El Govern continua amb les obres del canal Segarra-Garrigues
 
El Govern ha aprovat l’expropiació dels béns i drets afectats per fer la xarxa de distribució d’un dels sectors del reg del canal Segarra-Garrigues. En concret, s’ha aprovat l’ocupació de 64 finques repartides entre els termes municipals de les Borges Blanques i l’Albi (les Garrigues).
 
L’execució d’aquestes obres i les de la xarxa de distribució té per objecte posar en reg una superfície total de 2.780,43 hectàrees del sistema Segarra-Garrigues. Aquesta superfície regable es troba situada a la comarca de les Garrigues i afecta els termes municipals de Les Borges Blanques, la Floresta, els Omellons, Vinaixa, l’Albi, Arbeca i Juneda. Cap d’aquests sectors està implicat en la sentència condemnatòria relativa a la insuficient designació de les zones d’especial protecció de les aus (ZEPA).
 
El canal de regadiu Segarra-Garrigues és la infraestructura agrària més important del sud d’Europa i comportarà una transformació territorial de les Terres de Lleida que transcendeix el propi sector agrari. L’obra suposa una inversió de 1.500 milions d'euros en el seu conjunt i beneficiarà 16.000 regants. En total, 70 pobles i 6 comarques es beneficiaran d'un sistema que, a banda de l’aigua per al reg, portarà aigua de boca a 72.000 persones i electricitat a les comarques per on passa.
 
 
El Govern aprova la participació d’Invertec a la companyia biotecnològica Oryzon mitjançant l’aportació d’accions de Crystax
 
El Govern ha aprovat avui la participació del fons de capital risc Invertec a la societat Oryzon Genomics, SA mitjançant l’aportació de les participacions d’Invertec a la societat Crystax Pharmaceuticals SL que passarà a estar participada en un 100% per Oryzon. Mitjançant aquesta actuació, que culmina el procés de fusió de dues de les empreses biotecnològiques més importants de Catalunya, el govern de la Generalitat participa en el creixement d’una companyia que esdevindrà una de les principals empreses del sector biotecnològic de l’Estat.
 
L’aportació de Crystax a Oryzon es realitza a través de les participacions que el fons Invertec té a la companyia i que representen el 7,45% del capital social de Crystax. Amb aquest bescanvi accionarial, Invertec esdevindrà titular del 0,43% del capital social d’Oryzon i aquesta última es convertirà en sòcia única de Crystax.
 
Aquest acord constitueix un exemple d’aprofitament de sinèrgies i estreta col·laboració entre dues companyies d’un sector estratègic per Catalunya. La fusió de Crystax i Oryzon tindrà com a resultat la creació d’una companyia forta, amb recursos, coneixement i experiència en el camp de la biotecnologia que permetrà la creació de nous processos de recerca i desenvolupament en aquest àmbit.
 
El fons de capital risc Invertec, gestionat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa a través d’ACC1ó, es va crear al 2002, amb l’objectiu de participar temporalment en el capital d’empreses innovadores de nova creació amb alt potencial de creixement, entenent com a tals empreses enfocades al mercat global, amb tecnologia pròpia i propietat intel·lectual i creadores de llocs de treball d’alt valor afegit. INVERTEC ha d'ajudar a aquestes joves empreses a consolidar-se durant les seves fases inicials.
 
 
El Govern aprova la constitució del Govern Territorial de Salut del Maresme Central
 
El Govern ha aprovat avui la constitució del Govern Territorial de Salut del Maresme Central i n’ha aprovat els Estatuts. L’ens té com a objectiu prioritari incrementar la participació del món local en la direcció i la gestió del sistema sanitari, creant un marc de col·laboració entre l'Administració de la Generalitat i els ens locals en matèria de planificació i prevenció de la salut.
 
El Consorci s’estableix entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, i els municipis d'Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Dosrius, Mataró, Òrrius, Premià de Mar, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Arenys de Mar i Arenys de Munt. El Govern Territorial de Salut del Maresme Central comprèn una població de 258.096 habitants (segons població de referència de l’RCA de 2009).
 
Aquests consorcis donen veu als ajuntaments en la política nacional de salut i per això tenen una composició equilibrada que garanteix la paritat en l'adopció de decisions entre els membres designats per les entitats locals i els designats pel Departament de Salut. Amb la creació d'aquest tipus de consorcis, el Govern vol contribuir a la millora de la salut dels ciutadans del seu àmbit territorial. Les seves funcions bàsiques, que inclouen, com a mínim, atenció primària, hospitalària i sociosanitària, són l'ordenació i la coordinació dels recursos per garantir la millor prestació dels serveis sanitaris.
 
Aquests governs tenen un abast territorial definit que parteix, orientativament, de la delimitació pròpia de les àrees bàsiques de salut (ABS) i de les comarques, i d'un dimensionat que inclogui com a mínim l'atenció primària, l'hospitalària i la sociosanitària.
 
La creació d’aquests consorcis és un pas més en la descentralització del sistema sanitari català, que té previst formalitzar un total de 37 governs territorials. Amb aquests, ja són 31 els ens constituïts (Barcelona ciutat; Val d’Aran; l’Osona; la Garrotxa; el Baix Vallès; el Garraf; l’Alt Urgell; Lleida; el Baix Llobregat Litoral; el Baix Empordà; el Baix Camp, el Montsià; el Bages i el Solsonès; el Berguedà; el Baix Llobregat Nord; el Baix Montseny; l’Alta Ribagorça; el Ripollès; el Pallars Jussà i Pallars Sobirà; el Vallès Occidental Oest; l’Alt Camp i la Conca de Barberà; el Tarragonès; el Baix Penedès; el Baix Llobregat l’Hospitalet i el Prat; el Vallès Occidental Est; la Cerdanya; el Barcelonès Nord i el Baix Maresme; l’Alt Penedès; el Baix Llobregat Centre i Fontsanta; l’Alt Maresme i la Selva Marítima; Maresme Central).