- Aquesta actuació reduirà la salinitat de l’aigua de les xarxes de clavegueram que arriben a les depuradores del Baix Llobregat i de Sant Feliu de Llobregat
- El projecte millorarà la qualitat de l’aigua regenerada al Baix Llobregat i n’afavorirà la reutilització
El Govern ha donat avui llum verd a l’agilitació per via d’urgència dels tràmits per a l’execució del Projecte constructiu de la segregació d’aigües salobres per a la reducció de la salinitat a l’estació depuradora d’aigües residuals de Sant Feliu de Llobregat i de l’estació depuradora d’aigües residuals del Baix Llobregat, als termes municipals de Barcelona, Castellbisbal, el Prat de Llobregat, Rubí, el Papiol i Sant Andreu de la Barca. Aquesta actuació és essencial per reduir la salinitat de l’aigua de les xarxes de clavegueram que arriba a les depuradores del Baix Llobregat i de Sant Feliu de Llobregat.
Aquest projecte permetrà separar els efluents d’una vintena d’empreses de les xarxes de clavegueram urbanes. D’aquesta manera, es reduirà la salinitat de les aigües que tracten les depuradores del Baix Llobregat i de Sant Feliu de Llobregat. Això contribuirà a millorar la qualitat de l’aigua depurada i, consegüentment, de l’aigua regenerada procedent dels sistemes terciaris instal·lats en aquestes dues plantes. La millora de la qualitat suposarà que es reutilitzi l’aigua per a diferents usos inclòs l’agrícola, molt sensible a la salinitat.
El projecte consisteix a connectar directament una vintena d’abocaments dels efluents salins de diverses indústries a dos punts del col·lector de salmorres que, des de les mines de Súria i Cardona, discorre per la llera del Llobregat fins al mar. Així doncs, es construirà una nova xarxa de col·lectors que es dividirà en dues zones: una primera, que agrupa dotze indústries dels municipis de Castellbisbal, Rubí i Sant Andreu de la Barca, i una segona, que comprèn vuit indústries dels municipis de Barcelona i el Prat de Llobregat. Això evitarà l’entrada d’aquests cabals d’aigua a les estacions depuradores de Sant Feliu de Llobregat i del Prat de Llobregat.
El sistema podrà tractar un cabal global de 245 l/s, dels quals 115 l/s corresponen al sistema de Sant Feliu de Llobregat i 130 l/s al sistema del Prat de Llobregat. La conducció fins als dos punts de connexió amb el col·lector de salmorres existent està previst realitzar-la mitjançant la construcció de 22.514 metres de col·lectors de diàmetres que oscil·len entre els 100 i els 400 mm, i onze estacions de bombament amb una potència total instal·lada de 166 kW.