.
 
Delegació a París
 
Amb la creació de la Delegació a França el Govern reforça les competències que fins ara tenia l’Oficina de la Generalitat a París, la Maison de la Catalogne, que va ser creada l’agost de 2004. La nova delegació preveu fomentar les relacions bilaterals amb les autoritats de la República Francesa i facilitar la participació de la Generalitat a la UNESCO i altres organismes internacionals d’interès rellevant amb seu a França. 
 
S’ubicarà al districte 8è de la capital francesa, una zona de negocis que concentra un gran nombre d’ambaixades i oficines de representació diplomàtica i empresarial. En concret, s’instal·larà al número 3 de la rue de la Boétie, un edifici que actualment ja acull les oficines del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA), l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i Turisme de Catalunya. Això permetrà aprofitar sinergies entre tots els organismes, potenciarà la seva coordinació i alhora millorarà la visibilitat de la Generalitat a París.
 
Alemanya i el Regne Unit, països estratègics
 
L’obertura de la Delegació a Alemanya, a Berlín, respon a la necessitat d’enfortir la presència de Catalunya a la República Federal Alemanya, tenint en compte que és un dels motors de la integració europea i porta d’entrada als països de l’Est. El país germànic és també un dels principals socis comercials de Catalunya i és d’aquí d’on prové una part molt important dels ciutadans de segona residència i del turisme. També és el tercer país europeu amb major nombre de residents catalans, per darrere de França i Andorra. La nova delegació s’ubicarà a les actuals oficines del Consorci de Promoció Cultural de Catalunya (COPCA) i l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), presents a Berlín des de principis dels anys 90. També s’hi incorporarà l’Institut Ramon Llull.
 
Pel que fa al Regne Unit, la Generalitat també té previst aglutinar les actuals oficines del COPCA, de Turisme de Catalunya, l’ICIC i també de l’Institut Ramon Llull, que ha manifestat el seu interès per instal·lar-se a Londres. La voluntat del Govern d’establir-se al Regne Unit es basa en el fet que és una de les potències polítiques i econòmiques més dinàmiques d’Europa i Londres és un dels principals centres financers del món. A més Catalunya manté vincles històrics amb Anglaterra que haurien de contribuir a fer del Regne Unit un aliat en el reconeixement de Catalunya com un actor legítim de les relacions internacionals.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined