El Govern destina 500.000 euros a la restauració del cimbori de la catedral de Barcelona

query_builder   27 octubre 2009 14:57

event_note Nota de premsa

El Govern destina 500.000 euros a la restauració del cimbori de la catedral de Barcelona

  • En els darrers tres anys, el Govern ha invertit prop d’un milió d’euros en obres de restauració del temple, la majoria a la façana
  • L’actuació al cimbori està motivada pels problemes d’estabilitat que pateix l’estructura
El Govern destinarà 500.000 euros a la restauració del cimbori de la catedral de Barcelona, que permetrà solucionar els problemes d’estabilitat que pateix l’estructura. Aquests problemes es van veure agreujats pels vendavals de principis d’any, que van provocar la caiguda d’un pinacle i el despreniment de diversos elements decoratius.
 
Les obres de restauració comptaran també amb una aportació de 500.000 euros de la mateixa catedral de Barcelona. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Capítol de la Catedral–Arquebisbat de Barcelona signaran un conveni de col·laboració per al finançament d’aquesta actuació. Aquest acord de col·laboració s’emmarca en el conveni signat entre ambdues parts l’any 2006 per a la restauració de la Catedral de Barcelona. En els darrers tres anys, el Govern ha invertit prop d’un milió d’euros en obres de restauració de la catedral de Barcelona, la majoria de les quals corresponen a la façana.
 
Les obres consisteixen en el muntatge i el desmuntatge de la bastida (utilitzant la grua actualment instal·lada al costat de la façana principal); desmuntatge i muntatge del parallamps existent; desmuntatge de l’escultura metàl·lica de Santa Elena que corona el cimbori; desmuntatge dels elements de pedra tallada (nervis i traceries) que formen l’agulla i els pinacles, i desmuntatge dels elements de ferro encastats a la pedra.
 
Apunt històric
La catedral de Barcelona va ser declarada bé cultural d’interès nacional i monument històric artístic l’any 1931. És un gran edifici gòtic bastit bàsicament als segles XIV i XV, que ocupa el lloc de dues antigues catedrals. La primera catedral de Barcelona correspon a una basílica paleocristiana del segle IV, restes de la qual han aparegut al carrer dels Comtes. Aquesta primera obra devia perdurar fins al 1046, any en què Ramon Berenguer I, la seva esposa Almodis i el bisbe Guilabert van emprendre l’obra de la catedral romànica, consagrada el 1058.
 
En el solar ocupat per aquests dos temples es va construir, a partir de finals del segle XIII, l’actual catedral gòtica. Les obres van començar l’1 de maig de 1298, però fins al 1317 no es torna a tenir notícies del seu desenvolupament. Les naus consten de quatre trams i sobre el més pròxim a la façana es dreça el cimbori octogonal. El 1906, August Font emprengué l’acabament del cimbori, que finalitzà el 1913 amb una alta agulla.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined