El Govern aprova un Projecte de llei per incorporar als Pressupostos 2009 els ingressos addicionals provinents del nou model de finançament

query_builder   1 desembre 2009 14:11

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un Projecte de llei per incorporar als Pressupostos 2009 els ingressos addicionals provinents del nou model de finançament

El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de concessió d’un crèdit extraordinari i d’un suplement de crèdit als Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009. Aquesta Llei permetrà incorporar als comptes d’aquest exercici els recursos addicionals provinents del nou model de finançament, acordat entre el Govern de Catalunya i el Govern de l’Estat el passat mes de juliol.
 
La integració d’aquests fons permetrà, en primer lloc, resoldre les insuficiències inicials dels Pressupostos -que es van elaborar sense conèixer quin seria el resultat final de la negociació- i millorar, així, les dotacions econòmiques previstes per a determinades partides, especialment aquelles de caràcter social. D’aquesta manera, s’avançarà en el compliment dels compromisos adquirits pel Govern d’Entesa en el seu Programa de Govern. En segon lloc, els nous recursos serviran per finançar noves polítiques, com els programes de formació per a persones aturades, els ajuts al lloguer, les beques menjador o els ajuts perquè ajuntaments i entitats del tercer sector puguin atendre situacions d’emergència social que afecten els sectors més vulnerables, entre d’altres. El crèdit extraordinari de 1.142,9 milions d’euros es finançarà en la seva totalitat amb part del recursos provinents del nou model de finançament.
 
Absorció total de la despesa desplaçada
 
La resta de recursos vinculats a la primera bestreta del nou model de finançament servirà per absorbir la despesa desplaçada sanitària a 31 de desembre del 2008 i corregir, així, una situació anòmala heretada. L’informe econòmico-financer que va analitzar l’estat de les finances de l’administració catalana a 31 de desembre del 2003 va posar de manifest l’existència d’un important volum de despesa que, en no poder-se abonar en el moment de rebre la factura, es traslladava al següent exercici. Es tractava, essencialment, de despesa vinculada a la factura farmacèutica i als concerts sanitaris. En concret, l’any 2003 era de 2.903 milions d’euros. El Govern ha reduït una part d’aquest import al llarg dels darrers anys a través de l’execució pressupostària i, ara, la podrà absorbir totalment.
 
En aquest sentit, el Projecte de llei aprovat avui conté un suplement de crèdit de 1.851 milions d’euros amb aquesta finalitat. Una part d’aquest import se sufragarà amb els recursos provinents del nou model de finançament i l’altra es finançarà recorrent a l’endeutament. Aquesta operació permetrà normalitzar les finances de la Generalitat.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined